گردش مالی بازار فیلترشکن‌ها در ایران طی یک ماه «۲۵ هزار میلیارد تومان» است

نازیلا دانشوران، متخصص حوزه کسب‌وکار در ایران، گردش مالی بازار فیلترشکن‌ها را در کشور در یک بازه زمانی یک ماهه، ۲۵ هزار میلیارد تومان تخمین زد.

این کارشناس حوزه کسب‌وکارهای دیجیتال در گفت‌وگو با وب‌سایت «اکوایران»، تخمین تقریبی خود برای این موضوع را بر اساس ترکیب تعداد مشترکان اینترنت ثابت و سیار و نیز تعداد دستگاه‌های متصل به اینترنت در کشور عنوان کرد.

او یادآور شد: «در ایران حدود ۱۰۵ میلیون مشترک پهنای باند سیار و ۱۱ میلیون مشترک پهنای باند ثابت وجود دارد. به ازای هر یک نفر از ۱۱ میلیون مشترک اینترنت ثابت، تعداد دو‌ و نیم لپ‌تاپ به شبکه متصل است.»

به گفته دانشوران، بر اساس این آمار می‌توان تخمین زد حدود ۱۷۰ میلیون دستگاه متصل به اینترنت در ایران وجود دارد که شامل تلفن‌های همراه و کامپیوترها می‌شود.

با در نظر گرفتن میانگین هزینه ۵۰ تا ۲۰۰ هزار تومانی تهیه فیلترشکن، می‌توان گردش مالی تقریبی بازار فیلترشکن‌ها در کشور را حدود ۲۵ هزار میلیارد تومان در ماه در نظر گرفت.

این متخصص حوزه کسب‌وکار تاکید کرد که بسیاری از کسب‌وکارهای دیجیتال و شاغلان کسب‌وکارهای خانگی، به دلیل وابستگی خود به شبکه‌های اجتماعی برای امور فروش و اطلاع‌رسانی مجبورند این هزینه ماهانه را برای خود و کارمندانشان پرداخت کنند.

از طرفی چون بسیاری از این فیلترشکن‌ها تنها برای مدت کوتاهی کار می‌کنند، ممکن است یک کاربر در ماه چند بار هزینه ثابتی برای تهیه فیلترشکن پرداخت کند که عدد تخمینی گردش مالی را بالاتر هم می‌برد.

گردش مالی این بازار به دلیل نبود مرجع مشخصی برای دسترسی به آمار، همواره با تخمین‌های حدودی اندازه‌گیری می‌شود.

چندی پیش جلال رشیدی کوچی، نماینده مجلس شورای اسلامی، گردش مالی بازار فیلترشکن‌ها در کشور را در طول یک سال، ۴۰ تا ۵۰ هزار میلیارد تومان ارزیابی کرده بود.

نتایج یک نظرسنجی عمومی که ماه گذشته از سوی ماهنامه «پیوست» انجام شد نیز نشان می‌دهند بیش از ۹۶ درصد کاربران در ایران برای دسترسی آزاد به اینترنت از وی‌پی‌ان استفاده می‌کنند.

مقامات جمهوری اسلامی در ماه‌های گذشته با انکار وضعیت اسفناک اینترنت در ایران و اصرار بر مسدودسازی‌های گسترده‌ای که دسترسی به شبکه‌های اجتماعی و پیام‌رسان‌های محبوب را غیرممکن کرده است، سیاست سانسور حداکثری فضای آنلاین را در پیش گرفته‌اند.

به گفته ناظران، ادامه‌دار شدن این استراتژی تنها باعث اعمال هزینه‌های اضافه برای کاربران اینترنت و سود مضاعف برای مافیای فیلترشکن در کشور خواهد شد.