وزیر خارجه عربستان سعودی در تهران؛ تاکید بر امنیت دریانوردی و پرهیز از سلاح کشتار جمعی
نشست خبری مشترک وزرای خارجه جمهوری اسلامی و عربستان سعودی در تهران، عصر روز ۲۷ خرداد برگزار شد. حسین امیرعبداللهیان در این نشست حل مساله فلسطین را مساله اساسی دو کشور خواند و فیصل بن فرحان بر همکاری تهران و ریاض در تامین امنیت دریانوردی منطقه تاکید کرد.
این نشست اولین دیدار رسمی وزرای جمهوری اسلامی و عربستان سعودی در تهران و اولین سفر یک مقام ارشد این کشور به ایران، پس از هفت سال است.
امیرعبداللهیان در این نشست مشترک از «مساعدت» دولت عربستان سعودی برای بازگشایی سفارت جمهوری اسلامی در ریاض و سرکنسولگری در مدینه تشکر کرد و گفت در ۱۰۰ روزی که از توافق تهران و ریاض و شروع مجدد روابط دیپلماتیکشان میگذرد، مقدمات بازگشایی نمایندگیها و دفاتر سیاسی و کنسولی انجام شده است.
او در ادامه «امنیت منطقهای و امنیت تک تک کشورها» را امری «اساسی و حیاتی و ضرورت انکارناپذیر برای دستیابی به آینده امنتر و شکوفاتر و توسعه یافتهتر» خواند و گفت: «ایران هرگز امنیت را نه مترادف با نظامیگری بلکه مفهومی فراگیر بین کشورهای منطقه میداند.»
وزیر خارجه جمهوری اسلامی همچنین یادآور شد که تهران و ریاض در «حل مساله فلسطین» اتفاق نظر دارند.
فیصل بن فرحان، وزیر خارجه عربستان سعودی نیز در نشست خبری امروز، سفر خود به تهران را در راستای «تکمیل توافق تهران و ریاض برای عادیسازی روابط» خواند و گفت بازگشت روابط عربستان سعودی با ایران، یک «مساله اساسی» است.
او در ادامه تاکید کرد: «روابط ایران و عربستان بر اساس اصولی از جمله عدم دخالت در امور داخلی دو کشور، احترام متقابل و متعهد بودن به منشور سازمان ملل متحد است.»
وزیر خارجه عربستان سعودی ابراز امیدواری کرد بازگشت روابط عربستان سعودی با ایران به امنیت منطقه و اقتصاد آن کمک کند.
فیصل بن فرحان همچنین بر همکاری تهران و ریاض در «تامین امنیت دریانوردی در منطقه و پرهیز از گسترش سلاحهای کشتار جمعی» تاکید کرد.
دو هفته پیش نیز حسین امیرعبداللهیان و فیصل بن فرحان، در حاشیه نشست «بریکس» در کیپتاون آفریقای جنوبی با یکدیگر دیدار کرده بودند.
پیش از این و در روز جمعه ۱۹ اسفند، رسانههای ایران و عربستان سعودی از توافق دو کشور برای از سر گیری روابط دوجانبه خبر داده و نوشتند که این توافق در جریان سفر علی شمخانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی جمهوری اسلامی به پکن به دست آمده است.
در پایان این مذاکرات، بیانیه سهجانبهای در پکن با امضای شمخانی، نماینده رهبر جمهوری اسلامی و دبیر شورای عالی امنیت ملی، مساعد بنمحمد العیبان، وزیر مشاور و عضو شورای وزیران و مشاور امنیت ملی عربستان سعودی و وانگ ئی، عضو دفتر سیاسی کمیته مرکزی حزب کمونیست و رییس دفتر کمیسیون مرکزی امور خارجی حزب و عضو شورای دولتی جمهوری خلق چین صادر شد.
بر اساس متنی که رسانههای ایران و عربستان سعودی از این بیانیه منتشر کردند، تهران و ریاض توافق کردند «ظرف حداکثر دو ماه، روابط دیپلماتیک خود را از سر گرفته و سفارتخانهها و نمایندگیها را بازگشایی کنند».
همچنین بر اساس این توافق، «دو کشور با تاکید بر احترام به حاکمیت و عدم دخالت در امور داخلی یکدیگر» در زمینه اجرای موافقتنامههای همکاریهای پیشین توافق کردند.
تهران و ریاض پس از حمله نیروهای بسیجی به مراکز دیپلماتیک عربستان سعودی در تهران و مشهد در حدود هفت سال پیش روابطشان را قطع کردند.