سی‌وهفتمین جمعه اعتراضی زاهدان و انتقاد مولوی عبدالحمید از حمله حکومت به قبرستان بهائیان

مولوی عبدالحمید، امام جمعه اهل سنت زاهدان، در خطبه‌های نماز جمعه از حمله پلیس ضدشورش به مراسم عزاداری برای کشته‌شدگان اعتراضات و آزار بهائیان انتقاد کرد. پس از نماز جمعه هم مردم خود با وجود جو شدید امنیتی حاکم بر این شهر به خیابان‌ها آمدند.

امام جمعه اهل سنت زاهدان خطبه‌های نماز جمعه روز ۲۶ خرداد خود را در حالی برگزار کرد که اینترنت این شهر در میانه سخنان او به‌طور کامل قطع شد.

در جمعه‌های گذشته نیز نت‌بلاکس که قطعی اینترنت را در جهان پایش می‌کند، از بروز اختلال گسترده در اینترنت زاهدان خبر داده بود.

مولوی عبدالحمید در خطبه‌های نماز جمعه گفت: «شنیده‌ام وقتی مردم برای سالگرد و چهلم اعضای خانواده‌شان که کشته شده‌اند به قبرستان‌ها می‌روند از سوی پلیس ضد شورش برایشان مزاحمت ایجاد می‌شود.»

عبدالحمید اسماعیل‌زهی ادامه داد: «درحالی‌که آرامستان‌ها خارج از شهرند و مزاحمتی برای کسی ندارند. اگر هم عضوی از این خانواده بر سر مزار حرفی هم می‌زند، باید آن را تحمل کنید. کسانی که در راس قدرت و حاکم است، باید دید وسیع و نگاه پدرانه داشته باشد و حتی فحش را هم تحمل کند. اگر حرف تند و فحش را تحمل نکند، نمی‌تواند حکومت کند.»

او تاکید کرد: «همه شهروندان ایرانی باید بتوانند مراسم مذهبی، قومی و رسوم خود را انجام دهند و نباید برای کسانی که سوگوار و عزاداراند مزاحمتی ایجاد شود.»

جلوی تندروهایی که جنازه بهائیان را تحویل خانواده‌ها نمی‌دهند بگیرید

مولوی عبدالحمید در ادامه خاطرنشان کرد: «مورد دیگری که من را عذاب می‌دهد در مورد قبرستان بهائی‌ها و تدفین آن‌هاست؛ آن‌ها شکایت دارند که جنازه‌های ما را تحویل نمی‌دهند یا نمی‌گذارند در قبرستان خودمان آن‌ها را دفن کنیم. این‌ها بشر و انسان و شهروند ایران هستند و نباید حق شهروندی آن‌ها زیر پا گذاشته شود.»

امام جمعه اهل سنت زاهدان از مقام‌های حکومت خواست «جلوی تندروهایی که جنازه بهائیان را تحویل خانواده‌ها نمی‌دهند» بگیرند.

او ادامه داد: «شنیدم چندین زن بهائی را اعدام کرده و جنازه‌هایشان را تحویل خانواده‌ها ندادند و خودشان دفن کردند. این چه کاری است که می‌کنید؟ وقتی این حرف‌ها را می‌شنویم، ‌سرمان پایین می‌افتد. این رفتارها تندروی است. بهائی و درویش و زرتشتی حق شهروندی دارد و باید حقوق همه ایرانیان را رعایت کنیم.»

مولوی عبدالحمید با اشاره به دفاع خود از حقوق شهروندان بهائی یادآور شد بهائیان را مرتد نخوانید و آنها حق شهروندی دارند.

تا زمانی که زنان به حق خود نرسند، دست از اعتراض برنمی‌دارند

او در بخشی دیگر از سخنانش به اعتراضات پیوسته زنان اشاره کرد و گفت: «در بخشی از جوامع اسلامی به زنان توجهی که باید، نشده و یک‌سری سخت‌گیری بی‌جا بر زنان اعمال می‌شود. درحالی‌که آن‌ها نیمی از جمعیت انسانی و دارای صلاحیت و شایستگی هستند.»

اسماعیل‌زهی ادامه داد: «ناله امروز زنان به خاطر جایگاه و حرمت و کرامتی است که از دست داده‌اند. تا زمانی که به جایگاهشان نرسند، نمی‌توانید فریاد آن‌ها را خاموش کنید. مشغول شدن به معلول، تا زمانی که علت برطرف نشود فایده‌ای ندارد. بنابراین باید زنان و زندانیان سیاسی را آزاد کنید و به زنان حرمت و بها دهید.»

امام جمعه اهل سنت زاهدان یادآور شدک «بسیاری فکر می‌کنند زنان صرفا موظف به نگهداری و تربیت کودکان و انجام کار خانه و آشپزخانه هستند، درحالی‌که زنان جایگاه بسیار بالاتری دارند و در مسائل کلان و مهم موثر هستند.»

سی‌وهفتمین جمعه اعتراضی زاهدانی‌ها با شعار علیه جمهوری اسلامی

پس از برگزاری نماز جمعه نیز مردم زاهدان همچون هشت ماه گذشته راهپیمایی کرده و شعارهایی از جمله «می‌کشم می‌کشم، آنکه برادرم کشت» سر دادند.

معترضان همچنین شعار دادند: «برادر شهیدم خونت رو پس می‌گیرم» و «زندانی سیاسی آزاد باید گردد».

ویدیوی منتشرشده نشان می‌دهد مردم زاهدان روز ۲۶ خرداد‌ در راهپیمایی اعتراضی خود شعار «ایرانی! اتحاد، انقلاب، آزادی» سر دادند.

حضور پرشمار مردم زاهدان در راهپیمایی امروز در حالی است که به گفته منابع محلی، جوی به شدت امنیتی بر این شهر حاکم بوده و در همه مبادی ورودی و خروجی زاهدان گشت‌های نیروی انتظامی حضور دارند.

سایت حال‌وش نیز با انتشار ویدیوهایی از پرواز بالگرد بر فراز مصلای شهر زاهدان هم‌زمان با خطبه‌های نماز جمعه مولوی عبدالحمید خبر داد و گفت طی روزهای گذشته و بعد از ممانعت وزارت اطلاعات از سفر حج امام جمعه اهل سنت زاهدان، نیروهای نظامی زیادی از استان‌های همجوار به سیستان و بلوچستان و شهر زاهدان اعزام شده‌اند.

تصاویر منتشر شده از نماز جمعه امروز زاهدان اما نشان می‌دهند نمازگزاران پلاکاردهایی اعتراضی در دست داشتند که روی آن‌ها عباراتی چون «اوین شده دانشگاه، تهران شده بازداشتگاه» و «سهم بلوچ از ایران؛ انکار، گلوله، اعدام» نوشته شده بود.

معترضان زاهدان پس از جمعه خونین این شهر در هشتم مهر سال گذشته تاکنون، هر هفته تجمعات اعتراضی خود را برپا کرده‌اند.

در جمعه خونین دست‌کم ۱۰۰ شهروند کشته شده و ده‌ها تن دچار نقص عضو، نابینایی و جراحات دیگر شدند.