روسیه: مذاکرات احیای برجام به بنبست رسیده اما غربیها از اعلام مرگ آن خودداری میکنند
در حالی که ماهها از توقف گفتوگوهای هستهای قدرتهای جهانی با تهران میگذرد، میخائیل اولیانوف نماینده روسیه در مذاکرات احیای برجام اعلام کرد که این مذاکرات «همچنان در بنبست هستند، اما شرکای غربی از اعلام مرگ آن خودداری میکنند.»
اولیانوف در گفتوگو با ایزوستیا در این باره اضافه کرد: «به نظر میرسد که امروز شانس تکمیل روند مذاکرات همچنان پابرجاست، هرچند که بسیار اندک است.»
او افزود: «از سرگیری این روند در درجه اول با مخالفت آمریکا و همچنین بریتانیا، آلمان و فرانسه مواجه است؛ سه کشوری که ظاهرا علاقه خود را برای بازگرداندن توافق هستهای از دست دادهاند.»
اولیانوف همچنین در پاسخ به این که آیا طرفهای مذاکرهکننده همچنان به طرح پیشنهادی جوزپ بورل به عنوان مبنای مذاکرات پایبند هستند یا نه، گفت که این طرح حاصل مذاکرات «فشرده و طولانی در وین با مشارکت روسیه، ایران، چین، بریتانیا، فرانسه، آلمان، آمریکا و سرویس خارجی اتحادیه اروپا است که به عنوان هماهنگکننده عمل میکرد. بنابراین، نامیدن این سند به عنوان طرح جوزپ بورل کاملاً نادرست است.»
نماینده روسیه در سازمانهای وابسته به سازمان ملل متحد در وین همچنین گفت: «به طور رسمی، پیشنویس این توافق که بازگشت تدریجی ایران به اجرای تعهداتش ذیل برجام و لغو تحریمهای غیرقانونی فراسرزمینی آمریکا علیه جمهوری اسلامی ایران را پیشبینی میکند، بر روی میز مذاکره باقی میماند.»
در حالی که مذاکرات احیای برجام پیش از آغاز خیزش سراسری علیه جمهوری اسلامی متوقف شده بود، سرکوب این خیزش موجب شد که آمریکا اعلام کرد که این مذاکرات از اولویت کاخ سفید خارج شده است.
همچنین در ماههای اخیر، کشورهای غربی با وضع تحریمهایی علیه جمهوری اسلامی به دلیل نقش تهران در جنگ اوکراین از طریق ارسال تسلیحات به روسیه و همچنین سرکوب خیزش سراسری، فشار بر جمهوری اسلامی را افزایش دادند.
با وجود عادیسازی روابط ایران و عربستان سعودی در روزهای اخیر، جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، درباره تاثیر توافق تهران و ریاض بر برجام گفت که روابط خوب دو کشور «برای همه چیز خوب است، اما برجام سازوکار خودش را دارد».
پیشتر عربستان سعودی و برخی دیگر از کشورهای منطقه از برجام به دلیل ناتوانیاش در کاهش مداخلات جمهوری اسلامی در منطقه انتقاد کردهاند.
توقف مذاکرات هستهای با ایران برای احیای برجام در حالی است که در ماههای اخیر تنشها میان تهران و آژانس افزایش یافت و حتی آثاری از اورانیوم غنیشده با غلظت نزدیک به غلظت تسلیحاتی در تاسیسات اتمی ایران پیدا شد.
آژانس بینالمللی انرژی اتمی اعلام کرده که قرار است در این زمینه با جمهوری اسلامی گفتوگو کند، اما مارک میلی فرمانده ارتش آمریکا در نشستی با نمایندگان سنا هشدار داده که اگر جمهوری اسلامی بخواهد سلاح هستهای بسازد، میتواند در عرض کمتر از دو هفته مواد شکافپذیر هستهای تولید کند و تنها در مدت چند ماه سلاح اتمی بسازد.
رییس ستاد مشترک ارتش آمریکا با این حال گفت ارتش تحت رهبریاش برای رهبران ایالاتمتحده چند گزینه را تهیه کرده تا در صورتیکه ایران واقعا بخواهد سلاح اتمی تولید کند، این گزینهها را بررسی کنند.