وزیر بهداشت: شواهد محکمی از مسمومیت دانشآموزان نداریم، برای همین نامش را بدحالی میگذاریم
با گذشت حدود پنج ماه از حملات شیمیایی گسترده به مدارس و مسموم کردن دختران دانشآموز، بهرام عیناللهی، وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، مدعی شد «شواهد محکمی» درباره مسمومیت دانشآموزان وجود ندارد و برای همین نام مسمومسازیها را «بدحالی دانشآموزان» گذاشته است.
از سوی دیگر تلاش حکومت برای مرتبط کردن حملات با «شیطنت» دانشآموزان ادامه دارد.
وزیر بهداشت شامگاه پنجشنبه ۲۴ فروردین از بررسی وضعیت دانشآموزان مسموم شده در «کمیتهای علمی متشکل از بهترین اساتید در کشور» خبر داد و گفت: «تصمیم گرفتیم نام آن را "بدحالی دانشآموزان" بگذاریم زیرا شواهد محکمی برای مسمومیت دانشآموزان وجود نداشت.»
او مدعی شد در مورد هزاران دانشآموز مسموم شده، مساله «آثار روانی ناشی از بیماری» بوده و اضافه کرد: «بدحالی دانشآموزان عوارض پایدار نداشته و ما هیچ نوع عارضه پایداری در دانشآموزان ندیدیم.»
وزیر بهداشت همچنین به «جمعبندی» کمیته مد نظرش اشاره کرد که بر اساس آن، در بیش از «۹۰ درصد بدحالی دانشآموزان، هیچ نوع مسمومیتی دیده نمیشود و هیچ نوع سمی وجود ندارد و بیشتر شاهد استرس بودیم».
عیناللهی البته در ادامه تلاشهای نهادهای حکومتی برای مرتبط کردن مسمومسازی دانشآموزان با «شیطنت» برخی از آنان، گفت که درصد کمی از این حملات نیز مربوط به «شیطنتهای صورت گرفته» بوده که باعث «بدحالی» دانشآموزان شده است.
همزمان خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، از بازداشت سه دختر در شیراز در ارتباط با موضوع مسموم شدن دانشآموزان خبر داد.
بر اساس این گزارش، دو دانشآموز به نامهای ستایش داروغه، ۱۶ ساله و ستایش امیری، ۱۷ ساله و دختری ۱۹ ساله به نام عرفانه هنر، در روزهای اخیر بازداشت و از ملاقات و تماس تلفنی با خانواده خود محروم شدهاند.
اتهام مطرح شده علیه این سه دختر نوجوان و جوان مشخص نیست و آنها اکنون به صورت بلاتکلیف در بند قرنطینه زندان عادلآباد شیراز به سر میبرند.
هرانا پیش از این آماری از دستکم ۲۹۰ حمله شیمیایی به مدارس در فاصله ابتدای آذر تا ۱۶ اسفند سال گذشته منتشر کرده بود که بر اساس آن دستکم هفت هزار و ۶۸ دانشآموز در ۱۰۳ مدرسه، دچار مسمومیت شدند.
بر اساس این گزارش، حملات تا نیمه اسفند سال گذشته در دستکم ۹۹ شهر از ۲۸ استان کشور ثبت شده و بیشترین تعداد آن هم مربوط به ۱۳ اسفند ماه با ۸۱ مورد حمله شیمیایی بوده است.
جمعی از وکیلان و سینماگران ایرانی به تازگی با انتشار بیانیهای مسمومسازی عمدی دانشآموزان را مصداق «جنایت علیه بشریت» خواندند و به مسمومیت بیش از ۱۳ هزار دانشآموز از آذر تا پایان اسفند سال گذشته اشاره کردند.
با شروع تعطیلات نوروزی و بسته شدن مدارس، موضوع این حملات هم برای مدتی به حاشیه رفت اما پس از بازگشایی مدارس دوباره در سطحی گسترده آغاز شده است.