وزیران خارجه ایران و عربستان سعودی در اولین دیدار پس از هفت سال یک بیانیه مشترک امضا کردند
حسین امیرعبداللهیان و فیصل بن فرحان، وزیران خارجه جمهوری اسلامی و عربستان سعودی، در اولین دیدار خود پس از هفت سال که در پکن انجام شد، با امضای بیانیه مشترکی بر از سر گرفتن روابط دوجانبه و بازگشایی سفارتخانهها و سرکنسولگریها تاکید و درباره برخی موضوعات دوجانبه گفتوگو کردند.
بر اساس گزارشها در این دیدار، بیانیه مشترک میان ایران و عربستان سعودی با حضور وزیر امور خارجه چین، به امضای امیرعبداللهیان و بن فرحان رسید.
به گزارش ایرنا، در این بیانیه آمده است که دو طرف توافق کردند نمایندگیهای دو کشور طی زمان مورد توافق، بازگشایی شود و اقدامات لازم را برای گشایش سفارتخانههای دو کشور در ریاض و تهران و سرکنسولگریهای این دو کشور در جده و مشهد صورت دهند.
همچنین بر اساس این بیانیه، دو طرف توافق کردند هماهنگیهای لازم را میان هیاتهای فنی برای بررسی راههای گسترش همکاری میان دو کشور از جمله از سرگیری پروازها و سفرهای متقابل هیاتهای رسمی و بخش خصوصی و تسهیل اعطای روادید برای شهروندان دو کشور از جمله روادید عمره، ادامه دهند.
به دنبال امضای این بیانیه مشترک از سوی تهران و ریاض، ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی اعلام کرد روابط رسمی ایران و عربستان سعودی آغاز شد.
کنعانی روز پنجشنبه ۱۷ فروردین ماه گفت: «در چارچوب مذاکرات وزیران امور خارجه ایران و عربستان سعودی، مقرر شد هیاتهای دولتی و خصوصی دو کشور با هم دیدار و زمینههای گسترش همکاریهای تجاری و اقتصادی و همکاری در زمینه سرمایهگذاری مشترک را فراهم کنند.»
او در ادامه گفت: «همچنین توافق شد با دیدار هیاتهای فنی، خطوط هوایی بین دو کشور برقرار شود. صدور روادید در حوزههای مختلف اقتصادی و تجاری و صدور روادید عمره تسهیل میشود. میتوانیم بگوییم روابط رسمی بین دو کشور فعال شده است.»
پیش از این و در روز جمعه ۱۹ اسفند، رسانههای ایران و عربستان سعودی از توافق دو کشور برای از سر گیری روابط دوجانبه خبر داده و نوشتند که این توافق در جریان سفر علی شمخانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی جمهوری اسلامی به پکن به دست آمده است.
در پایان این مذاکرات، بیانیه سهجانبهای در پکن با امضای شمخانی، نماینده رهبر جمهوری اسلامی و دبیر شورای عالی امنیت ملی، مساعد بنمحمد العیبان، وزیر مشاور و عضو شورای وزیران و مشاور امنیت ملی عربستان سعودی و وانگ ئی، عضو دفتر سیاسی کمیته مرکزی حزب کمونیست و رییس دفتر کمیسیون مرکزی امور خارجی حزب و عضو شورای دولتی جمهوری خلق چین صادر شد.
بر اساس متنی که رسانههای ایران و عربستان سعودی از این بیانیه منتشر کردند، تهران و ریاض توافق کردند «ظرف حداکثر دو ماه، روابط دیپلماتیک خود را از سر گرفته و سفارتخانهها و نمایندگیها را بازگشایی کنند».
همچنین بر اساس این توافق، «دو کشور با تاکید بر احترام به حاکمیت و عدم دخالت در امور داخلی یکدیگر» در زمینه اجرای موافقتنامههای همکاریهای پیشین توافق کردند.
تهران و ریاض پس از حمله نیروهای بسیجی به مراکز دیپلماتیک عربستان سعودی در تهران و مشهد در حدود هفت سال پیش روابطشان را قطع کردند.
در آذر ماه ۱۴۰۱، آسوشیتدپرس به نقل از مقامهای عراقی اعلام کرد که مذاکرات دیپلماتیک میان جمهوری اسلامی و عربستان سعودی که با میانجیگری بغداد در جریان بود، به دلیل ادعای تهران مبنی بر تحریک اعتراضات ضدحکومتی ایرانیان از سوی ریاض، متوقف شده بود.