نیروی دریایی آمریکا: ادعای ایران درباره تشکیل ائتلاف دریایی در منطقه، خلاف منطق است
سخنگوی ناوگان پنجم نیروی دریایی آمریکا در خلیج فارس گفت ادعای ایران، به عنوان «عامل شماره یک بیثباتی منطقه»، مبنی بر اینکه قصد دارد برای حفاظت از همان مسیرهای آبی که خود در حال تهدید آن است، با کشورهایی از جمله عربستان، امارات و بحرین ائتلاف نظامی تشکیل دهد، خلاف منطق است.
تیم هاکینز به بریکینگ دیفنس گفت این ادعای جمهوری اسلامی در حالی مطرح میشود که تنها در دو سال گذشته، ایران به ۱۵ کشتی تجاری با پرچم کشورهای مختلف حمله کرده است.
او افزود: «آنچه اهمیت دارد عمل کشورها است و به همین دلیل آمریکا با شرکای خود در حال تقویت نیروهای دفاعی در تنگه هرمز است.»
ادعای جمهوری اسلامی برای تشکیل چنین ائتلافی در حالی صورت میگیرد که شورای همکاری خلیج فارس که عربستان سعودی، بحرین و امارات عضو آن هستند، در ماه فوریه «ادامه سیاستهای بیثباتکننده ایران» را محکوم کرده بود.
شهرام ایرانی، فرمانده نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی، روز شنبه ۱۳ خرداد با اشاره به خروج امارات متحده عربی از ائتلاف امنیتی دریایی خاورمیانه به رهبری آمریکا، گفت علاوه بر روسیه و چین، قرار است ائتلاف دریایی جدیدی با هند و چند کشور منطقه از جمله عربستان سعودی، امارات و بحرین به زودی شکل بگیرد.
ایرانی مدعی شکلگیری «ائتلافهای جدید در منطقه و فرامنطقه» شد و گفت: «به زودی شاهد آن خواهیم بود که منطقه ما از هر نیروی غیرموجه عاری شده و مردم منطقه با استفاده از سربازهای خود در حوزه امنیتی خود مسلط باشند.»
او همچنین افزود ائتلاف دریایی سهجانبه با روسیه و چین که «سالیانه رزمایشهایی را هم در قالب آن برگزار میکنیم، در حال توسعه است.»
فرمانده نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی از عربستان سعودی، امارات، قطر، بحرین، عراق، پاکستان و هند بهعنوان کشورهایی نام برد که «تقاضا دارند در اقدام اشتراکی منطقهای همراه ایران حاضر باشند.»
پیشتر و روز دهم خرداد، وزارت خارجه امارات متحده عربی بیانیهای منتشر کرد و گفت کشورش دو ماه پیش از نیروی دریایی ترکیبی که ایالات متحده آمریکا آن را رهبری میکند خارج شده است.
این بیانیه ضمن تاکید بر «پایبندی» امارات به «گفتوگوهای مسالمتآمیز و راههای دیپلماتیک برای تقویت امنیت و ثبات منطقهای» یادآور شده بود خروجش از این ائتلاف، در نتیجه «ارزیابیهای مستمر برای همکاری امنیتی فعال با همه شرکا» بوده است.
ائتلاف نیروی دریایی ترکیبی گروهی عملیاتی شامل ۳۸ کشور است که مقر آن در پایگاه نیروی دریایی ایالات متحده در بحرین قرار دارد.
یکی از موضوعات مورد توجه این ائتلاف، تامین امنیت مهمترین مسیرهای کشتیرانی جهان بود که در چهار سال گذشته تحت تاثیر افزایش تنشها بین آمریکا و جمهوری اسلامی قرار گرفته است.