افزایش تنش میان آذربایجان و ارمنستان چند روز پس از حمایت آمریکا از مذاکرات صلح

نیکول پاشینیان، نخست‌وزیر ارمنستان، مدعی «نقض بدون مجازات» توافق‌های بین‌المللی از سوی جمهوری آذربایجان شد و گفت که چنین اتفاقی باکو را تشویق می‌کند به اقدام‌های تحریک‌آمیز جدید متوسل شود.

پاشینیان روز پنج‌شنبه سوم فروردین در جریان جلسه کابینه ارمنستان به تنش‌های روز قبل آن در مرز دو کشور اشاره و آذربایجان را متهم کرد که «اوضاع کنونی را به سوی افزایش تنش‌ها سوق می‌دهد».

نخست وزیر ارمنستان با این حال ابراز اطمینان کرد معاهده صلح با باکو به دست خواهد آمد.

روز چهارشنبه دوم فروردین، علی باقری، معاون سیاسی وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی، در نشست مطبوعاتی در ایروان درباره تنش‌ها بین ارمنستان و جمهوری آذربایجان گفت: «رهبران کشورهای منطقه به اندازه کافی عاقل هستند که راه گفت‌وگو را برای حل مسایل انتخاب کنند.»

وزارت امور خارجه آمریکا نیز روز دوشنبه ۲۹ اسفند اعلام کرد آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه این کشور، پیشنهاد حمایت واشینگتن برای کمک به ارمنستان در زمینه گفت‌وگوهای صلح با آذربایجان را ارائه کرده است.

بلینکن و پاشینیان روز دوشنبه، حدود دو هفته پس از تبادل آتش بین نیروهای آذربایجانی و ارمنستانی در منطقه قره‌باغ، با یکدیگر تلفنی گفت‌وگو کردند.

در تبادل آتش میان دو طرف، دست‌کم پنج نفر کشته شدند.

وزارت امور خارجه آمریکا در بیانیه‌ای اعلام کرد: «بلینکن بر حمایت ایالات متحده از گفت‌وگوهای مستقیم و دیپلماسی به منظور پشتیبانی از صلح پایدار و دایمی در قفقاز جنوبی تاکید کرد و گفت که راه‌حل نظامی وجود ندارد».

الهام علی‌اف، رییس‌جمهوری آذربایجان و نیکول پاشینیان، چندین بار به عنوان بخشی از تلاش‌ها برای حل مناقشه با یکدیگر ملاقات کرده‌اند اما خشونت‌های دوره‌ای در این منطقه به مذاکرات صلح لطمه زده است.

قره‌باغ کوهستانی نقطه کانونی دو جنگ در دهه‌های گذشته و پس از فروپاشی شوروی سابق بوده است.

قره‌باغ کوهستانی در سطح بین‌المللی به عنوان بخشی از آذربایجان شناخته می‌شود اما اکثرا ارمنی‌های محلی در آن ساکن هستند.

از سوی دیگر اما با وجود تنش‌ها میان باکو و تهران، در این میان آذربایجان روابط خود را با اسرائیل تقویت کرده است.

بر اساس اعلام سفارت اسرائیل در باکو، سفارت جمهوری آذربایجان در اسرائیل شش روز دیگر افتتاح خواهد شد.