«حمایت کامل» جمهوری اسلامی از مسکو؛ گفت‌وگوی تلفنی رئیسی با پوتین و سفر رادان به روسیه

دو روز پس از شورش گروه شبه‌نظامی واگنر علیه مسکو، و در حالی که کشورهای غربی از تزلزل در قدرت روسیه سخن می‌گویند، حمایت‌های جمهوری اسلامی از حکومت روسیه ادامه دارد و در تازه‌ترین مورد ابراهیم رئیسی و ولادیمیر پوتین تلفنی با یکدیگر گفت‌وگو کردند.

خبرگزاری اینترفاکس روز دوشنبه پنجم تیر گزارش داد که رییس‌جمهور روسیه با رئیسی تماس تلفنی داشت و «حمایت کامل» خود را پس از شورش نافرجام گروه واگنر علیه پوتین ابراز کرد.

همزمان، محمد جمشیدی معاون سیاسی دفتر رییس‌جمهور با اشاره به این گفت‌وگوی تلفنی در توییتی نوشت که رئیسی از «حاکمیت ملی روسیه» حمایت کرده است.

او نوشت «پوتین ضمن ارائه توضیحاتی درباره شورش نظامی اخیر، تاکید کرد که این واقعه نتوانست حاکمیت ملی روسیه را به چالش بکشد. رییس جمهور [ابراهیم رئیسی] نیز بر حمایت جمهوری اسلامی ایران از حاکمیت ملی روسیه تاکید کرد.»

گفت‌وگوی پوتین و رئیسی در حالی است که پیشتر وزیران خارجه جمهوری اسلامی و روسیه نیز با یکدیگر تلفنی گفت‌وگو کرده بودند.

وزارت خارجه جمهوری اسلامی اعلام کرد که حسین امیرعبداللهیان در گفت‌وگو با وزیر خارجه روسیه از حاکمیت قانونی در این کشور در برابر شورش گروه واگنر حمایت کرد و در این تماس گفت که جمهوری اسلامی «اطمینان دارد که کشور روسیه از این مرحله عبور خواهد کرد.»

قبل از آن، ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی، در میانه پیشروی گروه واگنر به سوی مسکو پس از کنترل یک شهر استراتژیک روسیه اعلام کرد که جمهوری اسلامی این رویداد را «موضوع داخلی» روسیه می‌داند. او افزود: «جمهوری اسلامی از حاکمیت قانون در فدراسیون روسیه حمایت می‌کند.»

نورنیوز رسانه نزدیک به شورای امنیت ملی جمهوری اسلامی هم به عنوان اولین واکنش تهران نوشت: «گروه واگنر از نقطه نظر ماهیتی فاقد حداقل توان لازم برای چالش کشیدن ارتش روسیه است.»

اسماعیل کوثری، عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس، به سایت دیده‌بان ایران گفت که شورش گروه واگنر تاثیری بر جایگاه و اعتبار ولادیمیر پوتین نخواهد داشت. او همچنین گفت: «این موضوع چندان تاثیری در روند رابطه ایران و روسیه ندارد. روسیه این توانمندی را دارد که در آنجا مسلط شود.»

سفر رادان به روسیه برای «همکاری‌های پلیسی»

همچنین رسانه‌های ایران گزارش دادند که قرار است احمدرضا رادان فرمانده کل نیروی انتظامی با هدف رایزنی برای توسعه «همکاری‌های دوجانبه پلیسی» به روسیه سفر کند.

در حالی که تاریخی برای این سفر هنوز اعلام نشده، بر اساس اعلام مرکز اطلاع‌رسانی پلیس، رادان قرار است در جریان این سفر توافق‌هایی درباره «مبارزه با تروریسم، قاچاق انسان، مواد مخدر و همکاری علمی پژوهشی پلیسی» امضا کند.

قصد جمهوری اسلامی برای افزایش این همکاری‌های پلیسی در حالی است که عملکرد نیروی انتظامی در سرکوب آزادی‌های اجتماعی به ویژه اعمال حجاب اجباری در ایران موجب محکومیت‌های بین‌المللی شده است.

همچنین این در حالی است که دو کشور پیشتر در دیگر حوزه‌های نظامی و امنیتی همکاری‌های خود را افزایش داده‌اند.

علاوه بر برگزاری مانورهای نظامی مشترک، ارسال پهپاد از سوی جمهوری اسلامی به روسیه برای بکارگیری در جنگ اوکراین، موجی از واکنش‌ها و محکومیت‌های بین‌المللی را به دنبال داشته است.

در این میان، برخی چهره‌های جمهوری اسلامی از آنچه «روس‌گرایی» مقام‌های تهران خوانده‌اند، انتقاد کرده‌اند.

علاوه بر جمهوری اسلامی، در روزهای اخیر حکومت‌های سوریه، چین و کره شمالی و همچنین برخی از جمهوری‌های استقلال‌یافته از شوروی سابق نیز از پوتین حمایت کرده‌اند.

حمایت این کشورها از جمله تهران از پوتین در شرایطی است که غرب بر این باور است که با شورش هرچند ناکام واگنر، قدرت روسیه متزلزل شده است.

فرزین ندیمی، تحلیلگر امور دفاعی و امنیتی به ایران اینترنشنال در این زمینه گفته است: «اینکه پوتین دیگر اعتبار شکست‌ناپذیر قدیم را ندارد، برای جمهوری اسلامی باعث نگرانی است، البته این نگرانی از زمان شکست ارتش روسیه در اوکراین ایجاد شد.»