دولت بایدن: تحریم‌ها علیه ایران بی‌تاثیر بودند؛ منتقدان: تحریم‌های انرژی را اجرا نمی‌کنید

مقامات دولت جو بایدن در حالی از بی‌تاثیر بودن تحریم‌ها سخن می‌گویند که منتقدان از جمله تد کروز، سناتور جمهوری‌خواه، معتقدند دولت آمریکا در عمل تحریم‌های نفتی را اعمال نمی‌کند. در همین حال مقام‌های دولت ابراهیم رئیسی از افزایش صادرات نفت به بیش از یک میلیون بشکه خبر می‌دهند.

احسان خاندوزی، وزیر اقتصاد در جمهوری اسلامی، در گفت‌وگو با فایننشال تایمز گفت که ایران به بالاترین سطح صادرات نفت خود در حداقل دو سال گذشته دست یافته و از رکورد قبلی یعنی ۱/۳ میلیون بشکه در روز پیشی گرفته است.

او اعلام کرد صادرات غیرنفتی ۵۳ میلیارد دلاری نیز در ۱۱ ماهه امسال ۱۲ درصد نسبت به مدت مشابه سال قبل افزایش داشته است.

در همین حال جواد اوجی، وزیر نفت نیز گفت که در سال گذشته ۱۹۰ میلیون بشکه نفت بیشتر از سال ۱۳۹۹ و ۸۳ میلیون بشکه بیشتر از سال ۱۴۰۰ صادر شده است.

اوجی پیش‌بینی کرد امسال رکوردی تازه در صادرات نفت ثبت شود اما در عین حال به میزان دقیق صادرات نفت ایران اشاره نکرد.

وزیر نفت همچنین گفت: «صادرات میعانات گازی ایران نیز ۱۵ درصد افزایش داشته است که با احداث فاز ۱۴ پارس جنوبی امکان صادرات یک‌میلیون میعانات گازی را خواهیم داشت.»

پیش از این اما گزارش‌هایی درباره افزایش صادرات نفت ایران به دلیل سخت‌گیری نکردن دولت جو بایدن منتشر شد.

در همین حال خبرگزاری رویترز در بهمن ماه با استناد به آمار شرکت‌های ردیابی نفت‌کش‌ها گزارش داد صادرات نفت ایران برای نخستین‌بار در سه سال گذشته، به بیش از یک میلیون بشکه در روز رسیده است.

طبق این گزارش در ماه دسامبر گذشته، صادرات نفت ایران از یک میلیون بشکه در روز فراتر رفت اما در ماه ژانویه ۲۰۲۳ به ۷۰۰ هزار بشکه در روز کاهش یافت.

سخنان مقامات دولت بایدن درباره بی تاثیر بودن تحریم‌ها

گزارش‌ها درباره افزایش صادرات نفت ایران در حالی است که مقام‌های دولت جو بایدن در روزهای گذشته اعلام کرده‌اند تحریم‌ها و فشار حداکثری دولت پیشین ایالات متحده (دونالد ترامپ)، تاثیری بر رفتار و عملکرد جمهوری اسلامی نداشته است.

از جمله جنت یلن، وزیر خزانه‌داری آمریکا، روز پنج‌شنبه سوم فروردین در نشست با اعضای یکی از کمیته‌های سنا با اشاره به این که ایالات‌متحده به دنبال افزایش تحریم‌ها علیه جمهوری اسلامی است، گفت بحران اقتصادی ناشی از تحریم‌ها در حدی که واشینگتن انتظار داشته، رفتار تهران را تغییر نداده است.

یک روز پیش از آن نیز آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا، در یکی از کمیته‌های سنای این کشور در پاسخ به تد کروز، سناتور جمهوری‌خواه، تلویحا اعلام کرد فشار حداکثری بر ایران در دولت ترامپ تاثیری نداشته است.

در مقابل تد کروز اعلام کرد دولت بایدن در عمل تحریم‌ها را اجرا نمی‌کند.

او گفت که همین چند روز پیش دولت بایدن به عراق مجوز و معافیت از تحریم داده تا به ایران پول (پول خرید برق) پرداخت کند.

تد کروز تاکید کرد: «آیت‌الله‌ها این پول‌ها را خرج تروریسم، ساخت موشک‌های بالستیک و کار روی تسلیحات هسته‌ای می‌کنند.»

او خطاب به بلینکن گفت که بایدن به دلیل سخت‌گیری نکردن به جمهوری اسلامی، عملا به روسیه در حمله به اوکراین کمک می‌کند.

تد کروز با پرسیدن چند باره این سوال از بلینکن که چرا به دو طرف جنگ روسیه و اوکراین کمک می‌کنید، گفت: «ایران قبل از دولت بایدن ۷۰ نفت‌کش داشت اما اکنون ۳۰۰ نفت‌کش دارد. دولت بایدن اجازه داد ایران تحریم‌ها را نقض کند و صادرات نفت ایران به بیش از یک میلیون بشکه در روز افزایش یافته است.»

کروز از بلینکن پرسید: «چرا تحریم انرژی را که دولت ترامپ برقرار کرده بود به صورت جدی اجرا نکردید؟»

بلینکن اما پاسخ مشخصی درباره دلیل اعمال نکردن تحریم‌های انرژی نداد و گفت که دولت بایدن به طور فعالانه تحریم‌هایی علیه ایران از جمله برنامه پهپادی این کشور اعمال کرده است.

او همچنین تلویحا فشار حداکثری دوره ترامپ را بی‌تاثیر دانست.