نوروز، ارابه‌های کشتار و جاده‌های مرگ؛ ۶۲۹ کشته و حدود ۱۳ هزار مجروح در سفرهای آغاز سال نو

احمدرضا رادان، فرمانده فراجا، از مرگ ۶۲۹ تن در حوادث جاده‌ای از ابتدای تعطیلات نوروزی تا ۱۰ فروردین خبر داد و پیش‌بینی کرد آمار پزشکی قانونی رقم جان‌باختگان را بیش از این اعلام کند. از سوی دیگر حدود ۱۳ هزار تن در این حوادث مجروح شده‌اند که جراحت ۱۵ درصدشان معلولیت و قطع عضو است.

رادان روز پنج‌شنبه، ۱۰ فروردین با اشاره به جان‌باختن ۶۲۹ نفر در تصادف‌های رانندگی نوروز گفت: «آمار پزشکی قانونی بیش از این تعداد خواهد بود.»

او تعداد کشته‌های حوادث جاده‌ای نوروز امسال را در مقایسه با سال قبل «کمتر» دانست و گفت: «حدود ۳۷۰ میلیون تردد استانی و بین استانی طی نوروز امسال به ثبت رسیده است.»

سال گذشته آمار قربانیان ۱۸ روزه سفرهای نوروزی در تصادفات جاده‌ای، ۷۴۶ کشته اعلام شده بود.

بر اساس آن‌چه مقام‌های جمهوری اسلامی می‌گویند، ۴۳ درصد از کشته‌شدگان حوادث رانندگی پس از انتقال به بیمارستان جان خود را از دست می‌دهند.

آماری که به گفته کمال هادیانفر، رییس پلیس راهور، به دلیل «عدم تشخیص در ضربه مغزی یا خونریزی داخلی» و «خطای پزشکی» است.

علاوه بر مرگ‌های بیمارستانی، ۵۱ درصد قربانیان هم «در دم» و پیش از حضور نیروهای امدادی می‌میرند و شش درصد باقی مانده نیز در حین انتقال به بیمارستان جان خود را از دست می‌دهند.

ثبت آمار بالای ۶۲۹ کشته در تصادفات رانندگی تا روز پنج‌شنبه ۱۰ فروردین در حالی‌ است که تعداد مجروحان و آسیب‌دیدگان این حوادث بیش از ۲۰ برابر جان‌باختگان است.

روز چهارشنبه ۹ فروردین، حسن مومنی، رییس پلیس راه کشور، آماری از «۱۲ هزار و ۶۰۰ نفر مجروح» در حوادث رانندگی ارائه کرد و گفت: «حدود ۱۵ درصد از این مجروحان معلول و قطع عضو شده‌اند.»

مقام‌های جمهوری اسلامی همواره عدم رعایت حق تقدم، عدم توانایی در کنترل وسیله نقلیه و سرعت و سبقت غیرمجاز را از جمله دلایل عمده تصادف‌ها اعلام کرده و می‌گویند ۸۲ درصد این حوادث جاده‌ای بر اثر عدم توجه به جلو و خستگی و خواب‌آلودگی رانندگان به ویژه در محورهای طولانی اتفاق می‌افتند.

بسیاری از کارشناسان اما علاوه بر این عوامل انسانی، استاندارد و ایمن نبودن خودروهای ایرانی و وضعیت نامناسب جاده‌ها را عاملی موثر در بروز تصادفات عنوان می‌کنند. نکته‌ای که رییس پلیس راهور هم آن را اخیرا به صورت تلویحی تایید کرد و گفت: «پنج هزار و ۲۰۰ نقطه حادثه‌خیز در کشور داریم.»

به گفته هادیانفر، بیشترین حوادث در این نقاط رخ می‌دهد اما از بین آن‌ها تقریبا ۸۷۷ نقطه «پر حادثه» هستند که باید «با اولویت‌دهی» مشکلشان برطرف شوند.