بازرس پیشین آژانس: توضیحات ایران درباره اورانیوم ۸۴ درصدی انحرافی است

دیوید آلبرایت، فیزیکدان آمریکایی و بازرس پیشین آژانس بین‌المللی انرژی اتمی اعلام کرد که توضیحات مقام‌های جمهوری اسلامی درباره اتفاقی بودن تولید ذرات اورانیوم با غنای ۸۴ درصد «انحرافی» است و آنها احتمالا آزمایش‌هایی را برای تولید اورانیوم با غنای ۹۰ درصد انجام داده‌اند.

آلبرایت در گفتگو با نشریه ولت آلمان در این زمینه اضافه کرد: «توضیحات ایرانی‌ها از پیدا شدن ذرات اورانیوم ۸۴ درصد غنی شده به شدت انحرافی است.»

او تاکید کرد که در صورت نمونه‌‌گیری از اطراف سانتریفیوژها، مقادیر یافت‌شده بسیار ناچیز تلقی می‌شود و این موضوع، نمی‌تواند دلیلی برای شفاف‌سازی باشد.

این اظهارات بازرس پیشین آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در حالی است که رافائل گروسی مدیرکل آژانس روز دوشنبه اعلام کرد که مذاکرات با تهران برای شفاف‌سازی در این زمینه آغاز شده است.

همچنین آلبرایت که اکنون مدیریت موسسه علوم و امنیت بین‌المللی در واشنگتن را بر عهده دارد، گفت: «به علاوه، تصور اینکه غنی‌سازی تا ۶۰ درصد ناخواسته به ۸۳.۴ درصد منجر شود، دشوار است. چنین انحرافی بسیار غیرعادی است.»

او تاکید کرد: «به نظر می‌رسد ایرانی‌ها اقداماتی را برای برای دست‌یابی به غنی‌سازی اورانیوم تا ۹۰ درصد و حتی در صورت نیاز بالاتر از آن، انجام ‌داده‌اند.»

پیشتر رسانه‌های بین‌المللی فاش کرده بودند که بازرسان آژانس ذرات اورانیوم غنی‌سازی شده ۸۴ درصدی را در فردو یافته‌اند.

جمهوری اسلامی با رد غنی‌سازی در این سطح، از آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به دلیل افشای این موضوع انتقاد کرد.

به گفته آلبرایت، طرح‌های ساخت کلاهک‌های هسته ای که ایران قبل از سال ۲۰۰۳ تهیه کرده بود و اسرائیل در سال ۲۰۱۸ در یک عملیات سرویس مخفی به دست آورد، برای اورانیوم با سطح غنی‌سازی ۹۰ درصد طراحی شده بود.

بازرس پیشین آژانس گفت: «با همین ساختار، می‌توان از اورانیوم با سطح غنی‌سازی بیش از ۸۰ درصد به طور معقول برای انفجار هسته‌ای استفاده کرد و ایران ممکن است قبلاً در آزمایشات از این آستانه فراتر رفته باشد.»

به نوشته نشریه آلمانی ولت،«غنی‌سازی ۹۰ درصد به معنای جنگ است» و «اگر ایران به این سطح از غنی‌سازی برسد، سایر کشورهای امضاکننده برجام نه تنها می‌توانند بازگرداندن همه تحریم‌های سازمان ملل را اعلام کنند، بلکه اسرائیل نیز به احتمال زیاد حملات هوایی علیه تاسیسات هسته‌ای ایران انجام خواهد داد.»

جمهوری اسلامی در سال‌های اخیر با زیر پا گذاشتن تعهدات برجامی خود به روند غنی‌سازی اورانیوم شدت بخشیده و همزمان نظارت آژانس بر فعالیت‌های هسته‌ای خود را کاهش داده است.

پیشتر کمال خرازی رییس شورای روابط خارجی جمهوری اسلامی تاکید کرده بود که حکومت ایران به توانایی ساخت بمب اتمی رسیده اما هنوز تصمیمی برای ساخت این نوع بمب نگرفته است.