نشست مجازی «‌گفت‌وگو برای نجات ایران» با حضور بیش از ۴۰ فعال داخل و خارج ایران

نخستین جلسه همایش مجازی گفت‌وگو برای نجات ایران در کلاب هاوس، جمعه اول اردیبهشت برگزار شد. بیش از ۴۰ نفر از فعالان سیاسی، اجتماعی و حقوق بشری از داخل و خارج ایران برای اولین بار در همایشی گرد هم آمدند و هشت نفر از آن‌ها از داخل زندان، با ارسال پیام‌ در این نشست مجازی شرکت کردند.

هاشم آقاجری، فعال سیاسی و استاد دانشگاه، نخستین سخنران این جلسه به آخرین بیانیه میرحسین موسوی اشاره و عنوان کرد این بیانیه نشان می‌دهد مهندس موسوی با درک عمیق تحولات جامعه ایران به این نتیجه رسیده است که اصلاح درون سیستمی و از طریق سازوکارهای انتخاباتی ناممکن است: «ضمنا او بر مجلس موسسان تاکید دارد نه بر شورای بازنگری قانون اساسی که در قانون فعلی پیش‌بینی شده است.»

علی افشاری، فعال سیاسی، دیگر سخنران این جلسه در کلاب هاوس نیز گفت: «در مبارزات سیاسی نباید تنها جنبه سلبی را دید. نباید بگوییم همه متحد شویم علیه جمهوری اسلامی؛ همزمان باید به بخش ایجابی نیز توجه کرد. شکست‌های ملت ایران در راه رسیدن به دموکراسی، به توسعه متوازن و همه جانبه، آزادی پایدار و … نشان می‌دهد این مشکلات در ایران ساختاری هستند و تنها در گروی نام حاکم یا شکل حکومت نیستند.»

مهرداد خوانساری، فعال سیاسی و دیپلمات دوران پهلوی هم با تاکید بر این که ایران با بحران عظیمی دست به گریبان است، عنوان کرد: «به باور من تا زمانی که نیرویی منسجم و قوی در داخل کشور برای به چالش کشیدن دولت پنهان ایجاد نشود، تغییری در رویکرد دولت‌های غربی حاصل نخواهد شد.»

سخنان کیوان صمیمی، روزنامه‌نگار و فعال سیاسی نیز در این همایش خوانده شد. او که حدود چهار ماه پیش و بعد از گذراندن دوران حبس دو ساله‌اش از زندان آزاد شده بود، روز پنج‌شنبه ۳۱ فروردین‌ ماه مجددا به اتهام «ارتباط با سازمان مجاهدین خلق» بازداشت شد.

صمیمی در بخشی از سخنانش عنوان کرد ایرانیان در داخل و خارج کشور با پذیرش تکثر آرا و عقاید گوناگون، با هر نظر، مرام و مسلک، حول یک ائتلاف فراگیر دموکراتیک و حول یک جبهه واحد شروع به همکاری کنند.

او اضافه کرد: «این جبهه با حضور دغدغه‌مندان دموکراسی‌خواه و کنش‌گران سیاسی و اجتماعی بیشترین تعداد از مردم معترض و ناراضی را حول خود جمع کند و به سمت انسجام ملی برود تا بتوانیم با قدرت حاکم برای رهایی از استبداد مقابله کنیم.»

از دیگر سخنرانان این همایش بهزاد کریمی، فعال سیاسی چپ بود.

او در بخشی از سخنانش عنوان کرد: «طرح پیشنهادهایی از جمله رد کردن قانون اساسی مبتنی بر دین، برگزار کردن رفراندوم، تشکیل مجلس موسسان و انتخابات آزاد، عمری به درازای جمهوری اسلامی دارد اما اهمیت وداع آقای موسوی با قانون اساسی جمهوری اسلامی در آن است که این سخنان از زبان نخست وزیر سابق جمهوری اسلامی طرح می‌شود.»

پیام نرگس محمدی،‌ فعال حقوق بشر زندانی نیز در این برنامه خوانده شد.

محمدی در این پیام آورده است: «با توجه به شناخت ما از نظام جمهوری اسلامی و عدم توان پاسخگویی آن و تشدید بحران‌های داخلی و خارجی، انتظار می‌رود در فاصله‌ نه چندان دور شاهد جنبش‌هایی با تصمیم‌های راهبردی رادیکال‌تر و سرسختانه‌تر باشیم.»

این فعال حقوق بشر زندانی در بخش دیگری از پیامش عنوان کرد: «برای نجات ایران باید حکومت دینی استبدادی زن‌ستیز را پایان دهیم و گذار مسالمت‌آمیز و کم‌هزینه‌ای برای مردم رقم بزنیم. این مرحله و مرحله‌ پس از آن یعنی استقرار دموکراسی و حقوق بشر و آزادی و برابری الزاماتی دارد که از جمله آن‌ها می‌توان به شکل‌گیری، قدرت‌یابی و استمرار جنبش‌های اجتماعی و اعتراضی و انقلابی و همچنین تقویت و گسترش نهادها و سازمان‌ها و گروه‌های مدنی و توسعه گستره ساختاری آن اشاره کرد.»