رابرت مالی: برای جلوگیری از دست‌یابی ایران به سلاح اتمی، همه گزینه‌های آمریکا روی میز است

رابرت مالی، نماینده ویژه آمریکا در امور ایران، گفت اگر ایران گام‌هایی بردارد که به منزله تصمیم برای دست‌یابی به سلاح هسته‌ای باشد، آمریکا از ابزارهای بازدارنده‌ استفاده خواهد کرد تا برای تهران روشن کند همه گزینه‌های ایالات‌ متحده همچنان روی میز است.

مالی در مصاحبه با آن‌پی‌آر افزود: «ترجیح ما گزینه دیپلماتیک است اما آمریکا برای بازدارندگی نیز مسیر مشخصی دارد. وقتی رییس‌جمهوری می‌گوید همه گزینه‌ها روی میز است یعنی اینکه گزینه نظامی نیز روی میز است و او برای جلوگیری از دست‌یابی ایران به سلاح هسته‌ای همه اقدام‌ها را انجام خواهد داد.»

نماینده ویژه آمریکا گفت: با توجه به میزان اورانیوم غنی‌ شده‌ای که جمهوری اسلامی در اختیار دارد، اگر تصمیم بگیرد سلاح‌ هسته‌ای بسازد، برای تهیه سوخت کافی برای ساخت این سلاح تنها چند هفته زمان لازم دارد.

او در ارتباط با ارزیابی دولت آمریکا از اینکه جمهوری اسلامی برای ساختن یک بمب هسته‌ای چقدر زمان نیاز دارد، از اظهارنظر خودداری کرد و این ارزیابی را جزو «اطلاعات محرمانه» خواند.

مالی با اشاره به ارزیابی نهادهای اطلاعاتی آمریکا مبنی بر اینکه جمهوری اسلامی در این مقطع تصمیمی برای ساخت بمب هسته‌ای نگرفته، گفت دولت جو بایدن به همین ارزیابی اکتفا نکرده و از همه ابزارهای بازدارنده موجود برای جلوگیری از دست‌یابی ایران به سلاح اتمی استفاده خواهد کرد.

نماینده ویژه آمریکا خاطرنشان کرد در ماه اوت سال گذشته و در پی پیشنهاد مطرح شده از سوی سه کشور اروپایی عضو برجام، احیای این توافق بسیار امکان‌پذیر شده بود و روسیه و چین نیز حاضر به همراهی شده بودند اما جمهوری اسلامی با این پیشنهاد مخالفت کرد و باعث شد پیشرفت مذاکرات متوقف شود.

مالی افزود: «از آن زمان اتفاق‌های زیادی افتاده از جمله اینکه جمهوری اسلامی معترضان در ایران را به طرزی وحشیانه سرکوب کرده، به روسیه در جنگ اوکراین پهپاد داده و برنامه هسته‌ای خود را نیز توسعه داده است.»

نماینده ویژه آمریکا خاطرنشان کرد اگر جمهوری اسلامی بخواهد در مسیر کنونی حرکت کند با مشکلات واقعی اقتصادی مواجه خواهد بود و تا زمانی که یک توافق هسته‌ای دیگر محقق نشود، هیچ‌ یک از تحریم‌های جمهوری اسلامی لغو نخواهد شد.

در حالی که مذاکرات برای احیای برجام ماه‌هاست به بن‌بست خورده، آکسیوس به نقل از مقام‌های آمریکایی، اسرائیلی و اروپایی گزارش داد برت مک‌گرک، هماهنگ‌کننده شورای امنیت ملی آمریکا در امور خاورمیانه و شمال آفریقا، اوایل ماه می در سفر به عمان با مقام‌های این کشور درباره احتمال تماس دیپلماتیک با ایران درباره برنامه هسته‌ای تهران گفت‌وگو کرده است.

در پی انتشار خبر اختصاصی ایران‌اینترنشنال درباره احتمال نرمش حکومت جمهوری اسلامی در پرونده هسته‌ای، خبرگزاری‌های داخلی از «حل‌ و فصل» پرونده «موسوم به آباده» پس از مذاکره تهران با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی خبر داده‌اند و وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی هم مدعی تماس با واشینگتن شده است.

ایران‌اینترنشنال روز شنبه ششم خرداد به نقل از منبعی آگاه گزارش داد حکومت در قبال آزادسازی منابع ارزی ایران در عراق و کره جنوبی در حال مذاکره با آمریکاست.

در گزارش روز سه‌شنبه ۹ خرداد خبرگزاری‌های ایران به «توضیحات فنی» سازمان انرژی اتمی اشاره شده که به گفته این گزارش در نتیجه آن «ادعاهای آژانس در خصوص کشف ذرات اورانیوم با غنای ۸۳/۷ نیز حل‌ و‌ فصل» شده است.

در گزارش‌ها نام سایت آباده در استان فارس به عنوان یکی از مکان‌های احتمالی مطرح شده که از نظر آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در آن فعالیت‌های مشکوک انجام می‌شده است.

این در حالی است که در پی گزارش روز شنبه ایران‌اینترنشنال، وزارت امور خارجه آمریکا از پاسخ به پرسش سمیرا قرآیی، خبرنگار ایران‌اینترنشنال درباره احتمال توافق تهران و واشینگتن برای آزادسازی این دارایی‌های مسدود شده خودداری کرد و گفت این وزارت‌خانه درباره تلاش‌های دیپلماتیک خود اظهارنظر نمی‌کند.

آسوشیتدپرس اخیرا گزارش داد جمهوری اسلامی در نزدیکی قله‌ای در رشته‌ کوه زاگرس در حال ساخت یک تاسیسات هسته‌ای زیرزمینی است که به دلیل عمق زیاد آن، احتمالا تخریبش فراتر از توان آخرین سلاح‌های طراحی شده از سوی آمریکا برای تخریب چنین تاسیساتی است.

در پی انعطاف جدید جمهوری اسلامی، احتمال می‌رود آزادی زندانیان دوتابعیتی نیز در مقابل آزادسازی پول‌های بلوکه شده ایران در کره جنوبی تضمین شود.