نتایج یک تحقیق:استفاده از اینستاگرام در ایران نسبت به ابتدای محدودیتها ۱۸۰ درصد رشد داشته
با گذشت بیش از هشت ماه از آغاز اعمال محدودیتهای کمسابقه اینترنتی در ایران که به فیلتر شدن پلتفرمهای محبوبی نظیر اینستاگرام منجر شد، میزان استفاده از این شبکه اجتماعی در کشور با ۱۸۰.۵ درصد رشد همراه بوده است.
با گذشت بیش از هشت ماه از آغاز اعمال محدودیتهای کمسابقه اینترنتی در ایران که به فیلتر شدن پلتفرمهای محبوبی نظیر اینستاگرام منجر شد، میزان استفاده از این شبکه اجتماعی در کشور با ۱۸۰.۵ درصد رشد همراه بوده است.
بر اساس آمار ارائه شده توسط شرکت «استتکانتر» (Statcounter)، اینستاگرام پیش از آنکه در شهریور ۱۴۰۱ فیلتر شود حدود ۸۹ درصد از سهم بازار شبکههای اجتماعی در ایران را در اختیار داشت. اما قطع دسترسی به این پلتفرم موجب شد تا سهم بازار آن به شکل فاحشی کاهش پیدا کند و به ۱۸.۱۴ درصد برسد.
با این وجود، دادههای آماری نشان میدهد کاربران داخل ایران به مرور توانستهاند راهی برای دسترسی به این شبکه اجتماعی پیدا کنند. طی شش ماه گذشته علیرغم فیلترینگ، آمار استفاده از اینستاگرام در ایران همواره با رشد همراه بوده است؛ به طوری که حالا سهم بازار این پلتفرم در کشور به ۵۰.۹ درصد رسیده است.
هرچند این میزان با آمار پیش از فیلترینگ اینستاگرام اختلافی حدود ۴۳ درصدی دارد اما این رشد، تاکید و علاقه کاربران به حضور در این شبکه اجتماعی را نشان میدهد.
مقامات جمهوری اسلامی پس از اعمال محدودیتهای اینترنتی سال گذشته تلاش کردهاند تا با سرمایهگذاری روی زیرساخت خدمات تحت کنترل خود، کاربران را به سوی نمونههای وطنی پلتفرمهای خارجی سوق دهند. اما عدم اعتماد مردم به حکومت که سابقهای چند ده ساله دارد باعث شده است تا علیرغم دشواری دسترسی به اینترنت آزاد و هزینههای گزاف تهیه ویپیان، پلتفرمهایی نظیر اینستاگرام، واتساپ و تلگرام کماکان شاهد بازگشت و فعالیت کاربران قدیمی خود باشند.
حتی آمارسازیهای میلیونی حکومت درباره استقبال مردم از پیامرسانهای داخلی کمک چندانی به اعتبارسازی برای این مجموعهها نکرده است.
دور باطل حکومت ایران در مقابله با دسترسی آزاد به اینترنت از زمان آغاز خیزش مردمی به اوج خود رسیده است. سال گذشته مسعود خوانساری، رییس کمیسیون اقتصاد نوآوری و تحول دیجیتال اتاق تهران خسارت ناشی از محدودیتهای اعمال شده روی اینترنت در کشور را حدود ۸۰ هزار میلیارد تومان اعلام کرده بود.
با این وجود عیسی زارعپور، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات که مخالفتش با رفع فیلترینگ شبکههای اجتماعی بازتاب گستردهای در رسانههای داخلی داشته، همواره آمارهای ارائه شده درباره خسارات ناشی از فیلترینگ را رد کرده است.