همراهی فعالان حقوق بشری در مبارزه زنان با حجاب اجباری؛ «دفاع مشروع در خیابان حق مردم است»

۹۰ نفر از فعالان مدنی، سیاسی، حقوق بشری و خانواده‌های دادخواه با انتشار بیانیه‌‌ای مخالفت خود را با حجاب اجباری اعلام کردند. آن‌ها همچنین «دفاع مشروع» را حق مردم دانستند و تاکید کردند که در اعتراض به حجاب اجباری «باید با آمادگی لازم» در خیابان‌ها حضور یافت.

این بیانیه که هم‌زمان با فراخوان اعتراضی تشکل‌ها و نهادهای دانشجویی برای مخالفت با حجاب اجباری منتشر شده، از همگان خواسته است از امروز (شنبه ۲۶ فروردین)، هم‌زمان با اعلام آغاز اجرای «طرح حجاب و عفاف با استفاده از دوربین‌های شهری، در کنار زنان ایرانی برای آزادی پوشش مبارزه کنند.

امضا‌کنندگان بیانیه با اشاره به تاریخ مبارزات ایرانیان علیه «استبداد مذهبی و دیکتاتوری» در راستای رسیدن به آزادی و دموکراسی، تاکید کردند: «این‌بار به‌ جای هشدار به سران حکومت خودکامه‌ای که از دین، ابزاری برای سرکوب آزادی ساخته است، شما ملت قهرمان ایران را مخاطب قرار داده و با شما هم‌‌پیمان می‌شویم.»

آن‌ها خاطرنشان کردند که «آزادی در انتخاب پوشش و شادی عمومی» با «ایثار خون و جان و تحمل زندان و شکنجه و اعدام» به‌دست آمده و اولین دستاورد ارزشمند «قیام مهسا»ست.

آنان گفتند برای حفظ و پاسداری از این دستاورد و رسیدن به آزادی و دموکراسی، «تا پای جان» می‌کوشند.

بخش مهم دیگر این بیانیه، تاکید بر حق «دفاع مشروع» از سوی مردمی است که سال‌ها در تظاهراتی خشونت‌پرهیز و با دست خالی، در خیابان‌ها به «جنگی نابرابر با حکومت سر تا پا مسلح و خشن کشانده شده‌اند».

این فعالان مدنی، حقوق بشری و سیاسی یادآور شدند که پس از کشتار آبان ۹۸ به این یقین رسیده‌اند که باید «با آمادگی لازم و برای دفاع آگاهانه از خود و هم‌میهنان» در خیابان‌ها حضور داشت و برای تحقق شعار «زن، زندگی، آزادی» و رسیدن به جامعه‌ای آزاد و سالم و مرفه مبارزه کرد.

امضاکنندگان بیانیه در پاسخ به «تهدیدات نیروهای سرکوب‌گر» گفتند که از صبح روز شنبه ۲۶ فروردین، در کنار زنان ایرانی برای آزادی پوشش خواهند بود: «پاسخ توهین به بانوان نیک‌سرشت ایرانی دفاع مشروع و عواقب آن به عهده رژیم است.»

آن‌ها در پایان این بیانیه از «باورمندان به حجاب» خواستند «صف خود را از سرکوب‌گران جدا کنند» تا در «ننگ و شرمساری حکومت» شریک نشوند.

فاطمه سپهری، گیتی پورفاضل، پوران ناظمی، هاشم خواستار، محمد نوری‌زاد، کمال جعفری یزدی، زرتشت احمدی راغب، رضا مهرگان و عباس واحدیان شاهرودی از جمله امضاکنندگان این بیانیه هستند.

این بیانیه در راستای همراهی با فراخوان تعدادی از تشکل‌های دانشجویی سراسر کشور برای برگزاری تجمع اعتراضی علیه حجاب اجباری در روز ۲۶ فروردین است که تاکید کرده بودند در سطح دانشگاه‌ها با «سازماندهی تجمعات اعتراضی یا پرفورمنس اعتراضی، تحصن و شعارنویسی»، پاسخ اقدامات سرکوب‌گرانه حکومت را می‌دهند.

روز گذشته نیز شماری از کارشناسان حقوق بشری سازمان ملل متحد با انتشار بیانیه‌ای، اعمال سرکوب‌گرانه حجاب اجباری را مصداق آزار جنسیتی خواندند.

در حالی که تلاش برای سرکوب‌ شهروندان معترض به «حجاب اجباری» و دیگر سیاست‌های ناکارآمد حاکمیت همچنان ادامه دارد، در روزهای گذشته شمار زیادی از زنان ایرانی به جریان نافرمانی‌های مدنی پیوسته و تصاویری از خود را بدون حجاب اجباری در خیابان‌های کشور منتشر کرده‌اند.