هشدار مقامهای غربی در کنفرانس مونیخ درباره تلاش جمهوری اسلامی برای تضعیف نظم جهانی
در دومین روز از کنفرانس امنیتی مونیخ، ریشی سوناک نخستوزیر بریتانیا و آنالنا بربوک، وزیر خارجه آلمان به تنش هستهای جمهوری اسلامی و تلاش رهبران این رژیم برای تضعیف نظم جهانی اشاره کردند.معاون اول رییسجمهوری آمریکا هم گفت ایران و کرهشمالی از روسیه در جنگ با اوکراین حمایت کردند.
جمهوری اسلامی نباید در تلاش برای تضعیف نظم جهانی موفق شود
ریشی سوناک، نخستوزیر بریتانیا، روز شنبه ۲۹ بهمن (۱۸ فوریه) در کنفرانس امنیتی مونیخ با اشاره به تهدیدهای چین و جمهوری اسلامی گفت: «از آسمان آمریکای شمالی (اشاره به بالن چینی بر فراز آمریکا) تا تهران، برخی بازیگران در تلاش برای تضعیف نظم جهانی هستند که ۸۰ سال وجود دارد، آنان نباید موفق شوند.»
او همچنین تاکید کرد اروپا باید اطمینان حاصل کند که روسیه پس از پایان جنگ، هزینه بازسازی اوکراین را پرداخت میکند و گفت که جامعه جهانی باید بداند که چارچوب جدیدی برای حفظ امنیت طولانی مدت لازم است.
بریتانیا تاکنون از ارسال جتهای جنگنده به اوکراین برای دفاع در برابر روسیه خودداری کرده است، اما سوناک گفت که کشورش میتواند از راههای دیگری کمک کند. او تاکید کرد: «بریتانیا به کشورهایی که مایل به ارسال هواپیمای جنگنده به اوکراین هستند، کمک خواهد کرد.»
باید از تشدید تنش هستهای ایران جلوگیری شود
آنالنا بربوک، وزیر خارجه آلمان هم در نشست امنیتی مونیخ گفت باید از تشدید تنش هستهای ایران جلوگیری شود.
او به خبرنگاران گفت: «تمرکز و تلاشهای دیپلماتیک ما، جلوگیری از تشدید تنش هستهای ایران است.»
یواف گالانت، وزیر دفاع اسرائیل هم روز جمعه در این کنفرانس با اشاره به اقدامات جنگطلبانه مقامهای ایران گفت: «جمهوری اسلامی در یک سال گذشته به صادر کننده سلاحهای کشنده تبدیل شده و با وجود تحریمها در حال مذاکره برای فروش تسلیحات به ۵۰ کشور جهان است.»
گالانت تاکید کرده بود «همه ابزارهای ممکن» برای جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هستهای روی میز است و از جامعه بینالمللی میخواهد تا اقدامات بیشتری برای جلوگیری از تکثیر سلاحهای پیشرفته توسط تهران انجام دهد.
نباید اشتباه روسیه درباره چین تکرار شود
بحران اوکراین هم مورد توجه مقامهای کشورهای غربی در کنفرانس امنیتی قرار گرفت.
ینس استولتنبرگ، دبیرکل ناتو، در سخنرانی کنفرانس امنیتی مونیخ درباره وابستگی اروپا به حکومتهای خودکامه به دلیل جنگ اوکراین هشدار داد و گفت که نباید اشتباه روسیه درباره چین تکرار شود.
توقف حمایت تسلیحاتی غرب از اوکراین باعث صلح نمیشود
وزیران خارجه آمریکا، آلمان و اوکراین هم در یک پنل در کنفرانس امنیتی مونیخ درباره حمله روسیه به اوکراین صحبت کردند.
آنالنا بربوک، وزیر خارجه آلمان، در این پنل گفت: «توقف حمایت تسلیحاتی ما از اوکراین باعث صلح نخواهد شد و روسیه به توسعهطلبی خود ادامه میدهد.»
دیمیتری کولبا، وزیر خارجه اوکراین هم در همین پنل یادآور شد: «امنیت پایدار در اروپا باید هدف نهایی باشد و برای این هدف باید رفتار روسیه تغییر کند.»
آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا هم در این پنل تاکید کرد صلح در اوکراین باید پایدار و بر اساس پرنیسیبها باشد که «باعث تحریک تجاوز به کشورهای دیگر نشود».
ایران از روسیه در جنگ با اوکراین حمایت کرد
کاملا هریس، معاون اول رییسجمهوری آمریکا، هم اقدامات روسیه در حمله به اوکراین را «جنایت علیه بشریت» خواند.
هریس همچنین تاکید کرد: «ما شاهد حمایت ایران و کرهشمالی از روسیه بودهایم.»
معاون اول رییسجمهوری آمریکا در این کنفرانس گفت: «در مورد اقدامات روسیه در اوکراین، ما شواهد را بررسی کردهایم، استانداردهای قانونی را میدانیم و شکی نیست که اینها جنایت علیه بشریت هستند.»
اقدامات روسیه در اوکراین «جنایت علیه بشریت» است
هریس با تاکید بر اینکه «از اوکراین تا هر زمان که لازم باشد، حمایت خواهیم کرد»، خطاب به «همه کسانی که این جنایات را مرتکب شدهاند و مافوق آنها که در این جنایات شریکاند» گفت: «شما بازخواست خواهید شد.»
او با اشاره به اینکه روسیه اکنون «تضعیف» شده، درباره ولادیمیر پوتین گفت: «اوضاع بر وفق مرادش نیست.»
واشنگتن قبلا هم اعلام کرده بود نیروهای روسی در حمله به اوکراین به دلیل اقداماتشان از قتل تا تجاوز جنسی، با عنوان «جنایات جنگی» مجرم هستند اما هنوز سازمان ملل از این اقدامات به طور رسمی با عنوان «جنایت علیه بشریت» یاد نکرده است.
موضع چین در بحران اوکراین: نه بیکار ایستادیم نه نفت روی آتش ریختیم
یکی از مواضع متفاوت با کشورهای غربی را دولت چین در کنفرانس مونیخ داشت.
وانگ یی، دیپلمات ارشد چینی در کنفرانس امنیتی مونیخ گفت چین در رابطه با بحران اوکراین «نه بیکار ایستاده و نه سوخت روی آتش ریخته است» و همچنان خواستار صلح و گفتوگو است.
همزمان با برگزاری کنفرانس امنیتی مونیخ اما، کییف هشدار دارد نیروهایش که برای جلوگیری از حمله روسیه به شهر کوچک باخموت در شرق اوکراین میجنگند، به سرعت به تدارکات بیشتری نیاز دارند.
اتحادیه اروپا به دنبال این هشدار، در حال بررسی راههایی است که کشورهای عضو برای خرید مهمات به منظور کمک به اوکراین متحد شوند.
ولودیمیر زلنسکی، رییسجمهوری اوکراین هم در کنفرانس مونیخ گفته بود «معلوم است» که اوکراین آخرین ایستگاه تهاجم ولادیمیر پوتین نخواهد بود و غرب برای کمک به عقب راندن نیروهای روسی، تحویل تسلیحات را به تاخیر نمیاندازد.