رونمایی از اولین ویپیان دولتی توسط وزارت ارتباطات، با چاشنی ویروس
وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات در اقدامی که هدف از آن حل مشکل گیمرهای ایرانی عنوان شده است، از یک سرویس ویپیان دولتی رونمایی کرد.
این اولین بار است که نظام جمهوری اسلامی برای برطرف کردن مشکلات فیلترینگ که خود عامل اصلی آن است، ابزاری عمومی در قالب ویپیان ارائه میدهد.
عیسی زارعپور، وزیر ارتباطات در کانال شخصی خود در یکی از پیامرسانهای داخلی با اعلام این خبر و تشویق گیمرها به نصب این ویپیان دولتی نوشت: «استفاده از این سایت و اپلیکیشن آن، ضمن افزایش قابل توجه سرعت دانلود بازیها و آپدیت آنها، باعث کاهش چشمگیر پینگ بازیها نیز خواهد شد که در نتیجه تجربهای دلچسب در بازی آنلاین برای کاربران عزیز رقم خواهد خورد.
این اتفاق از طریق انتقال CDNهای این بازیها به داخل کشور و کوتاه کردن مسیر دسترسی کاربران داخلی کشور به سرورهای بازی و طراحی ابزارهای خاص توسط متخصصان جوان کشورمان صورت گرفت.»
در یک ویدیوی تبلیغاتی که وزیر ارتباطات در این رابطه منتشر کرده، تعدادی گیمر پس از نصب و راهاندازی ویپیان یاد شده، از کاهش ۲۰ درصدی میزان پینگ خود اعلام رضایت کرده و از وزارت ارتباطات تشکر میکنند. سایت خبری «گرداب» وابسته به فرماندهی امنیت سایبری سپاه پاسداران انقلاب اسلامی نیز با انتشار خبر این موضوع به استقبال این پروژه حکومتی رفته است.
ویپیان این پروژه که تحت عنوان «رادار بازی» رونمایی شده، دارای دو نسخه مخصوص کامپیوترهای ویندوزی و گوشیهای اندرویدی است.
بر اساس اطلاعات موجود در وبسایت این پروژه، این ویپیان از دو پروتکل OpenVPN و WireGuard پشتیبانی میکند؛ پروتکلهایی که در حال حاضر برای عموم مردم با اختلال شدید همراه است.
گزارش وبسایت «ویروس توتال» که ابزاری برای بررسی امنیت فایلهای کامپیوتری ارائه میکند نشان میدهد نسخه ویندوز این ویپیان توسط بیش از بیست نرمافزار آنتیویروس، دربردارنده نوعی بدافزار تشخیص داده میشود.
ابراهیم رئیسی در دوره مناظرات انتخاباتی سال ۱۴۰۰ به گیمرهای داخل کشور در خصوص بهبود شرایط بازیهای آنلاین وعده داده بود. حال طرفداران دولت فعلی، این اقدام وزارت ارتباطات را در راستای عملی کردن وعده رئیس جمهور قلمداد میکنند.
پایگاه اطلاعرسانی دولت نیز به نقل از وزیر ارتباطات مدعی است طی شبانهروز گذشته ۴۰۰ هزار نفر از «ابزار» عرضه شده توسط پروژه رادار بازی استفاده کردهاند؛ پروژهای که به گفته دولت، با همکاری بخش خصوصی اجرایی شده است.
میزان محدودیتهای اعمال شده برای دسترسی به اینترنت طی ماههای گذشته به شکل کمسابقهای شدت پیدا کرده است. وزارت ارتباطات دولت ابراهیم رئیسی در اقدامی هماهنگ با سایر نهادهای حکومتی با فیلترینگ اینستاگرام، واتساپ، فروشگاه گوگل پلی و بسیاری از زیرساختهای حاتی اینترنتی امکان استفاده از شبکه جهانی اینترنت را تا حد زیادی غیرممکن کرده است.
از طرفی ارائه اینترنت طبقاتی به جای ایجاد دسترسی آزادانه به آن برای عامه مردم، راهکاری است که طی ماههای گذشته به شکل جدیتری توسط حکومت در حال پیگیری است.
چندی پیش محمدرضا فرجی تهرانی، رییس اتحادیه صنف فناوران رایانه تهران از امکان دسترسی اعضای این اتحادیه به اینترنت بدون فیلتر خبر داده بود. وزیر ارتباطات نیز در هفتههای گذشته ارائه اینترنت بدون فیلتر، مخصوص برنامهنویسان را جزو برنامههای اجرایی این وزارتخانه عنوان کرده بود.
در صورتی که استراتژی نظام در خصوص مدیریت کلان اینترنت به شکل کنونی ادامه پیدا کند، میتوان انتظار داشت وضعیت طبقهبندی کردن دسترسی به اینترنت به شکل فزایندهای گسترده شود.