رییس انجمن حمایت از بیماران کلیوی کرمانشاه: کلیه‌ را برای خرید ماشین یا رهن خانه می‌فروشند

حسین بیگلری، رییس انجمن حمایت از بیماران کلیوی کرمانشاه از فروش کلیه در این استان به قیمت توافقی ۲۰۰ تا ۲۵۰ میلیون تومان خبر داد و گفت کسی که کلیه اهدا می‌کند احتمالا قصد دارد ماشینی بخرد یا خانه‌ای رهن و اجاره کند.

بیگلری روز سه‌شنبه ۱۶ خرداد در گفت‌وگو با خبرآنلاین از فروش کلیه خارج از توافق و ضوابط انجمن حمایت از بیماران کلیوی خبر داد و گفت در شهری مثل کرمانشاه برای یک کلیه روی رقمی بین ۲۰۰ تا ۲۵۰ میلیون توافق می‌شود اما این عدد در شهرهای بزرگ‌تر، بیشتر است.

هر چند بر اساس بخشنامه دولت اگر کسی بخواهد کلیه‌اش را اهدا کند، علاوه بر رایگان بودن تمامی هزینه‌ها می‌تواند «۸۰ میلیون تومان به‌عنوان پاداش» بگیرد اما بر پایه اظهارات بیگلری، همیشه یک‌سری توافق هم بین اهداکننده و دریافت‌کننده کلیه، خارج از ساز و کار انجمن حمایت از بیماران کلیوی انجام می‌شود.

رییس انجمن حمایت از بیماران کلیوی کرمانشاه، دلیل این توافق خارج از ساز و کار را چنین توضیح می‌دهد: «الان دیگر ۸۰ میلیون تومان پولی محسوب نمی‌شود و کسی که کلیه اهدا می‌کند احتمالا قصد دارد ماشینی بخرد تا با آن بتواند کار کند یا خانه‌ای رهن و اجاره کند. برای همین هم با ۸۰ میلیون تومان کلیه نمی‌دهد.»

بیگلری یادآوری کرد چون اهدای کلیه معمولا به دلیل مشکلات مالی است، انجمن به توافق خارج از چارچوب‌های حمایت از بیماران کلیوی میان اهداکننده و دریافت‌کننده «ورود نمی‌کند».

او دو سال پیش هم هشدار داده بود برخی شهروندان ایرانی داوطلب اهدای کلیه به عراق می‌روند و کلیه خود را در آن‌جا با قیمت بیشتر و به دلار می‌فروشند.

این موضوع ماه گذشته در روزنامه جهان صنعت هم بازتاب یافت. این روزنامه در گزارشی میدانی، از افزایش شدید فروش اعضای بدن ایرانیان در کشورهای همسایه به دلیل فقر خبر داد.

بر اساس این گزارش، دلالان فروشنده را که اغلب بین ۱۸تا ۴۰ سال دارد، راهی کشور‌های همسایه مانند عراق، امارات و ترکیه می‌کنند تا اعضای بدن خود را به قیمت هفت هزار تا ۱۵هزار دلار بفروشد.

جهان صنعت همچنین نوشت که از ابتدای امسال قیمت کلیه از ۵۰۰ میلیون تا یک میلیارد تومان در نوسان بوده و هر چه پای دلال بیشتری وسط باشد یا بیمار حالش وخیم و البته گروه خونی«اُ منفی» باشد، قیمت هم در بازار سیاه بیشتر بالا می‌کشد.

در این گزارش اشاره شده که در یک سال گذشته و با گسترده‌تر شدن فقر، به‌ غیر از کلیه، آگهی‌های پیوند کبد، مغز استخوان، قرنیه چشم، اهدای اسپرم و تخمک نیز به دیوارها اضافه شده است و حتی برخی برای فروش «قلب» هم آگهی می‌دهند.

پیش‌تر کارشناسان و انجمن‌های حوزه سلامت هشدار داده بودند به دلیل فقر و مشکلات مالی، تعداد متقاضیان فروش کلیه افزایش پیدا کرده است.