جوزپ بورل: توافق تهران و ریاض خوب است، اما برجام سازوکار خاص خود را دارد
![](https://i.iranintl.com/images/rdk9umy0/production/2de09b2a47aa92c853dfd945b9957f389c21e016-5519x3679.jpg?rect=1439,903,4080,2295&w=992&h=558&fit=crop&auto=format)
جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، درباره تاثیر عادیسازی روابط ایران و عربستان سعودی بر برجام گفت که روابط خوب دو کشور «برای همه چیز خوب است، اما برجام سازوکار خودش را دارد».
بورل روز یکشنبه پیش از برگزاری شورای همکاری اتحادیه اروپا و عراق در بروکسل به نقش بغداد در منطقه خاورمیانه اشاره کرد و گفت: «اخیرا شاهد بودهایم که عربستان سعودی و ایران در حال عادیسازی روابط خود هستند. این امر به ثبات بیشتر منطقه خواهد افزود.»
او ادامه داد: «فراموش نکنیم که دور اول مذاکرات منجر به یک نتیجه مثبت در بغداد انجام شد. بغداد صحنه این نزدیکی مهم بین ایران و عربستان سعودی بود و این دلیل خوبی برای استقبال از سیاست بغداد به عنوان یک سازنده روابط همسایگی خوب است.»
در ماههای اخیر سپاه پاسداران حملاتی را علیه اقلیم کردستان عراق انجام داده، بورل تاکید کرد که اتحادیه اروپا حملات علیه تمامیت ارضی و حاکمیت ملی عراق را محکوم میکند.
او همچنین در پاسخ به سوالی درباره توافق ریاض و تهران و تاثیر آن بر مشکلات پیشرو برای احیای برجام گفت: «مطمئنا خبر خوبی است؛ این واقعیت که دو کشوری که در روابط دشواری قرار داشتند تصمیم گرفتند تعامل دیپلماتیک خود را از سر بگیرند و سفیران خود را اعزام کنند.»
با این حال مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا تاکید کرد: «این تنها میتواند به ثبات منطقه و کاهش تنشها کمک کند، برجام یک موضوع متفاوت است.»
بورل گفت: «برجام دارای نهادهای دولتی خاص خود است. ما به کار روی آن ادامه میدهیم. روابط خوب بین عربستان سعودی و ایران برای همه چیز خوب است، اما برجام سازوکار خاص خود را دارد.»
این اظهارات در حالی است که بورل پس از توافق تهران و ریاض در پکن، در تماس با حسین امیر عبداللهیان، وزیر خارجه ایران، از جمهوری اسلامی خواست توافقات خود را با آژانس بینالمللی انرژی اتمی به سرعت اجرا کند و با آژانس همکاری جدی داشته باشد.
مذاکرات احیای برجام از چندین ماه پیش متوقف شده و سرکوب خیزش سراسری ایرانیان علیه جمهوری اسلامی موجب شد که این مذاکرات از اولویت کاخ سفید خارج شود.
در این میان تنشها میان تهران و آژانس بینالمللی انرژی اتمی نیز افزایش یافته و سرعت و میزان غنیسازی در ایران نیز بیشتر شده است.
توافق تهران و ریاض در حالی است که عربستان سعودی همواره از جمهوری اسلامی خواسته با آژانس همکاری کند و پیشتر نیز از برجام انتقاد کرده است.