نگرانی از شیوع بیماریهای واگیردار در میان دانشآموزان؛ ۱۱ درصد مدارس آب آشامیدنی ندارند
مرکز پژوهشهای مجلس در گزارشی درباره شیوع بیماریهای واگیردار و اختلالات رفتاری در مدارس که سلامت دانشآموزان را تهدید میکند، هشدار داد و اعلام کرد شماری از فضاهای آموزشی همچنان فاقد امکانات بهداشتی هستند؛ از جمله ۱۱ درصد از مدرسههای دولتی که به آب آشامیدنی سالم دسترسی ندارند.
در گزارش جدید مرکز پژوهشهای مجلس آمده است هنوز تعدادی از مدارس در کشور «فاقد امکانات و تسهیلات بهداشتی» بوده و فضاهای آموزشی از استانداردهای لازم برخوردار «نیستند». این در حالی است که همچنان شیوع برخی «بیماریهای واگیردار و غیرواگیر، اختلالات رفتاری» و ... سلامت دانشآموزان را تهدید میکند.
این بیماریها همچنین منجر به زمینهسازی برای بروز مشکلات مرتبط با «فراگیری یا اُفت تحصیلی» دانشآموزان میشود.
در یک نمونه و بر اساس گزارشی که دفتر سلامت و تندرستی وزارت آموزش و پرورش در دی ماه سال گذشته به مرکز پژوهشهای مجلس ارائه کرد، از حدود ۱۰۶ هزار مدرسه دولتی ایران، ۱۱ درصدشان «آب آشامیدنی لولهکشی شهری یا روستایی» ندارند.
همچنین ۸/۴ درصد مدرسهها از «چشمه توالت»، ۱۷/۹۴ درصد از «روشویی»، ۲۸/۸۶ درصد از «لولهکشی صابون مایع» و ۸۳/۶۹ درصد نیز از «اتاق بهداشت مجهز» محروم هستند.
آمارهای ارائه شده در گزارش وزارت آموزش و پرورش نشان میدهند از مجموع ۱۰۶ هزار و ۴۹۱ مدرسه دولتی در کل کشور، حدود ۸۸ درصد آنها برابر با ۹۱ هزار و ۲۹۲ مدرسه، فاقد «پایگاه تغذیه سالم» هستند.
مرکز پژوهشهای مجلس در گزارش خود آماری از ۱۵ میلیون و ۷۹۱ هزار و ۸۹۹ دانشآموز ایران به تفکیک مقطع تحصیلی و جنسیت هم ارائه داده است که بر اساس آن، از این تعداد حدود چهار میلیون دختر و چهار میلیون پسر در مقطع ابتدایی و حدود سه میلیون و ۵۰۰ هزار دختر و سه میلیون و ۶۸۰ هزار پسر در مقاطع متوسطه اول و دوم تحصیل میکنند.
این گزارش درباره کمبود نیروی انسانی مدارس به ویژه متخصصان سلامت هم هشدار داد و نوشت طبق پیشبینی سازمان برنامه و بودجه، جمعیت بازنشستگان آموزش و پرورش تا سال ۱۴۰۶ تعداد ۴۶۳ هزار و ۲۷۲ نفر خواهد بود که حدود ۷۱ درصد آنها برابر با ۳۲۶ هزار و ۴۲۶ نفرشان، قبل از سال ۱۴۰۲ بازنشسته میشوند.
این در حالی است که در سالهای ۱۴۰۰ و ۱۴۰۱نیز تعداد ۳۸ هزار و ۹۰۲ معلم و دو هزار و ۱۸۶ نیروی کیفیتبخشی شامل مربی بهداشت، مشاور مدرسه و ...، بازنشسته شدهاند.
مرکز پژوهشهای مجلس یادآور شد که در زمینه مراقبان سلامت مشغول در مدارس، کمبود حدود ۱۹ هزار نفری وجود دارد که بیشترین کمبود به استان تهران و کمترین آن به استان کهگیلویه و بویراحمد مربوط است.
از سوی دیگر از بودجه ۸/۷۲۱ میلیارد ریالی برنامه ارتقای سلامت دانشآموزان و موضوع بهداشت مدارس از محل منابع عمومی دولت در طی پنج سال گذشته تنها ۱/۱۹۴ میلیارد ریال، برابر با حدود ۱۳ درصد آن، اختصاص پیدا کرده است.