آنکارا نشست سه‌جانبه با سوئد و فنلاند را لغو کرد؛ تداوم تنش‌های سوزاندن قرآن‌ در استکهلم

در ادامه تنش‌های میان آنکارا و استکهلم به بهانه قرآن‌سوزی مقابل سفارت ترکیه، این کشور «نشست سه جانبه تعیین ساز و کار» با سوئد و فنلاند را که برای ماه فوریه برنامه‌ریزی شده بود، لغو کرد.

تلویزیون دولتی تی‌آر‌تی به نقل از دیپلمات‌های ترک خبر داد این نشست که قرار بود با حضور ینس استولتنبرگ، دبیر‌کل ناتو، ماه فوریه در بروکسل برگزار شود، به درخواست آنکارا به تعویق افتاده است.

این گزارش همچنین در گفت‌وگو با یک منبع آگاه در دفتر ریاست‌جمهوری ترکیه خبر داد که آنکارا این نشست را لغو نکرده بلکه آن را تا زمانی نامشخص به تعویق انداخته است.

این تصمیم یک روز پس از سخنان انتقادی رجب طیب اردوغان، رییس‌جمهوری ترکیه، در مورد سوئد منتشر شد که در واکنش به سوزاندن قرآن مقابل سفارت کشورش در استکهلم گفته بود: «سوئد منتظر حمایت آنکارا برای پیوستن به ناتو نباشد.»

از سوی دیگر، فنلاند و سوئد می‌گویند مذاکرات در مورد عضویت این دو کشور در ناتو باید در اسرع وقت از سر گرفته شود.

اولف کریسترسون، نخست‌وزیر سوئد، اندکی پس از آن که آنکارا اعلام کرد مذاکرات آتی با استکهلم و هلسینکی را در مورد عضویت آن‌ها در ناتو لغو کرده است، گفت: «هیچ مساله امنیت ملی دیگری مهم‌تر از این نیست که ما همراه با فنلاند به سرعت عضو ناتو شویم.»

او بار دیگر بر تلاش برخی «تحریک‌کنندگان» برای جلوگیری از عضویت کشورش در ناتو تاکید کرد، خواهان «بازگشت به گفت‌وگو» شد و گفت: «برخی متوجه نیستند سوئد برای پیوستن به ناتو چقدر جدی است.»

کریسترسون با اشاره به درخواست فنلاند برای عضویت در ناتو ادامه داد: «ممانعت از پیوستن سوئد به ناتو به معنی ایجاد مانع برای عضویت فنلاند در ناتو نخواهد بود.»

ایده‌ای که روز گذشته پکا هاویستو، وزیر امور خارجه فنلاند هم برای اولین بار به آن اشاره کرد و گفت که ممکن است کشورش مجبور باشد به تنهایی به این ائتلاف ملحق شود اما در عین حال بر عضویت مشترک با سوئد در ناتو تاکید دارد.

دولت سوئد به راسموس پالودان، فعال راست افراطی سوئدی-دانمارکی برای تظاهرات روز شنبه ۲۱ ژانویه (اول بهمن) مقابل سفارت ترکیه در استکهلم مجوزی داد که جرقه بروز این تنش‌های جدید میان دو کشور شد.

پالودان که به عنوان یک فعال ضد اسلام و ضد مهاجرت شناخته می‌شود، تحت حفاظت شدید پلیس و در پناه موانع فلزی، نسخه‌ای از قرآن را سوزاند.

مقام‌های سوئدی در پاسخ به اعتراضات ترک‌ها، گفتند برپایی تجمع بر اساس آزادی تجمعات و بیان و مطابق با قانون اساسی این کشور مجاز است اما از برنامه معترضان برای آتش زدن قرآن در این تظاهرات مطلع نبوده‌اند و در درخواست مجوز برگزارکنندگان هم به آن اشاره نشده بود.

اردوغان اما قرآن‌سوزی را دستاویزی برای تکرار مخالفت خود با عضویت سوئد در ناتو قرار داد و روز سوم بهمن صراحتا تاکید کرد: «اگر به اعتقادات مذهبی جمهوری ترکیه یا مسلمانان احترام نگذارید، هیچ حمایتی از جانب ما دریافت نخواهید کرد.»

سوئد و فنلاند که هزار و ۳۰۰ کیلومتر (۸۰۰ مایل) مرز مشترک با روسیه دارند، پس از تهاجم روسیه به اوکراین به طور مشترک تصمیم گرفتند به سیاست چندین دهه عدم تعهد نظامی خود پایان دهند و درخواست عضویت در ناتو را ارائه کردند.

عضویت در ناتو اما مشروط به موافقت هر ۳۰ کشور عضو این پیمان از جمله ترکیه است.