تلاش جمهوری اسلامی برای افزایش تجارت با ونزوئلا، در سفر ابراهیم رئیسی به کاراکاس

ابراهیم رئیسی همزمان با امضای قراردادی برای گسترش همکاری‌های تهران و کاراکاس در زمینه پتروشیمی، اعلام کرد که جمهوری اسلامی قصد دارد تجارت با ونزوئلا را از سالانه سه میلیارد دلار به ۲۰ میلیارد دلار افزایش دهد.

در جریان سفر ابراهیم رئیسی به کاراکاس، دو کشور با تکیه بر همکاری‌های نزدیک در حوزه نفت، یادداشت تفاهمی برای گسترش همکاری در پتروشیمی با هدف انجام پروژه‌های مشترک امضا کردند.

رئیسی و نیکلاس مادورو، رییس جمهور ونزوئلا در بیانیه‌ای که پس از امضای این قرارداد و ده‌ها قرارداد همکاری دیگر، منتشر شد، اعلام کردند که «تصمیم داریم همکاری های دو کشور را افزایش دهیم.»

همچنین رئیسی گفت: «هدفی که برای همکاری‌های تجاری و اقتصادی داریم این است که در اولین قدم، سطح همکاری‌ها را به ۱۰ میلیارد دلار و در گام بعدی، آن را به ۲۰ میلیارد دلار برسانیم.»

او هیچ چارچوب زمانی برای این اهداف ارائه نکرد. همچنین جزئیاتی از قرارداد پتروشیمی میان این دو کشور ارائه نشده است.

این در حالی است که دولت‌های جمهوری اسلامی و ونزوئلا هر دو تحت تحریم‌های آمریکا هستند.

تلویزیون دولتی ونزوئلا گفت که توافق بین شرکت پتروشیمی دولتی ونزوئلا و همتای ایرانی آن همکاری در اکتشاف و توسعه نفت را تسهیل می‌کند و امکان پروژه‌های مشترک را ارزیابی می‌کند.

این کشورها همچنین قراردادی را برای گسترش همکاری در معدن امضا کردند، اما جزئیاتی از آن نیز ارائه نکردند.

مادورو از سفر رئیسی و روابط دوجانبه دو کشور استقبال کرد و گفت که معاملات و سرمایه‌گذاریهای بیشتری برنامه‌ریزی خواهد شد.

سفر به کاراکاس اولین توقف ابراهیم رئیسی در جریان سفر دوره‌ای او به آمریکای لاتین است. او قرار است به کوبا و نیکاراگوئه نیز سفر کند.

ایران و ونزوئلا سال گذشته یک برنامه همکاری ۲۰ ساله را در تهران امضا کردند و در آن متعهد به مشارکت در زمینه نفت، مسائل نظامی و موارد دیگر شدند.

این قرارداد شامل تعمیرات پالایشگاه‌های نفت در ونزوئلا می‌شود که بزرگترین ذخایر نفت خام جهان را دارد، اما برای تولید بنزین و گازوئیل کافی با مشکل مواجه شده و کمبودهای پی‌درپی سوخت موجب شده که رانندگان خودروها ساعت‌ها در صف پمپ بنزین بمانند.

جمهوری اسلامی سوخت و رقیق‌کننده‌ها را برای تبدیل نفت خام فوق‌سنگین ونزوئلا به انواع سوخت‌ به این کشور ارسال کرده و همچنین از سال ۲۰۲۰ قطعاتی را برای تعمیرات مدار پالایشگاه‌های ونزوئلا به این کشور ارسال کرده است.

یکی از واحدهای پالایشگاه دولتی ایران در سال گذشته قراردادی به ارزش ۱۱۰ میلیون یورو برای انجام تعمیرات در یکی از پالایشگاه‌های ونزوئلا، ال پالیتو، که ظرفیت ۱۴۶ هزار بشکه در روز دارد، امضا کرد.

ایران همچنین قرار است در پروژه نوسازی بزرگترین مجتمع پالایشگاهی ونزوئلا برای بازیابی ظرفیت تقطیر این پالایشگاه مشارکت کند.

ونزوئلا و جمهوری اسلامی از زمان دولت هوگو چاوز، رییس‌جمهور پیشین ونزوئلا، روابط نزدیک خود را حفظ کرده‌اند.

مادورو که در سال ۲۰۱۳ پس از مرگ چاوز رییس‌جمهور شد، روابط تجاری با ایران، چین، روسیه و ترکیه را برای غلبه بر اثرات تحریم‌های اقتصادی آمریکا گسترش داده است.