تداوم آلودگی هوا در شهرهای صنعتی و پرجمعیت؛ تهران بار دیگر در وضعیت قرمز قرار گرفت
مرکز ملی پیشبینی وضع هوا از تداوم آلودگی شهرهای صنعتی و پرجمعیت خبر داد و همزمان تهران در وضعیت قرمز قرار گرفت. از سوی دیگر در حالی که آموزش و پرورش بر تغییر استانداردهای شاخص آلودگی هوا برای عدم تعطیلی مدارس تاکید دارد، وزارت بهداشت آن را صرفا «پاک کردن صورت مساله» میداند.
روز سهشنبه چهارم بهمن، سازمان هواشناسی نسبت به تداوم آلودگی هوا و وضعیت ناسالم برای همه گروهها در سه شهر تهران، کرج و اصفهان و کاهش کیفیت هوای چهار شهر سمنان، قزوین، مشهد و اراک تا هشتم بهمن هشدار داد.
مرکز ملی پیشبینی و مدیریت بحران مخاطرات وضع هوا هم گفت تا اواخر هفته در شهرهای صنعتی و پرجمعیت انباشت آلایندههای جوی و کاهش کیفیت هوا ادامه خواهد داشت.
تداوم بحران آلودگی هوا و ناکارآمدی مسوولان و متولیان در هفتههای اخیر، انتقاد برخی «خودیها» را هم در جمهوری اسلامی به دنبال داشته است.
محسن پیرهادی، نماینده تهران در مجلس، روز چهارم بهمن با اشاره به معضل آلودگی هوا که «جان مردم را به خطر انداخته است» گفت: «ما شهروندان علایم حیاتی داریم اما نفس نمیکشیم.»
پیرهادی یادآور شد: «آلودگی هوای تهران و دیگر شهرهای درگیر همچون اصفهان، مشهد، قزوین، اراک و ... مانند اتاق گاز نفسهای شهروندان را به شماره انداخته و جان و سلامتشان را با خطر جدی مواجه کرده است.»
برخی مقامهای جمهوری اسلامی اما راهکار مقابله با این معضل را «ایجاد تغییر در استانداردهای شاخص آلودگی» میدانند. از جمله احمد وحیدی، وزیر کشور که از ارائه طرح پیشنهادی در دولت برای تغییر در استانداردهای شاخص آلودگی با هدف جلوگیری از تعطیلی مدارس خبر داد و گفت: «باید این استانداردها را کمی تغییر دهیم تا لازم نباشد در این شرایط مدارسمان را تعطیل کنیم.»
یوسف نوری، وزیر آموزش و پرورش هم که روز دوشنبه از پیشنهاد به دولت برای تعلیق شاخصهای مرتبط با کیفیت خبر داده بود، امروز بار دیگر بر اظهارات خود پافشاری کرد و گفت: «در دنیا مدارس را نه با این شاخص آلودگی هوا (شاخص ۱۵۰) که با گذر شاخص آلودگی از ۳۰۰ به بعد تعطیل میکنند.»
نوری پیشنهاد خود به دولت به منظور تجدیدنظر در تغییر شاخصهای در نظر گرفته شده آلودگی هوا برای تعطیلی مدارس تکرار کرد و خواست به جای این تعطیلیها، «بچهها ماسک بزنند و رعایت کنند».
عباس شاهسونی، رییس گروه سلامت هوا و تغییر اقلیم وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی اما صراحتا با این پیشنهادها مخالفت کرد.
به گفته او، غلظت ذرات معلق در تهران برخی روزها به حدی زیاد و «بیش از ۱۰ برابر راهنمای سازمان جهانی بهداشت» میشود که برای سلامتی مردم و بهویژه گروههای حساس خطرناک است.
این مقام مسوول در وزارت بهداشت همچنین از وزیر آموزش و پرورش خواست به جای «پاک کردن صورت مساله»، راهکارهایی موثر برای کاهش مواجهه و غلظت آلایندههای هوا پیشنهاد دهد.
نوسازی ناوگان حمل و نقل عمومی، از رده خارج کردن خودروهای فرسوده، بهبود کیفیت سوخت و بهبود کیفیت خودروهای تولید داخلی و ... از جمله راههایی هستند که شاهسونی برای کنترل آلودگی هوا پیشنهاد داد.
او همچنین مقایسه ایران را با کشورهایی چون چین و هند که وضعیت آلودگی هوای بدتری دارند نادرست خواند و گفت: «استاندارد سالانه ذرات معلق ما در کشور شش برابر راهنمای سازمان بهداشت جهانی است و این یعنی مواجهه مردم با آلودگی هوا بالا است.»
پیشنهاد برخی مقامات جمهوری اسلامی برای تغییر شاخصها پس از آن مطرح شد که بعضی رسانهها با انتقاد از تعطیلیهای پی در پی مدارس نوشتند با گذشت چهار ماه از سال تحصیلی، دانشآموزان تنها ۳۸ روز مدرسه رفتهاند.