تایید حکم اعدام جمشید شارمهد؛ دو گزارشگر قتل مهسا امینی به «همکاری با آمریکا» متهم شدند
سخنگوی قوه قضاییه جمهوری اسلامی با اعلام تایید حکم اعدام جمشید شارمهد، زندانی دوتابعیتی، در دیوان عالی کشور گفت که کیفرخواست علیه نیلوفر حامدی و الهه محمدی صادر و آنها به «همکاری با دولت متخاصم آمریکا» متهم شدهاند.
مسعود ستایشی سخنگوی قوه قضاییه جمهوری اسلامی روز چهارشنبه ششم اردیبهشت در نشست خبری خود درباره حکم صادر شده علیه جمشید شارمهد گفت: «حکم پرونده شارمهد در دیوان عالی کشور ابرام شده است. اقدامات اجرایی متعاقبا صورت خواهد پذیرفت.»
او تاریخی درباره «اقدامات اجرایی» این حکم تعیین نکرد.
اوایل اسفندماه گذشته بود که دستگاه قضایی جمهوری اسلامی اعلام کرد دادگاه انقلاب تهران شارمهد، زندانی سیاسی آلمانی-ایرانی را به اتهام «افساد فیالارض» به اعدام محکوم کرده است.
خبرگزاری میزان، وابسته به قوه قضاییه، روز سهشنبه دوم اسفند به نقل از دادگستری استان تهران گزارش داد حکم اعدام شارمهد بر اساس ادعای «طراحی عملیات انفجار در حسینیه سیدالشهدای شیراز» علیه این زندانی سیاسی صادر شده است؛ ادعا و اتهامی که بارها از سوی شارمهد رد شده است.
شارمهد، ۶۷ ساله که پیشتر ساکن آمریکا بود، در مرداد ماه سال ۹۹ در سفری که از آلمان به هند داشت پس از یک توقف سه روزه در دبی از سوی ماموران جمهوری اسلامی ربوده و به ایران منتقل شد.
جمهوری اسلامی بارها از متهمان زندانی به ویژه زندانیان سیاسی، تحت شکنجه اعترافهایی علیه خودشان گرفته است.
شارمهد که در وضعیت جسمی مناسبی به سر نمیبرد، دوران بازداشت خود را در سلول انفرادی بوده و به گفته غزاله شارمهد، وکیل تسخیری پدر او برای خواندن پرونده، طلب ۲۵۰ هزار دلار پول کرده بود.
همچنین ریاست جلسات دادگاه شارمهد بر عهده ابوالقاسم صلواتی بود که از سوی آمریکا به دلیل نقض حقوق بشر تحریم شده است.
جمهوری اسلامی علاوه بر سرکوب مخالفان و ربودن برخی از فعالان سیاسی و روزنامهنگاران در خارج از کشور، با بازداشت اتباع خارجی یا دوتابعیتی به عنوان «گروگان» در تلاش برای تحمیل خواستههای خود به کشورهای غربی بوده است.
کیفرخواست علیه دو خبرنگار گزارشگر قتل حکومتی مهسا امینی
همچنین سخنگوی قوه قضاییه جمهوری اسلامی در نشست خبری خود گفت: «کیفرخواست نیلوفر حامدی و الهام محمدی ۲۸ فروردین ماه به متهمین و وکلای آنها ابلاغ و به منظور رسیدگی به شعبه ۱۵دادگاه انقلاب اسلامی ارسال شد.»
ستایشی افزود: «اتهام این افراد همکاری با دولت متخاصم آمریکا، اجتماع و تبانی علیه امنیت ملی، فعالیت تبلیغی علیه نظام است. پرونده در حال حاضر در اختیار وکلای متهمین است. پیش بینی میکنیم ظرف یک ماه پرونده تعیین وقت شود.»
الهه محمدی، خبرنگار روزنامه هممیهن و نیلوفر حامدی، خبرنگار روزنامه شرق هستند که گزارشهایی از چگونگی کشته شدن و مراسم خاکسپاری مهسا امینی تهیه و در رسانههای خود منتشر کردند اما در نخستین موج از دستگیریهای خیزش انقلابی و در اواخر شهریور و اوایل مهر ماه بازداشت شدند.
وزارت اطلاعات و سازمان اطلاعات سپاه روز ششم آبان با انتشار بیانیه مشترکی، محمدی و حامدی را به «ارسال اخبار جهتدار»، «تحریک بستگان متوفی (مهسا امینی)» و «کارگردانی برخی صحنهها» در بیمارستان و مراسم تشییع مهسا متهم کردند.
حامدی و محمدی در حالی به دلیل انتشار گزارشهایی درباره جان باختن و مراسم خاکسپاری مهسا امینی زندانیاند که حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی به تازگی و در مصاحبه با یک رادیوی آمریکایی مدعی شد هیچ روزنامهنگاری در جریان خیزش انقلابی ایرانیان بازداشت نشده است.
درخواست برای مبادله اسدالله اسدی با امدادگر بلژیکی
سخنگوی قوه قضاییه جمهوری اسلامی همچنین از درخواست متقابل تهران برای مبادله اسدالله اسدی با اولیویه وندکاستیل، امدادگر بلژیکی خبر داد.
ستایشی گفت: «در رابطه با اسدالله اسدی موافقتنامه انتقال محکومین به حبس میان ایران و بلژیک منعقد شده و اسناد هم منتقل شده هر دو طرف میتوانند نسبت به انتقال محکومین اقدام کنند. طرف مقابل درخواست داده بود، ما هم درخواست دادیم.»
حجه لحبیب، وزیر خارجه بلژیک، هفته گذشته گفت که در تماس تلفنی با امیرعبداللهیان، همتای ایرانی خود، نسبت به شرایط حبس این شهروند بلژیکی اعتراض کرده و خواهان انتقال او به کشورش شده است.
اولیویه وندکاستیل، امدادگر ۴۱ ساله بلژیکی که از بهمن ماه سال ۱۴۰۰ در ایران بازداشت است، از جمله به جاسوسی متهم و به حبس محکوم شده است.
پرونده کشتار جمعه خونین زاهدان
سخنگوی قوه قضاییه همچنین درباره کشتار معترضان در «جمعه خونین» زاهدان (هشتم مهر سال گذشته) به دست نیروهای امنیتی گفت: « پرونده مطروحه در مجموعه سازمان قضایی نیروهای مسلح استان سیستان و بلوچستان مطرح رسیدگی است. برای متهمینی که در این پرونده هستند کیفرخواست قانونی صادر شده و پرونده در وقت رسیدگی دادگاه است.»
پیشتر منابع حقوق بشری که خبرهای منطقه را پوشش میدهد از کشته شدن حدود صد نفر در این روز خبر دادند که در میان کشتهشدگان نام چندین کودک، نوجوان و زن نیز به چشم میخورد.
مولوی عبدالحمید روز دهم مهر ماه گفت نیروهای سرکوب به سمت مردمی که پس از نماز جمعه در حال بازگشت به خانههایشان بودند تیراندازی کردند: «اکثر این تیرها به سر و قلب این نمازگزاران شلیک شده و مشخص است کار تکتیراندازها بوده است.»