سفر بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی به ایران برای بررسی غنیسازی ۸۴ درصدی اورانیوم
محمد اسلامی، رییس سازمان انرژی اتمی ایران، از سفر بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی به تهران برای تحقیق درباره اورانیوم ۸۴ درصدی خبر داد. وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی هم ابراز امیدواری کرد این موضوع «با نگاه فنی و به دور از هیجانات سیاسی» حل و فصل شود.
رییس سازمان انرژی اتمی ایران خبر داد که بازرسان آژانس از روز سهشنبه برای تحقیق درباره غنی سازی ۸۴ درصدی در تهران هستند.
اسلامی گفت که غنیسازی ۸۴ درصدی را «یکی از بازرسان آژانس مطرح کرده بود» و بازرسان آژانس بینالمللی در حال بازدید از تاسیسات ایران هستند تا «ابهاماتی که بر اساس برداشت ناصواب یک بازرس ایجاد شده بود برطرف شود.»
حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی نیز درباره حضور بازرسان آژانس در تهران گفت: «امیدواریم آقای رافائل گروسی، مدیرکل آژانس، با نگاه فنی و به دور از هیجانات سیاسی نسبت به حل و فصل این موضوع با همکارانم در سازمان انرژی اتمی به جمعبندی و توافق برسد.»
دو روز پیش از حضور بازرسان آژانس در ایران، نشریه بلومبرگ گزارش داده بود که بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی اورانیوم غنی شده با غلظت ۸۴ درصد را در تاسیسات اتمی ایران یافتهاند که غلظت آن کمی کمتر از میزان مورد نیاز برای یک سلاح اتمی بوده است.
در پی این خبر، آژانس اعلام کرد از این گزارش مطلع است.
بلومبرگ نوشت که بازرسان آژانس باید مشخص کنند آیا ایران عامدانه این حد اورانیوم را غنیسازی کرده یا این اتفاق حاصل از تجمع ناخواسته در شبکه آبشارهایی است که صدها سانتریفیوژ پیشرفته با سرعت چرخش بالا را به هم متصل میکند.
در همین حال بهروز کمالوندی، سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران، در واکنش به گزارش بلومبرگ مدعی شده بود که «وجود ذره یا ذرات بالاتر از ۶۰ درصد در فرآیند غنیسازی به معنی تولید اورانیوم با غنای بالای ۶۰ درصد نیست» و وجود این ذرات «در محل شیر برداشت محصول متداول است».
او بلومبرگ را به «سیاهنمایی و تحریف حقایق» متهم و بار دیگر این ادعای مقامهای جمهوری اسلامی را تکرار کرد که آژانس به «ابزار فشار» برخی کشورها تبدیل شده است.
این اما اولین بار نیست که گزارشهایی از فعالیت غیرمعمول هستهای جمهوری اسلامی منتشر میشود.
کمتر از سه هفته پیش نیز آژانس بینالمللی انرژی اتمی در گزارشی محرمانه به اعضای خود، از این که جمهوری اسلامی تغییرات خود در تاسیسات اتمی فردو را به این نهاد اعلام نکرده، انتقاد کرد و آن را مغایر با تعهدات ایران بر اساس ماده ۴۵ موافقتنامه پادمان دانست.
خبرگزاری رویترز روز ۱۲ بهمن گزارش داد آژانس بینالمللی انرژی اتمی اعلام کرده در این تاسیسات، دو آبشار سانتریفیوژهای آیآر-۶ که اورانیوم را تا سطح ۶۰ درصد غنیسازی میکند به شکلی بسیار متفاوت از آن چیزی که ایران به آژانس اعلام کرده، به یکدیگر متصل شدهاند.
بر اساس این گزارش، آژانس این تغییر را در جریان یک بازرسی از پیش اعلام نشده در تاریخ اول بهمن از تاسیسات اتمی زیرزمینی فردو دریافته است.
پیشتر کمال خرازی، مشاور امور بینالملل علی خامنهای، گفته بود ایران توانایی ساخت سلاح اتمی را دارد اما قصد آن را ندارد.
محمدجواد لاریجانی، از مقامهای پیشین وزارت امور خارجه و قوه قضاییه جمهوری اسلامی نیز گفته بود اگر جمهوری اسلامی بخواهد به سوی ساخت بمب اتمی برود کسی نمیتواند جلویش را بگیرد.