ادعای کمالوندی با وجود اورانیوم ۸۴درصدی در ایران: کمترین تخطی‌ای از تعهدات اتمی نداشته‌ایم

در حالی که بازرسان آژانس بین‌المللی انرژی اتمی ذرات اورانیوم غنی‌ شده با غلظت ۸۴ درصد را در تاسیسات اتمی ایران کشف کرده‌اند، بهروز کمالوندی،معاون و سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران مدعی شد جمهوری اسلامی «کوچک‌ترین تخطی‌ای از تعهدات هسته‌ای» خود نداشته است.

سخنگوی سازمان انرژی اتمی این ادعا را به گفته خود بر اساس «۱۵ گزارش آژانس بین‌المللی انرژی اتمی» مطرح کرد و افزود که «غنی‌سازی ۶۰ درصدی اورانیوم در فردو نیز پاسخی به قطعنامه» شورای حکام بوده است.

کمالوندی درباره گزارش‌های آژانس بین‌المللی انرژی اتمی نیز گفت: «مشکلی که ما داریم این است که آژانس هم به نعل می‌زند هم به میخ. ما ترجیح می‌دهیم آن‌چه شفاهی می‌گویند مانند مطالب مطرح شده در جلسه فنی قبلی از شورای حکام را در گزارش کتبی هم بنویسند اما متاسفانه این طور نیست.»

او همچون دیگر مقام‌های جمهوری اسلامی، بار دیگر آمریکا و اروپا را در زمینه بن‌بست به وجود آمده در پرونده هسته‌ای ایران متهم کرد و گفت: «اروپایی‌ها اوایل در بیانیه‌های خود از آمریکا به این دلیل که از برجام خارج شد انتقاد می‌کردند اما اکنون طوری صحبت می‌کنند که گویی ایران مسوول وضعیت کنونی است.»

همچنین محمد اسلامی، رییس سازمان انرژی اتمی مدعی شد که جمهوری اسلامی به «۱۳۰ دستاورد فن‌آوری و صنعتی» در زمینه انرژی هسته‌ای دست یافته و این حکومت تاکنون «به این میزان نتیجه‌گرایی را تجربه نکرده است».

جمهوری اسلامی در سال‌های اخیر تعهدات هسته‌ای خود را کاهش داده و به سرعت و میزان غنی‌سازی اورانیوم افزوده است.

هفته گذشته، آمریکا، بریتانیا، فرانسه و آلمان در واکنش به گزارش آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به شورای حکام درباره اقدام ایران در غنی‌سازی نزدیک به ۸۴ درصد، با ابراز نگرانی شدید در این مورد، از جمهوری اسلامی خواستند کلیه دسترسی‌های لازم برای نظارت و راستی‌آزمایی را به آژانس ارائه کند.

آمریکا و سه کشور اروپایی در عین حال در محکومیت ایران قطعنامه‌ای صادر نکردند اما تاکید کردند در نشست‌های آینده ممکن است چنین اقدامی انجام دهند.

پیش‌تر وال استریت ژورنال به نقل از چند دیپلمات غربی گزارش داده بود در حالی که اروپایی‌ها در واکنش به غنی‌سازی ۸۴ درصدی اورانیوم از سوی جمهوری اسلامی، از صدور بیانیه انتقادی علیه ایران در شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی حمایت می‌کنند، ایالات متحده تمایل به انجام چنین کاری ندارد.

پس از ارائه گزارش پادمانی مدیر کل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به شورای حکام، آمریکا در بیانیه‌ای خواستار همکاری کامل و فوری جمهوری اسلامی با بازرسان آژانس شد و تاکید کرد تهران باید همه اسناد، اطلاعات و پاسخ‌هایی که بازرسان می‌خواهند به ویژه در خصوص سه مرکز اتمی اعلام نشده، ارائه دهد.

در همین حال، ران جانسون، سناتور جمهوری‌خواه آمریکایی، در گفت‌وگو با ایران‌اینترنشنال با تاکید بر این که «احتمالا» جو بایدن هیچ کاری نمی‌تواند برای جلوگیری از حرکت جمهوری اسلامی به سوی سلاح اتمی انجام دهد، گفت: «توافق با ایران باید آخرین اقدام ما باشد که در آن ده‌ها میلیارد دلار دیگر به نیروی نظامی آن‌ها تزریق خواهد کرد.»

بریتانیا، آلمان و فرانسه نیز در بیانیه‌ای مشترک در نشست شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی اعلام کردند هنوز از توضیح جمهوری اسلامی درباره اتفاقی بودن غنی‌سازی ۸۴ درصدی متقاعد نشده‌اند و خواستار همکاری کامل ایران با آژانس در این باره و ارائه توضیحات فنی معتبر شدند.

بیانیه مشترک سه کشور تاکید کرد که غنی‌سازی ۸۴ درصدی پس از تداوم انباشت اورانیوم ۶۰ درصدی، هیچ توجیه غیرنظامی معتبری ندارد و استدلال جمهوری اسلامی را درباره این که از برنامه اتمی خود تنها اهداف صلح‌آمیز دارد، تضعیف می‌کند.

رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی هم در نشستی خبری پس از سفر به ایران اعلام کرد با جمهوری اسلامی برای دسترسی و تبادل اطلاعات بیشتر توافق کرده و از اعزام یک تیم کارشناسی به ایران، راه‌اندازی دوباره تجهیزات نظارتی و افزایش ۵۰ درصدی بازرسی در سایت فردو خبر داد.