نتیجه یک پژوهش تازه: تبعیض جنسیتی بخشهایی از مغز زنان را کوچکتر میکند
نتایج پژوهشی جدید از یک تیم بینالمللی متخصصان علوم اعصاب، روانشناسان و متخصصان حوزه سلامت، نشان میدهند «تبعیض مبتنی بر جنسیت» طی سالهای شکلگیری شخصیت کودک (در این مورد کودکان دختر)، بخشهایی از مغز آنان را کوچکتر میکند.
محققان دادههای جمعآوریشده از ۲۹ کشور جهان را برای بررسی اثرات احتمالی تبعیضهای روا شده در کودکی بر مغز زنان مورد پژوهش قرار دادند.
پیش از انتشار این پژوهش، تحقیقاتی در حوزههای مشابه به منظور بررسی احتمال تاثیر تبعیض جنسیتی بر عملکرد مغز انجام شده بود که نشان میداد اینگونه تبعیض به مشکلات سلامت روان و موفقیتهای کمتر تحصیلی منجر میشود.
برای بررسی بیشتر اما محققان دادههایی را از امآرآی مغزی هفت هزار و ۸۷۶ نفر در ۲۹ کشور جهان جمعآوری کردند.
علاوه بر در نظر گرفتن «موقعیت اجتماعی و سطح تحصیلات»، محققان بهعنوان بخشی از پژوهش، شاخصهای نابرابری را هم محاسبه کردند تا میزان تبعیض جنسیتی مرتبط با هر کشور را بررسی کنند.
نتایج این پژوهش در ژورنال «پیشرفت آکادمی ملی علوم» منتشر شد و الگویی را نشان داد مبنی بر این که سه بخش مغز زنان در کشورهایی با شاخص نابرابری بالاتر، کوچکتر از همان سه بخش مغز در زنانی است که در کشورهایی با «نابرابری جنسیتی کمتر» بزرگ شدهاند.
همچنین یافتهها نشان دادند هر چه عدد شاخص نابرابری در کشوری «بالاتر» باشد، آن سه بخش مغز زنان در آن کشورها «کوچکتر» است.
هر سه بخشِ متاثر از تبعیض جنسیتی، در نیمکره راست مغز واقع شده و قسمتی از قشر حدقهای پیشپیشانی، بخشی از قشر پسسری و بخشی از سینگولیت مغز را تشکیل میدهند.
این سه بخش مغز در کودکان دختر و پسر در اثر «شرایط ناگوار در کودکی» نیز تغییر میکنند.
بر اساس گزارش پژوهشگران تحقیق مذکور، اگر رهبران کشورها باور داشته باشند زنان هوش کمتری از مردان دارند، قانون و مناسبات اجتماعی حاکم بر آن جوامع میتواند به تبعیض جنسیتی بینجامد که به مغز زنان در هنگام رشد لطمه میزند و طی چنین فرآیندی، بر هوش آنان هم واقعا تاثیر خواهد گذاشت.
طبق پیشنهاد محققان این پژوهش، برای جلوگیری از بروز چنین آسیبی به مغز زنان، سران کشورها باید با رد کلیشههای جنسیتی، این چرخه معیوب را در هم بشکنند.