رییس‌جمهور آمریکا در ژاپن: می‌خواهیم خطر رابطه با چین را کاهش دهیم

جو بایدن، رییس‌جمهور آمریکا، در پایان اجلاس سران کشورهای گروه هفت اعلام کرد که این گروه حاضر به کاهش تحریم‌های چین نیست. او با این حال گفت: «قصد قطع رابطه با چین را نداریم بلکه می‌خواهیم خطر چین را کاهش و روابطمان با این کشور را متنوع‌تر کنیم.»

در حالی که سرنگونی یک بالن چینی بر فراز مکان‌های حساس نظامی در آمریکا، تنش‌ها میان دو کشور را افزایش داد، بایدن روز یکشنبه در نشست خبری خود در هیروشیما افزود که انتظار دارد «به زودی» روابط سرد واشینگتن با پکن گرم شود.

این اظهارات بایدن در حالی است که رهبران کشورهای عضو یک گروه چهارگانه، شامل استرالیا، هند، ژاپن و آمریکا پیشتر در جریان اجلاس سران گروه هفت بدون نام بردن از چین، از پکن انتقاد کردند.

بایدن و رهبران سه کشور دیگر روز شنبه به صراحت به چین اشاره نکردند، اما به نوشته خبرگزاری فرانسه، چین به وضوح هدف بیانیه‌ این چهار کشور بود که خواستار «صلح و ثبات در منطقه دریایی هند و اقیانوس آرام» شده بود.

در این بیانیه با اشاره به اقدامات چین در این منطقه از جهان که منبع بی‌ثباتی این کشورهای غربی تلقی می‌شوند، آمده است: «ما قاطعانه با بی‌ثبات‌سازی یا اقدامات یکجانبه با هدف تغییر وضعیت موجود با زور یا اجبار مخالفیم».

در متن بیانیه همچنین آمده است: «ما نگرانی عمیق خود را در مورد نظامی‌سازی مناطق مورد مناقشه، استفاده خطرناک از کشتی‌های نظامی یا گارد ساحلی و تلاش‌ها برای بی‌ثبات کردن فعالیت‌های بهره‌برداری از منابع دریایی دیگر کشورها ابراز می‌کنیم.»

اشاره این کشورها به ساخت پایگاه‌های چین در صخره‌های مورد مناقشه و آزار و اذیت کشتی‌ها در آب‌های دریای چین جنوبی است که پکن ادعای حاکمیت بر آنها را دارد.

رهبران این گروه چهارگانه همچنین خواستار توسعه پروژه‌های زیربنایی در منطقه آسیا و اقیانوسیه به شرط عدم تحمیل بدهی‌های سنگین به کشورهای ذی‌نفع شدند که این موضوع نیز کنایه دیگری به چین در راستای انتقاد از پروژه‌ها با بودجه چین در آسیا به شمار می‌رود.

رهبران گروه چهارگانه همچنین گفتند که از سرکوب‌ها از سوی حکومت نظامی میانمار «عمیقا نگران» هستند و پرتاب موشک و ادامه برنامه هسته‌ای در کره شمالی را محکوم می‌کنند.