رقم هزینه سبد معیشت کارگران به ۱۴میلیون تومان رسید؛ ادامه چانهزنی برای تعیین حداقل دستمزد
رقم هزینه سبد معیشت ماهانه کارگران در نشست دستمزد شورای عالی کار به ۱۳ میلیون و ۹۰۰ هزار تومان تغییر یافت. این عدد در نشست ۲۶ اسفند این «شورای حکومتی»، با حضور وزیر و نمایندگان گروههای کارفرمایی و کارگری تعیین شد اما هنوز حداقل دستمزد سال آینده از سوی این شورا اعلام نشده است.
افزایش حدود یک میلیون و ۴۲۰ هزار تومانی متوسط هزینه سبد معیشت کارگران نسبت به آنچه در جلسه روز دوشنبه این شورا اعلام شده بود به دلیل اعتراض و چانهزنی نمایندگان گروه کارگری است که عدد ۱۲ میلیون و ۴۷۹ هزار و۵۰۰ تومانی اعلام شده را حاصل «محاسبه [غلط] گروه دولت و کارفرمایان» دانسته بودند.
هر چند عدد فعلی هم با گزارش گروه کارگری که عدد ۱۷ میلیون و ۴۴۷ هزار و ۱۶۰ تومان را نشان میداد همچنان فاصله دارد اما به نظر میرسد پس از اعتراض نمایندگان کارگران، کمیته دستمزد درباره مصادیق و محاسبات برخی اقلام کالایی تجدیدنظر کرده است.
در روزهای گذشته برخی فعالان کارگری از جمله علی کدخدایی، عضو کارگری شورای عالی کار، حکومت را متهم کردند که با اعمال تغییرات در اقلام اساسی و مقدار مصرف آن، تلاش کرده نرخ سبد معیشت کارگران را پایین بیاورد.
کدخدایی در گفتوگو با خبرگزاری ایلنا گفته بود: «به عنوان مثال اگر در سبد سالهای گذشته، سرانه مصرف گوشت در سبد غذایی ۳۸ گرم بود، حالا آن را ۲۰ گرم در نظر گرفتهاند. نان را از ۳۱۰ گرم به ۱۰۰ گرم کاهش دادهاند. در ردیف حبوبات، اقلامی را به حبوبات منتخب اضافه کردهاند که قیمت را پایینتر میآورد.»
هزینه حدود ۱۴ میلیونی ماهانه سبد معیشت خانوار کارگری در شرایطی مورد توافق قرار گرفته که کمیته شورای عالی کار بهمن ماه سال گذشته مبلغ آن را حدود ۹ میلیون تومان اعلام کرده بود؛ درحالیکه نرخ تورم در پایان بهمن امسال بر اساس آمارهای رسمی، نزدیک به ۵۰ درصد ثبت شده است.
حداقل دستمزد سال آینده تا لحظه انتشار این گزارش در شورای عالی کار مشخص نشده اما ایلنا نوشته است مذاکرات برای رسیدن به توافق، شامگاه جمعه ۲۶ اسفند ادامه خواهد یافت.
فعالان حقوق کارگری میگویند با توجه به نرخ تورم و آمارهای رسمی از شاخص فقر، رقم دستمزد ۱۴۰۲ نباید زیر ۱۰ میلیون تومان تعیین شود.
در حالی که شورای عالی کار هنوز به نتیجهای در زمینه افزایش حداقل حقوق کارگران در سال ۱۴۰۲ نرسیده، کارگران اعتراض خود را به آنچه «نمایشهای مضحک و تکراری» دولت برای عدم افزایش متناسب حقوقشان میدانند، ابراز کردهاند و میگویند پیشبرد این مطالبات تنها از «کفِ خیابان» حاصل میشود.
به گفته کارگران، این قشر به علت پایین بودن حقوق، از خرید بسیاری از اقلام مورد نیاز زندگی صرفنظر کردهاند و به خاطر بالا بودن هزینه دارو و درمان، دردها را تحمل میکنند و به همین دلیل، این افزایش حقوقهای ناچیز مشکلی از آنان حل نمیکنند.