علی خامنهای برجام را «تقیه» خواند: «نرمش قهرمانانه در داخل و خارج کشور بد فهمیده شد»
علی خامنهای روز شنبه ۳۰ اردیبهشت در دیدار با مقامات وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی گفت که نرمش قهرمانانه مدنظرش در توافق برجام در داخل و خارج «بد فهمیده شد». او همچنین از پذیرش توافق هستهای با عنوان «تقیه» یاد کرد.
رهبر جمهوری اسلامی در دیدار با وزیر و مدیران ارشد وزارت امور خارجه و سفیران جمهوری اسلامی گفت: «ما در طول این سالها داشتیم مواردی را که دیپلماسی ما، تعبیر درست در قبالش همین تعبیر "التماسی" است، "دیپلماسی التماسی". ممکن است لحنمان هم التماسآمیز نبوده [باشد] اما باطن قضیه التماس بوده.»
علی خامنهای در ادامه گفت: «انعطاف یک جاهایی لازم است و بایستی انجام بگیرد. همان معنایی که ما در تقیه (پنهان کردن عقیده) معنا کردیم.»
او که سال ۹۴ امضای قرارداد برجام را مصداق «نرمش قهرمانانه» خوانده بود، در چرخشی کامل آن را مصداق تقیه خواند و گفت: «تقیه یعنی وقتی شما در یک جایی دارید حرکت میکنید، به یک صخرهای میرسید که از آن نمیتوانید عبور کنید. یک راهی پیدا کنید از کنار صخره و عبور کنید. انعطاف یعنی این. معنایش این نیست که ما از ادامه راه پرهیز و عقبنشینی کردیم. نه! به جنگ صخره نرفتیم. انعطاف پیدا کردیم، توانستیم راه دیگری را پیدا کنیم.»
کاربری در واکنش به این سخنان علی خامنهای که به شکلی «واضح» میگوید «در قضیه پذیرش توافق هستهای تقیه کردیم» نوشته است: «بعد طرف بدبخت، مفلوک و بیچاره غربی هنوز دنبال احیای برجامه! اونم موقعی که جمهوری اسلامی کمترین تهدیدی در داخل و خارج احساس نمیکنه.»
قرارداد برجام در ۲۳ تیر ماه سال ۹۴ در دولت حسن روحانی و البته با حمایت علی خامنهای که آن را «نرمش قهرمانانه» خواند به امضا رسید.
رهبر جمهوری اسلامی چند روز پس از این توافق هستهای که با پشت سر گذاشتن ۲۲ ماه جدال به نتیجه رسیده بود، در نماز عید فطر وعده «ادامه گردش صنعت هستهاى» را داد و معنای این توافق را «اقتدار ملت ایران» خواند.
در کمتر از یکسال اما عبارات «نرمش قهرمانانه» و «اقتدار» برای توصیف برجام در سخنان خامنهای جایشان را به «خسارت محض» دادند و او در سخنرانی نوروزی سال ۹۵ از قصد دولت روحانی برای ایجاد برجامهای دیگری در «قضایای منطقه، قانون اساسی کشور، برجام دو، سه، چهار و الی غیرذلک» انتقاد کرد.
خامنهای در حالی از عدم تعهد آمریکاییها به مفاد برجام و توافق هستهای گلایه کرد که تنها چند ماه پس از امضای این توافق، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی دست به آزمایشهای موشکهایی زد که دستکم روی یکی از آنها به زبان عبری نوشته بود: «اسرائیل باید از صفحه روزگار محو شود.»
البته رهبر جمهوری اسلامی همان زمان تاکید کرد اجازه «نفوذ اقتصادی آمریکاییها» را به ایران نمیدهد و در نهایت با تداوم این موضعگیریهای حکومتی و دیگر مشکلات، توافق برجام بینتیجه ماند و سرانجام آمریکا در دوم اردیبهشت سال ۹۷ از آن خارج شد.