تاریخ ایران در سراشیبی نابودی؛ آرامگاه سعدی در خطر فروریختن است

خبرگزاری ایسنا به تازگی گزارشی تصویری از وضعیت بد نگهداری و مرمت آرامگاه سعدی منتشر کرده است که نشان می‌دهد این بنا در خطر فروریختن قرار دارد.

سازه جدید آرامگاه سعدی در اواخر دهه ۲۰ خورشیدی با طرحی از محسن فروغی ساخته شد اما تصاویری که به تازگی از آن منتشر شده نشان می‌دهند این بنای ۷۰ و چند ساله «به شدت نیازمند مرمت و بهسازی» است.

به گفته ایسنا، این سازه به واسطه «کم‌توجهی جدی به نگهداری‌های فنی و تخصصی» در معرض مخاطراتی قرار گرفته است که اگر بی‌توجه از کنارشان بگذریم، «ویرانی» آن را باید نظاره‌گر باشیم.

خبرگزاری ایرنا نیز به نقل از محمدتقی قلعه‌نویی، معاون میراث فرهنگی اداره‌کل میراث فرهنگی فارس نوشت: «طرح مقاوم‌سازی و تقویت سازه آرامگاه توسط مشاور طرف قرارداد اداره‌کل تهیه شده و پیگیری‌های لازم در خصوص درخواست اعتبار به منظور شروع عملیات صورت گرفته است.»

بر اساس گزارش رسانه‌های داخل ایران، با گذشت هفت دهه از عمر این سازه جدید، اقداماتی برای مصفا کردن باغ و آب و جاروی مدام محوطه و گل‌کاری و چمن‌آرایی‌های مکرر انجام شده، اما تقویت، بهسازی و حتی نوسازی سازه اصلی بنای آرامگاه، مورد توجه جدی و اثرگذار مسوولان قرار نگرفته است.

علاوه بر آرامگاه سعدی، در روزهای گذشته خبرهای ناگوار دیگری هم به گوش دوستداران میراث فرهنگی و تاریخ ایران رسیده بود؛ از جمله ناپدید شدن ۴۸ تخته فرش نفیس و گران‌بها از مجموعه کاخ‌های سعدآباد تهران.

خبرگزاری‌ فارس و روزنامه همشهری در روزهای گذشته از مفقود شدن ۴۸ تخته فرش دستباف نفیس و گران‌قیمت از کاخ سعدآباد در دولت حسن روحانی خبر دادند و گفتند این فرش‌ها در سال‌های ۹۲ تا ۹۵ در ساختمان حافظیه که در اختیار نهاد ریاست جمهوری بوده، قرار داشته اما «سال ۱۳۹۵ فرش‌ها با یک دستگاه وانت مزدا» از این ساختمان خارج می‌شود.

یک منبع آگاه در دولت روحانی اما در گفت‌وگو با رویداد۲۴ گفت «این فرش‌ها ممکن است دوران آقای احمدی‌نژاد از ساختمان برده شده باشد و معلوم نیست چه زمانی این اتفاق افتاده است اما در دوران آقای روحانی، پرونده این فرش‌های مفقود شده به قوه قضاییه، دیوان محاسبات و هیات تخلفات ارجاع داده شد.»

اما این‌ها اولین و البته آخرین خبرها درباره تخریب بناها، بافت‌های تاریخی و سرقت آثار ارزشمند ملی نیستند.

در هفته‌ها و ماه‌های گذشته خبرهای دیگری هم درباره تخریب بافت تاریخی بندر کُنگ هرمزگان برای احداث پارک بانوان، تخریب بافت تاریخی شیراز برای توسعه شاهچراغ و ... منتشر شده بود.