درگیری مسلحانه در مرز ایران و افغانستان و واکنش طالبان: خواهان جنگ با همسایه‌ها نیستیم

صبح ششم خرداد درگیری‌های مسلحانه‌ای در مرز ایران و افغانستان درگرفت که به گفته طالبان منجر به کشته شدن یک مرزبان ایرانی و یک عضو طالبان شد. منابع رسمی ایران اما در اطلاعیه‌ای بدون اشاره به تلفات، گفتند این درگیری درپی تلاش «افراد مسلح ناشناس» برای ورود به خاک ایران رخ داد.

به دنبال درگیری میان طالبان و مرزبانان ایرانی در مناطق مرزی نیمروز، سخنگوی وزارت داخله طالبان گفت که این گروه «خواهان جنگ با همسایه‌ها نیست».

عبدالنافع تکور در نخستین اظهارنظر خود از جانب طالبان، در توییتی نوشت در این رویداد یک عضو این گروه و یک مرزبان ایرانی کشته شده‌اند.

این درگیری‌ها پیش از ظهر امروز در مرز کنگ ولایت نیمروز افغانستان و شهر دوست‌محمد ایران آغاز شد و منابع محلی از تبادل آتش دوطرف با استفاده از سلاح‌های سنگین و خمپاره گزارش دادند.

مرزبانی سیستان و بلوچستان ساعاتی پس از این درگیری در اطلاعیه‌ای گفت افراد مسلح ناشناسی قصد ورود به خاک ایران را داشتند که مرزبانان هنگ مرزی زابل در نقطه صفر مرزی با آن‌ها درگیر شدند.

بر اساس این اطلاعیه، درگیری‌ها منجر به «تبادل آتش و درگیری مسلحانه» شده اما «مرزبانان با برتری آتش سنگین و تحمیل تلفات، خسارات جدی به آنان وارد می‌کنند».

پیش از صدور این اطلاعیه، مقامات جمهوری اسلامی در مورد این درگیری‌ها، مدت زمان و علتش سخنان متفاوت و حتی ضد و نقیضی بیان کردند.

قاسم رضایی، جانشین فرمانده کل انتظامی کشور بروز این درگیری‌های مسلحانه را به «اقدام نسنجیده نیروهای طالبان در مرز ایران» نسبت داده و گفته بود: «حدود ساعت ۱۰ امروز نیروهای طالبان از سمت کشور افغانستان بدون در نظر گرفتن و رعایت قوانین بین‌المللی و حسن همجواری با انواع سلاح مبادرت به تیراندازی به پاسگاه ساسولی واقع در حوزه هنگ مرزی زابل کردند.»

او همچنین گفت: «حاکمان فعلی افغانستان باید در قبال عمل نسنجیده و مغایر با اصول بین‌المللی خود پاسخ‌گو باشند.»

محمد سرگزی، نماینده زابل در مجلس نیز با اشاره به ادامه‌دار شدن درگیری و تیراندازی در مرز نیمروز به نقل از شاهدان گفت: «درگیری بر اثر انتقال مواد مخدر به ایران بوده است که مرزبانان ایرانی مقابل آن‌ها ایستاده‌اند و طالبان نیز به حمایت از قاچاقچیان تیراندازی کرده‌اند.»

سرگزی همچنین یادآور شد: «در چند وقت گذشته برای تثبیت حاکمیت خاک خودمان، تردد مرزنشینان کشاورز که در افغانستان زمین‌های کشاورزی دارند به آن سوی مرز ممنوع شده است. این ممنوعیت تحرکات طرف افغانی را بیشتر کرده است.»

تاکید این نماینده مجلس بر طولانی بودن مدت زمان درگیری مسلحانه در حالی‌ است که خبرگزاری‌های وابسته به حکومت از جمله فارس و تسنیم، ساعتی پس از انتشار خبر آتش‌بار دو طرفه، گفتند این درگیری‌ها به پایان رسیده و مسوولان دو کشور در حال گفت‌وگو درباره آن هستند.

سایت حال‌وش که اخبار سیستان و بلوچستان را پوشش می‌دهد نیز به نقل از منابع محلی خبر داده بود مردم در روستاهای ساسولی، ماککی و حاتم در مناطق مرزی منازل خود را تخلیه کرده‌اند و شماری از غیرنظامیان نیز در دو سوی مرز کشته و زخمی شده‌اند.

مقامات جمهوری اسلامی تا این لحظه خبری از تلفات احتمالی این درگیری مسلحانه منتشر نکرده‌اند.

این درگیری‌ها که به نظر می‌رسد ساعت ۱۰ صبح امروز به وقت محلی آغاز شد دست‌کم تا چهار ساعت ادامه داشت و به نقل از خبرگزاری‌های رسمی داخل ایران، از ساعت ۱۲:۲۰ دقیقه، پل ابریشم از سوی نیروهای مرزبانی جمهوری اسلامی با توقف یک دستگاه کامیون روی آن، مسدود شد.

درگیری‌های مرزی بین نیروهای طالبان و جمهوری اسلامی پس از بالا گرفتن تنش لفظی بین مقامات دو طرف بر سر حق‌آبه هیرمند افزایش یافته است.

روز چهارم خرداد نیز حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی، در یک سخنرانی گفت که ایران هیات حاکمه فعلی افغانستان را تا فراگیر نشدن دولت در این کشور، «به رسمیت نمی‌شناسد».