نگرانی از اعدام «متهمان اکباتان»؛ جان میلاد آرمون، محمدمهدی حسینی و مهدی ایمانی در خطر است
«دادبان» با اشاره به وضعیت متهمان پرونده شهرک اکباتان، درباره خطر اعدام میلاد آرمون، محمدمهدی حسینی و مهدی ایمانی که به «محاربه» متهم شدهاند، هشدار داد. در روزهای گذشته شماری از سازمانهای حقوق بشری نیز درباره خطر اعدام قریبالوقوع دیگر زندانیان سیاسی ابراز نگرانی کردند.
مرکز مشاوره و آموزش حقوقی ویژه کنشگران (دادبان)، با اشاره به کیفرخواست صادره از شعبه ششم بازپرسی دادسرای جنایی تهران نوشت: «میلاد آرمون، محمدمهدی حسینی و مهدی ایمانی، سه متهم پرونده، به محاربه متهم شدهاند. آنها همچنین در پروندهای دیگر در همین زمینه در دادگاه کیفری با اتهام مشارکت در قتل عمد نیز مواجه شدهاند.»
دادبان همچنین انتساب اتهام محاربه به متهمان ردیف اول تا سوم پرونده شهرک اکباتان را نتیجه «اعمال نفوذ غیرقانونی سرپرست دادسرای جنایی تهران در پرونده و اقدام غیرقانونی ایمان افشاری، قاضی دادگاه انقلاب تهران» عنوان کرد.
همچنین بنا بر کیفرخواستی که به امضای محمد شهریاری، سرپرست دادسرای جنایی تهران رسیده، علیرضا کفایی و حسین نعمتی به علاوه دو متهم دیگر به نامهای امیرمحمد خوشاقبال و علیرضا برمزپورناک به «مشارکت در قتل عمد، اخلال در نظم و آسایش عمومی و مشارکت در ضرب و جرح عمدی» متهم شدهاند.
در همین کیفرخواست همچنین هفت نفر دیگر شامل یاسمین دشتانی، امیرمهدی رضایی، عرفان رضایی، غلامرضا نبی گل، سارا اژدری، آریا پاکزاد و محمدرضا افتخار با اتهامات «مشارکت در ضرب و جرح عمدی، اخلال در نظم و آرامش عمومی و توقیف غیرقانونی» روبهرو شدهاند.
این مرکز همچنین به نقل از پیام درفشان، وکیل یکی از متهمان پرونده نوشت: «در نتیجه اصرار قاضی شهریاری به انتساب اتهام محاربه و مقاومت بازپرس، این پرونده برای تعیین تکلیف و حل اختلاف به شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب تهران به ریاست قاضی ایمان افشاری ارجاع شده است.»
دادبان یادآور شده پرونده این متهمان دارای ایرادها و ابهامهای اساسی است و از مورد میلاد آرمون، متهم ردیف اول این پرونده یاد کرده که او به صراحت گفته «هرگز هیچ سلاحی اعم از سرد یا گرم در دست نداشته است».
در ویدیویی که رسانههای جمهوری اسلامی از مواجهه میلاد آرمون با حسین رحیمی، فرمانده انتظامی استان تهران منتشر کردهاند هم او بهوضوح اعلام میکند هرگز چاقو در دست نداشته و اصرار رحیمی به داشتن چاقو و ضربه زدن با آن به بسیجی کشته شده را صراحتا «رد» میکند.
تشکیل این پرونده مربوط به کشته شدن یک «طلبه بسیجی» به نام «آرمان علیوردی» در روز ششم آبان سال گذشته در جریان اعتراضات سراسری شهرک اکباتان است.
پس از مرگ این بسیجی، به گفته دادبان برای مدت بیش از سه هفته شهرک اکباتان تهران تبدیل به «زمینی برای تاختوتاز انواع و اقسام نیروهای امنیتی و انتظامی» شده و دستکم ۵۰ نفر از جوانان ساکن اکباتان از سوی نهادهای امنیتی و انتظامی بازداشت میشوند.
در نهایت اما دادسرای جنایی و امنیتی تهران برای ۱۴ نفر از بازداشتشدگان کیفرخواستهایی با اتهامهای «محاربه»، «مشارکت در قتل عمد»، «تبلیغ علیه نظام»، «اخلال در نظم عمومی» و «ضرب و جرح عمدی» صادر میکند.
بر اساس گزارش دادبان، یکی از این ایرادات اساسی «حضور ضابطان متعدد و در نتیجه متهمان متعدد در پرونده» است به نحوی که هر یک از ضابطان یک عمل ارتکابی را به چند متهم نسبت دادهاند و در نتیجه مشخص نیست کدام یک از متهمان بهواقع مرتکب عمل مجرمانه شدهاند.
از سوی دیگر اقرار و اعتراف اجباری متهمان نیز با «اعمال فشار و آزار و اذیت» از آنها گرفته شده است.
این پرونده اما اکنون به دلیل ایرادات فراوان، مجددا از سوی شعبه ۱۳ دادگاه کیفری یک برای رفع نقص به دادسرا برگشته و با توجه به ورود متهمان جدید احتمال تغییر کیفرخواست و اتهامات انتسابی نیز وجود دارد.
در روزهای گذشته اعدام مجید کاظمی، سعید یعقوبی و صالح میرهاشمی، سه نفر از متهمان پرونده «خانه اصفهان» نیز با وجود نقضهای فراوان پرونده و شواهدی مبنی بر شکنجه و اعترافگیری اجباری از آنان، واکنشهای بسیاری در پی داشت.
پس از اجرای این حکم، سازمان عفو بینالملل درباره خطر اعدام قریبالوقوع دستکم هفت زندانی سیاسی دیگر که در جریان اعتراضات سراسری بازداشت شدهاند هشدار داد.
علاوه بر پرونده خانه اصفهان، به تازگی حکم اعدام محمد قبادلو نیز با وجود مدارک پزشکی مبنی بر ابتلای او به اختلال روانی شدید، تایید شده و به نگرانیهای عمومی درباره اعدام او در آیندهای نزدیک دامن زده است.