بیانیه ۱۵ «نواندیش دینی»: حمایت از خواستههای آزادیخواهانه مولوی عبدالحمید ضروری است
جمعی از «نواندیشان دینی ایرانی» داخل و خارج از کشور با انتشار بیانیهای به حمایت از مولوی عبدالحمید پرداختند. به گفته آنها، در غیبت وظیفه تاریخی روحانیت شیعه، امام جمعه اهل سنت زاهدان در خطبههای مسجد مکی، شعارها و مطالبات ستمستیزانه را با «شفافیت درخور تحسینی» مطرح میکند.
بیانیه ۱۵ تن از «نواندیشان دینی» در حمایت از عبدالحمید اسماعیلزهی در شرایطی منتشر شد که طی هفته گذشته ماموران حکومتی شماری از نزدیکان او از جمله نوهاش را بازداشت کرده و برای پایان دادن به خطبههای انتقادی نماز جمعه و راهپیماییهای هفتگی معترضان در زاهدان، فشارها را بر او افزایش دادهاند.
نویسندگان بیانیه با اشاره به «مقاومت گسترده مرزنشینان ایرانی در برابر استبداد حاکم» در جریان خیزش انقلابی ایرانیان، تاکید کردند: «همزمان، علمای مذهبی اهل سنت ایران از هر طایفه و نژادی در قامت یکی از نمادهای مقاومت و پایداری جنبش مهسا به میدان آمدهاند.»
به گفته آنها این پدیده بیش از همه جای ایران در استانهای کردستان و سیستان و بلوچستان خود را نشان داد که اتفاقا بیش از همهجا «رنجِ ستم و تبعیض را به دوش کشیدهاند».
در بخشی از این بیانیه با اشاره به تداوم «مبارزات آزادیخواهانه ایرانیان» در سیستان و بلوچستان با مرکزیت مسجد مکی زاهدان آمده است: «شعارها و مطالبات ستمستیزانه در غیبت وظیفه تاریخی روحانیت شیعه، دائما از سوی مولوی عبدالحمید در خطبههای پرشور نمازهای جمعه مسجد مکی و با شفافیت درخور تحسینی مطرح میشوند.»
به گفته نویسندگان، آزادی، حاکمیت قانون، توسعه ملی، رفاه عمومی، عدالت اجتماعی، رفع تبعیض و دهها خواسته مشروع دیگر «مرز، قوم، مذهب و طایفه» نمیشناسد و «مطالبات ملت ایران با هر گرایشی» است.
این ۱۵ نفر، «دموکراسی، حق حاکمیت ملی و نیز مفاد اعلامیه جهانی حقوق بشر» را «بیمرز» توصیف کرده و گفتند: «پس از حدود یک قرن مبارزه علیه استبداد و پیگیری آرمانهای ملی و مردمی و عدم کامیابی در تحقق آنها، همه کموبیش به این نتیجه رسیدهاند که در نهایت دردهای تمامی ایرانیان یکی و راهحل نیز لاجرم مشترک است.»
آنها در این بیانیه ضمن تاکید بر ضرورت «استقرار حکومتی در ایران که دین و دولت در آن جداست» حمایت از «خواستههای آزادیخواهانه، برابریطلبانه و مبتنی بر مردمسالاری و عدالت اجتماعی» مولوی عبدالحمید را در حکم حمایت از «مطالبات همه ایرانیان در داخل و خارج کشور» دانستند.
صدیقه وسمقی، حسن یوسفی اشکوری، هاشم آقاجری، محمدجواد اکبرین، میثم بادامچی، عبدالعلی بازرگان، رضا بهشتی معزّ، رحمان لیوانى، سروش دباغ، احمد علوى، رضا علیجانی، عبدالله ناصرى طاهرى، داریوش محمدپور، مهدی ممکن و یاسر میردامادی این بیانیه را امضا کردهاند.
این بیانیه در شرایطی منتشر شد که برخلاف ۹ ماه گذشته، نماز جمعه این هفته در زاهدان را مولوی عبدالغنی بدری به جای مولوی عبدالحمید اسماعیلزهی خواند.
از سوی دیگر معترض زاهدان سیونهمین جمعه خشم و اعتراض خود را در روز جمعه نهم تیر، با راهپیمایی سکوت و در میان جو امنیتی شدید حاکم بر این شهر برگزار کردند.
بر اساس گزارشها، نیروهای امنیتی با چندین خودرو شخصی در خیابانهای اطراف مسجد مکی و مصلای زاهدان گشتزنی کرده و چند شهروند را هم بازداشت کردند و با خود به مکانی نامعلوم بردند.
کمپین «فعالین بلوچ» هم روز جمعه از جو «به شدت امنیتی» در زاهدان و حضور پرتعداد نیروهای ضد شورش در خیابانهای این شهر خبر داد و گفت این نیروها برخی از مناطق از جمله فلکه شرکت نفت را بستهاند.
با وجود فشارهایی که پس از جمعه خونین زاهدان از سوی حکومت بر امام جمعه اهل سنت این شهر و مردم وارد شده، سخنرانیهای انتقادی مولوی عبدالحمید و اعتراضات خیابانی معترضان ادامه داشته است.