فریاد «زن زندگی آزادی» زنان آزاد شده مقابل اوین؛ تاکید نسرین ستوده بر خواست تغییر حکومت
جمعی از زنان زندانی سیاسی که شامگاه چهارشنبه ۱۹ بهمن آزاد شدند، مقابل زندان اوین فریاد «زن، زندگی، آزادی» سر دادند. همزمان، نسرین ستوده، وکیل زندانی که در مرخصی است، در مصاحبه با سیانان، «تغییر حکومت» را همچنان خواسته اصلی مردم معترض ایران دانست.
روز گذشته، ۱۹ بهمن، عالیه مطلبزاده، صبا کردافشاری، فریبا اسدی، پرستو معینی، زهرا صفایی، گلاره عباسی و شهره حسینی از زندان اوین آزاد شدند.
این زنان بلافاصله پس از آزادی، «مقاومت و حمایت از جنبش» را ادامه داده و مقابل زندان اوین شعارهایی چون «حکومت ستمگر، نابود باید گردد» و «زن، زندگی، آزادی» سر دادند.
در هفتههای گذشته نرگس محمدی، سخنگوی کانون مدافعان حقوق بشر گزارشی از بند عمومی زنان زندان اوین منتشر کرد که بر اساس آن، دهها زندانی سیاسی هدف شکنجههای هولناک و ضد انسانی جمهوری اسلامی قرار گرفته و بعضا تا دو سال در سلول انفرادی و محروم از درمان بودهاند.
بر اساس گزارش او، ۵۷ نفر از ۵۸ زندانی زن، تجربه این «شکنجه هولناک ضد انسانی» را دارند و در مجموع هشت هزار و ۳۵۰ روز در سلول بندهای امنیتی وزارت اطلاعات و سپاه پاسداران حبس بودهاند.
هفت زندانی سیاسی زنی که روز گذشته آزاد شدند نیز در این فهرست قرار داشتند و عالیه مطلبزاده، صبا کردافشاری، فریبا اسدی، پرستو معینی، زهرا صفایی، گلاره عباسی و شهره حسینی به ترتیب «دو ماه، ۲۶ روز، ۱۸ روز، دو ماه، ۹ ماه، ۲۰ روز و ۳۳ روز» از حبس خود را در سلول انفرادی به سر بردهاند.
محمدی همچنین از «نیاز به درمان» برای پنج تن از آنان یاد کرده و گفته بود زهرا صفایی دچار بیماری قلبی بوده و باید فورا جراحی شود.
اما جز این هفت نفر، روز گذشته محمد حبیبی، سخنگوی کانون صنفی معلمان، توحید امیر امینی، کنشگر مدنی و زبان مادری، امیرحسین بریمانی، نویسنده و شاعر زندانی، فرهاد شیخی، فعال کارگری، متین سلیمانی، دانشجوی دانشگاه تهران و از بازداشت شدگان خیزش انقلابی و احسان پیربرناش، طنزنویس و روزنامهنگار ورزشی نیز آزاد شدند.
نسرین ستوده در گفتوگو با سیانان: مردم رفراندوم میخواهند
از سوی دیگر نسرین ستوده، وکیل مدافع حقوق بشر که در مرخصی درمانی از زندان به سر میبرد، در مصاحبه با سیانان با اشاره به تهدیداتی که علیه خانواده او صورت گرفته، گفت: «به خاطر تهدیدی که متوجه همه خانوادهام است میترسم اما ترس من بیشتر از اتفاقی است که اگر کاری نکنم خواهد افتاد.»
او که با کریستین امانپور گفتوگو میکرد، یادآور شد: «بیتفاوتی و عدم کنشگری باعث میشود وضعیت دختران و پسران جوان ایران وخیمتر شود. در نتیجه با وجود ترسهایی که هست، تلاش میکنم به آزاد کردن کشورم و مردم آن کمک کنم.»
ستوده همچنین خواستار توجه عمومی به وضعیت فرهاد میثمی شد که در روزهای گذشته انتشار عکسهایی از او پس از اعتصاب غذا و کاهش وزن شدیدش خبرساز شده است.
این وکیل حقوق بشری با اشاره به سه خواسته اصلی میثمی برای آزادی زندانیان سیاسی و مدنی، توقف اعدام معترضان و پایان دادن به آزار و اذیت برای حجاب اجباری، اظهار امیدواری کرد خواستههای او برآورده شده و «جان فرهاد و جان همه ما حفظ شود».
ستوده که خود با حکم سنگین زندان به دلیل پذیرفتن وکالت فعالان سیاسی و اجتماعی مواجه است، پنج ماه خیزش انقلابی ایرانیان را نیز در این گفتوگو مرور و به اعدام معترضان، کور کردن آنها در خیابان و شلیک مستقیم به تظاهرات مردمی اشاره کرد که جمهوری اسلامی از آن بهعنوان ابزاری برای سرکوب و ارعاب مردم معترض استفاده میکند.
به گفته او، با وجود آنکه مدتی است اعتراضات خیابانی فروکش کرده اما این به هیچ وجه به مفهوم پایان اعتراضات مردمی نیست.
ستوده تاکید کرد: «مردم همچنان دچار خشم و همچنان خواهان تغییر حکومت هستند و رفراندوم میخواهند.»
خیزش انقلابی مردم در شهرهای مختلف کشور با گذشت پنج ماه همچنین ادامه دارد و معترضان با برگزاری تجمع، شعاردهی، شعارنویسی، تخریب نمادهای حکومتی و سایر شیوههای اعتراضی و نافرمانی مدنی، خشم خود را علیه سیاستهای جمهوری اسلامی ابراز میکنند.