موضوع ایران در اجلاس ژنو برای حقوقبشر و دموکراسی؛ اهدای جایزه حقوق بشر به شیما بابایی
پانزدهمین دوره اجلاس سالانه ژنو برای حقوق بشر و دموکراسی روز چهارشنبه ۲۷ اردیبهشت با حضور بیش از ۵۰۰ مهمان از سراسر جهان آغاز به کار کرد و موضوع نقض حقوق بشر در ایران و افغانستان در آن مطرح شد. همزمان، جایزه سال ۲۰۲۳ حقوق بشر ژنو به شیما بابایی، فعال سیاسی و حقوق بشر اهدا شد.
این سومین بار است که این جایزه به یک زن ایرانی اهدا میشود. پیشتر مسیح علینژاد و شاپرک شجریزاده این جایزه را دریافت کردهاند.
به گزارش خبرنگار ایراناینترنشنال در ژنو، پس از اهدای این جایزه، نرگس اسکندری، شهردار فرانکفورت و یکی از حاضران در اجلاس گفت: «اهدای این جایزه به شیما بابایی، دختر ایران ما، برای من باعث افتخار است.»
اسکندری در اجلاس ژنو برای حقوق بشر و دموکراسی نیز گفت: «صدای مردم باشیم، صدای مردان و زنان شجاع ایران باشیم.»
شیما بابایی، فعال مدنی و زندانی سیاسی سابق در ایران، در سالهای ۱۳۹۵ و ۱۳۹۶ دو بار دستگیر شد. او دختر ابراهیم بابایی، زندانی سیاسی سابق و همسر داریوش زند آبدار است که در اعتراضات پس از انتخابات ریاست جمهوری سال ۸۸ به مدت چهار سال در زندان اوین به سر برد.
پدر او به دست نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی ربوده شده و بعد از ربوده شدنش اطلاعی از او در دست نیست.
اما بخشهایی از نشست حقوق بشری ژنو به ربایش جمشید شارمهد، زندانی سیاسی دوتابعیتی محکوم به اعدام در ایران به دست جمهوری اسلامی اختصاص داشت.
از سوی دیگر علیرضا آخوندی، نماینده پارلمان سوئد، در اجلاس ژنو برای حقوق بشر و دموکراسی گفت: «قتل مهسا امینی جرقهای در قلب من بود که بگویم دیگر بس است!»
او با بیان این که «جوانان در ایران، حقوق اولیه، آرزوها و رویاهایشان را از دست دادهاند» افزود: «رژیم ایران در اروپا مرتکب قتل شده و به روسیه هم در جنگ اوکراین کمک میکند.»
آخوندی به ایراناینترنشنال نیز گفت: «من در ملاقاتهایی که در سفرهای مختلف با هدف آزادی ایران انجام میدهم، تمام تلاشم این است که بین مخالفان جمهوری اسلامی، همکاری و اتحاد به وجود بیاورم.»
آدرین قمی، نماینده ایرانیتبار پارلمان فرانسه و علی احساسی، نماینده پارلمان کانادا نیز از سخنرانان نشست اجلاس ژنو برای حقوق بشر و دموکراسی بودند.
اجلاس ژنو برای حقوق بشر و دموکراسی کنفرانس بزرگی است که به مسایل روز و فوری حقوق بشری جهان که نیازمند توجه بینالمللی هستند، تمرکز میکند.
این اجلاس یک رویداد ویژه برای فعالان حقوق بشر و فرصتی برای شهادت دادن کسانی است که شخصا به مبارزه برای دموکراسی و آزادی میپردازند.
در مراسم امسال صدها تن از مخالفان سیاسی رژیمهای دیکتاتوری، قربانیان، دیپلماتها، روزنامهنگاران، رهبران دانشجویی و سایر فعالان به صورت حضوری و آنلاین شرکت دارند.