موج ادامهدار حذف اپلیکیشنهای ایرانی: گوگلپلی حساب «دیجیکالا»، «تپسی» و «آپ» را بست
پس از حذف اپلیکیشن «دیوار» از فروشگاه اندرویدی گوگل پلی، حالا حساب توسعهدهنده شرکتهای «دیجیکالا»، «تپسی» و «آپ» نیز به دلیل نقض قوانین تحریمی ایالات متحده علیه ایران تعلیق شد.
گوگل در روزهای گذشته فرایند سختگیرانهتری را نسبت به فعالیت برنامههای ایرانی در فروشگاه اندرویدی خود آغاز کرده است. ماده ۱۶.۵ «توافقنامه توزیع توسعهدهندگان» این فروشگاه تاکید میکند توسعهدهندگان باید با رعایت قوانین مربوط به کنترل صادرات و تحریمهای ایالات متحده، چارچوب این مقررات را نقض نکنند.
همزمان برخی کارشناسان عقیده دارند حذف این برنامهها به دلیل وجود ویژگی «پرداخت درونبرنامهای» است. گوگل توسعهدهندگان را ملزم کرده است در صورت تعریف چنین امکانی باید از مقررات ویژه این شرکت پیروی کنند؛ موضوعی که به دلایل مختلف توسط شرکتهای ایرانی صورت نمیگیرد.
با این وجود، در متن ایمیلی که گوگل درباره تعلیق حساب این شرکتها ارسال کرده، تنها به ماده ۱۶.۵ استناد شده است.
گوگل آبانماه سال گذشته نیز اپلیکیشنهای اندرویدی دیجیکالا و تپسی را از فروشگاه خود حذف کرده بود اما این شرکتها بار دیگر امکان حضور در پلی استور را پیدا کرده بودند. بنیاد برکت به عنوان مجموعهای تحت مدیریت «ستاد اجرایی فرمان امام» و زیر نظر رهبر جمهوری اسلامی ایران، مالک بخشی از سهام شرکت تپسی است.
سال گذشته هلدینگ «گروه اینترنتی ایران» که مالک مجموعههای اسنپ در کشور است، پس از حذف برنامههای خود از گوگل پلی نتوانست دوباره اپلیکیشنهایش را در این فروشگاه عرضه کند.
اما چندی پیش برنامه تاکسی اینترنتی این شرکت بار دیگر در فروشگاه «اپ استور» اپل در دسترس قرار گرفت. بررسی حساب توسعهدهنده اسنپ در اپ استور نشان میدهد این مجموعه از طریق شرکتی با نام Internet Rose 1 FZE در شهر فجیره امارات متحده عربی این برنامه را منتشر کرده است.
جمهوری اسلامی از مهرماه سال پیش دسترسی به فروشگاه گوگل پلی در کشور را مسدود کرده است. مقامات ایران با وجود اعلام وعدههای متعدد درباره رفع فیلتر این فروشگاه، تاکنون اقدامی عملی در این زمینه انجام ندادهاند.
انتشار اخباری مانند ساخت گوشیهای ارزانقیمت اندرویدی و اختصاص بودجههای چند صد میلیاردی برای موارد مرتبط نشان از تعریف رانتهای تازه برای اعمال محدودیتهای بیشتر در دسترسی شهروندان به ابزارهای نرمافزاری و سختافزاری مدرن و امن حکایت دارد.