۱۱۶ کشته و هزار و ۶۰۰ مجروح، آمار مرگ و مصدومیت تصادفات جاده‌ای در سه روز منتهی به عید فطر

حسن مومنی، رییس پلیس راه کشور اعلام کرد در تعطیلات عید فطر ۱۱۶ نفر در تصادفات جاده‌ای جان خود را از دست دادند و هزار و ۶۰۰ نفر مصدوم شده‌اند. او دلایل عمده تصادفات را «عدم توجه به جلو، سرعت و سبقت غیرمجاز و خستگی و خواب‌آلودگی رانندگان» عنوان کرد.

دلایل مطرح شده از سوی مومنی عامل اصلی ۸۲ درصد تصادف‌های رخ داده خوانده شد اما او به کیفیت نازل خودروهای ساخت داخل که بارها از سوی کارشناسان مورد اشاره قرار گرفته است و همین‌طور ناایمن بودن جاده‌ها اشاره‌ای نکرد.

به گفته رییس پلیس راه کشور، در طول سال ساعت بروز تصادفات معمولا بین ساعت ۱۲ تا ۲۰ است اما در تعطیلات عید فطر و سفرهای بازه زمانی منتهی به این روز، بیشترین تصادفات بین ساعت ۱۶ تا ۲۴ رخ داده‌اند.

آمار ارائه شده از سوی مومنی در حالی است که روز چهارشنبه ۱۶ فروردین ۱۴۰۲، تیمور حسینی، جانشین پلیس راهور فراجا، با ارائه «بیلان حوادث رانندگی در تعطیلات نوروزی»، از وقوع بیش از ۸۵ هزار تصادف و مرگ ۸۷۱ نفر خبر داد و گفت نیمی از فوتی‌ها محصول تصادف خودروهای پراید و پژو بوده است.

حسینی در گفت‌وگو با خبرگزاری ایسنا درباره سهم خودروهای داخلی از کل تصادفات منجر به فوت گفت: «۲۷ درصد خودروها در تصادفات فوتی خودروی پژو، ۲۴ درصد خودروی پراید، پنج درصد خودروهای خارجی و کمتر از یک درصد هم اتوبوس بودند. مابقی نیز مربوط به انواع دیگر خودرو و موتورسیکلت است.»

سهم ۵۱ درصدی پراید و پژو در آمار کشته‌های تصادفات جاده‌ای در سفرهای نوروزی در حالی‌ است که جانشین پلیس راهور فراجا هم گزینه ناامنی خودروهای داخلی و البته غیر‌استاندارد بودن جاده‌های کشور را از فهرست «مهم‌ترین دلایل وقوع تصادفات رانندگی در ایام نوروز ۱۴۰۲» حذف کرد.

سال گذشته آمار قربانیان ۱۸ روزه سفرهای نوروزی در تصادفات جاده‌ای، ۷۴۶ کشته اعلام شد.

اما بر اساس آن‌چه مقام‌های جمهوری اسلامی می‌گویند، ۴۳ درصد از کشته‌شدگان حوادث رانندگی پس از انتقال به بیمارستان جان خود را از دست می‌دهند. آماری که به گفته کمال هادیانفر، رییس پلیس راهور، به دلیل «عدم تشخیص در ضربه مغزی یا خونریزی داخلی» و «خطای پزشکی» است.

علاوه بر مرگ‌های بیمارستانی، ۵۱ درصد قربانیان هم «در دم» و پیش از حضور نیروهای امدادی می‌میرند و شش درصد باقی مانده نیز در حین انتقال به بیمارستان جان خود را از دست می‌دهند.

ثبت آمار بالای مرگ و میر در تصادفات جاده‌ای در شرایطی است که تعداد مجروحان و آسیب‌دیدگان این حوادث بیش از ۲۰ برابر جان‌باختگان است.

مومنی روز چهارشنبه ۹ فروردین آماری از «۱۲ هزار و ۶۰۰ نفر مجروح» در حوادث رانندگی ارائه کرد و گفت: «حدود ۱۵ درصد از این مجروحان معلول و قطع عضو شده‌اند.»

مقام‌های جمهوری اسلامی همواره عدم رعایت حق تقدم، عدم توانایی در کنترل وسیله نقلیه و سرعت و سبقت غیرمجاز را از جمله دلایل عمده تصادف‌ها اعلام کرده و می‌گویند ۸۲ درصد این حوادث جاده‌ای بر اثر عدم توجه به جلو و خستگی و خواب‌آلودگی رانندگان به ویژه در محورهای طولانی اتفاق می‌افتند.

بسیاری از کارشناسان اما علاوه بر این عوامل انسانی، استاندارد و ایمن نبودن خودروهای ایرانی و وضعیت نامناسب جاده‌ها را عاملی موثر در بروز تصادفات عنوان می‌کنند. نکته‌ای که رییس پلیس راهور هم اخیرا آن را به صورت تلویحی تایید کرد و گفت: «پنج هزار و ۲۰۰ نقطه حادثه‌خیز در کشور داریم.»

به گفته هادیانفر، بیشترین حوادث در این نقاط رخ می‌دهند اما از بین آن‌ها تقریبا ۸۷۷ نقطه «پر حادثه» هستند که باید «با اولویت‌دهی» مشکلشان برطرف شوند.