گزارش‌های ضدونقیض از تصرف پاسگاه جمهوری اسلامی به دست طالبان، همزمان با سفر دو مقام نظامی

یک روز پس از درگیری در مرز ایران و افغانستان، گزارش‌های ضدونقیضی درباره تصرف پاسگاه جمهوری اسلامی به دست طالبان در جریان درگیری روز شنبه منتشر شده است. این در حالی است که دو مقام ارشد نظامی جمهوری اسلامی به منطقه سیستان سفر کردند.

دستکم سه منبع از میان طالبان در گفت‌وگو با افغانستان اینترنشنال تایید کردند که در جریان درگیری، جنگجویان این گروه وارد خاک ایران شده بودند. با این حال طالبان گزارش تصرف پاسگاه جمهوری اسلامی توسط طالبان را تایید یا رد نکردند.

یک منبع طالبان در پاسخ به سوال افغانستان اینترنشنال درباره این گزارش‌ها گفت: «طالبان در جنگ شوخی ندارند.»

منبع دوم ادعا کرد که جنگجویان طالبان «در خاک ایران نماز شکرانه ادا کردند و تجهیزات پاسگاه این کشور به دست طالبان افتاده است».

در همین حال منابع محلی از ولایت نیمروز به افغانستان اینترنشنال گفتند روز یکشنبه طالبان تسلیحات جنگی بیشتری به سوی مرز منتقل کردند.

جنگجویان طالبان و مرزبانان ایران روز شنبه در اوج تنش‌های مقامات این دو کشور بر سر آب هیرمند، با همدیگر درگیر شدند. خبرگزاری ایرنا،‌ رسانه دولتی ایران، تایید کرد که دست‌کم دو مامور مرزبانی جمهوری اسلامی در درگیری نظامی روز شنبه با طالبان در مرز مشترک ایران و افغانستان کشته شده‌اند.

گزارش‌هایی از کشته شدن جنگجویان طالبان و غیرنظامیان نیز در این درگیری منتشر شده است اما آمار دقیقی از این تلفات در دست نیست.

یک روز پس از فرونشستن درگیری‌ها، قبل از ظهر روز یکشنبه دو مقام بلندپایه نظامی ایران، قاسم رضایی، جانشین فرمانده انتظامی و کیومرث حیدری، فرمانده نیروی زمینی ارتش از مرز با افغانستان دیدار کردند.

فرمانده نیروی زمینی ارتش ایران هنگام بازدید از مرز هشدار داد که اگر طالبان مقررات بین‌المللی مرزی را رعایت نکنند «با برخورد دیگری مواجه خواهند شد».

او روز یکشنبه در جریان سفر به استان سیستان و بلوچستان گفت: «تا هر جا که کشور مقابل مقررات بین‌المللی را احترام بگذارد، احترام متقابل می‌بیند ولی اگر جایی احساس شود طرف مقابل نمی‌خواهد به مقررات تن بدهد با برخورد دیگری مواجه می‌شود.»

جانشین فرمانده کل انتظامی کشور نیز تایید کرد که در جریان این درگیری که روز شنبه روی داد، یکی از نیروهای مرزبانی ایران کشته و دو نفر دیگر نیز مجروح شدند.

همزمان ایوب کرد، مدیرکل راهداری سیستان و بلوچستان، از بازگشایی پایانه مرزی میلک شهرستان هیرمند خبر داد که روز شنبه پس از درگیری مرزبانان ایران و طالبان مسدود شده بود.

بر اساس گزارش رسانه‌های ایران، صبح روز شنبه نیروهای طالبان «با انواع سلاح» به سمت پاسگاه ساسولی واقع در حوزه هنگ مرزی زابل تیراندازی کردند. این درگیری در حالی است که تنش‌ها میان جمهوری اسلامی و طالبان بر سر حقابه ایران از رودخانه هیرمند افزایش یافته است.

در حالی که انتقادها از جمهوری اسلامی در زمینه مواجهه با طالبان افزایش یافته، اسماعیل کوثری، عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس، درگیری با طالبان را مثل دعوای خانوادگی دانست و گفت: «خدا روح مرزبانان را شاد کند، اما گزینه نظامی مطرح نیست، از این اتفاقات برای بچه‌هایی که در یک خانه باهم هستند، می‌افتد که اختلافی بوجود می‌آید و دعوا می‌شود».

اما ابوالفضل ظهره‌وند، سفیر سابق ایران در کابل، در مصاحبه با سایت انتخاب درگیری مرزی طالبان با مرزبانان ایرانی را «یک جنگ جدی» توصیف کرده و گفته که این درگیری می‌تواند با «عوامل دیگری» از سر گرفته شود.

او تاکید کرد: «همه چیز را نمی‌توان در رسانه گفت، اما در مجموع طالبان یک مولفه ضد امنیت در منطقه هستند.»

رسول موسوی، دستیار وزیر خارجه جمهوری اسلامی نیز بدون ارائه شواهدی مدعی شد: «آنچه امروز در مرز ‎زابل -نیمروز می‌گذرد ادامه توطئه استعمارگران است.»

در مقابل، در اظهارات تازه طالبان بعد از درگیری مرزی در نیمروز، کمیسیون سیاسی این گروه این ادعا را مطرح کرد که سیاست «امارت اسلامی» روابط حسنه‌ با همسایگان به ویژه با جمهوری اسلامی است.

این در حالی است که احمد مسعود، رهبر جبهه مقاومت ملی افغانستان، در واکنش به تنش‌های جمهوری اسلامی و طالبان درباره حقابه ایران و درگیری مرزی میان دو طرف، در کنایه به جمهوری اسلامی در توییتی با نقل مصرعی از مولانا گفت: «نگفتمت مرو آنجا که آشنات منم؟»

از زمان روی کارآمدن دوباره طالبان در کابل، کشورهای همسایه افغانستان از جمله ایران بارها با نیروهای طالبان درگیری مرزی داشته‌اند.