احتمال استرداد عبدال اله سبز، فعال عقیدتی-سیاسی اهوازی به ایران پس از بازداشت در ترکیه

بر اساس اسناد رسیده به ایران‌اینترنشنال و گزارش‌های فعالان عرب اهوازی، عبدال اله (عبدالله) سبز، فعال عقیدتی-سیاسی اهوازی، به وسیله پلیس ترکیه در نزدیکی ادرنه در مرز ترکیه با یونان بازداشت شده و احتمالا به زودی به ایران بازگردانده خواهد شد.

این شهروند عرب اهوازی پیشتر به دلیل تغییر مذهبش از شیعه به سنی به اتهام «تبلیغ علیه نظام» متهم و دستگیر شده بود.

به گفته نزدیکانش، عبدال اله بدون صدور حکم قطعی، نزدیک به هشت سال را در زندان‌های اهواز سپری کرد و پس از موافقت زندان با مرخصی و تودیع وثیقه، توانست از ایران به ترکیه برود.

در چند سال اخیر مقامات امنیتی برای جلوگیری از بیشتر شدن گرایش افراد به مذهب اهل سنت در خوزستان، فعالان اهل سنت یا افرادی را که تغییر دین دادند، به اتهاماتی واهی چون نشر اندیشه وهابیت یا ارتباط با سرویس‌های اطلاعاتی خارج از کشور و تبلیغ علیه نظام دستگیر و به حبس‌های طولانی محکوم کرده‌اند.

یکی از دوستان عبدال اله که پیگیر پرونده‌اش در ترکیه بوده با ارسال پیامی صوتی به ایران‌اینترنشنال جزییات بیشتری درباره پرونده او ارائه کرده است.

این اولین بار نیست که فعالان منتقد و مخالف جمهوری اسلامی در خطر استرداد به ایران قرار می‌گیرند.

همسر علی قلیلو، فعال مدنی و زندانی سیاسی سابق به ایران‌اینترنشنال گفته است: «علی بعد از آزادی از زندان به دلیل پرونده‌سازی مجبور به خروج از ایران شد. ما در ترکیه بارها برای پناهندگی اقدام کردیم و جوابی نگرفتیم. هم‌اکنون علی بازداشت و به کمپ وان منتقل شده است. او در خطر دیپورت به ایران قرار دارد.»

پیشتر جمهوری اسلامی فعالانی چون حبیب اسیود، جمشید شارمهد و روح‌الله زم را در کشورهای همسایه ایران ربوده و به کشور بازگردانده بود. در این میان زم و اسیود پس از محاکمه‌های ناعادلانه اعدام شدند.

همچنین پیشتر شبکه آی‌تی‌وی بریتانیا در گزارشی اعلام کرد که وابستگان جمهوری اسلامی پناهجویان و پناهندگان سیاسی ایرانی در ترکیه را به ربودن و قتل تهدید می‌کنند.

گزارشگر این شبکه در سفر به شهرهای مختلف ترکیه، روایت پناهجویان مختلف ایرانی را درباره توطئه‌های جمهوری اسلامی علیه آن‌ها ثبت کرد.

یک عضو سابق نیروی دریایی ایران به نام «امیر» که به ترکیه گریخته، به آی‌تی‌وی گفت که ماموران جمهوری اسلامی یک بار تلاش کردند تا او را در نزدیکی خانه‌اش بربایند.

با این حال در برخی موارد ترکیه مانع تلاش‌های تروریستی و ربایش افراد در ترکیه شده است.

در بهمن ماه ۱۴۰۰، سازمان اطلاعات ترکیه، میت، اعلام کرد ۱۷ نفر را به ظن همدستی با دستگاه اطلاعاتی ایران برای ربایش یک مخالف حکومت جمهوری اسلامی بازداشت کرده است.

پیش‌تر و در ۲۳ آبان ۱۳۹۸ نیز مسعود مولوی وردنجانی، مدیر کانال تلگرامی جعبه سیاه که در ترکیه ساکن بود، به دست عوامل وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی در این کشور ترور شد و جان باخت.

محمودرضا ناصرزاده، کارمند کنسولگری ایران در استانبول یکی از متهمان ترور مولوی است.