بیمار شدن دهها هزار کودک افغان به دلیل ناتوانی خانوادهها از گرم کردن خانهها در فصل سرما
خبرگزاری رویترز با استناد به آمارهای ارائه شده از سوی بیمارستانهای افغانستان، از بستری شدن ۶۷ هزار کودک در این کشور به دلیل ابتلا به بیماریهای تنفسی طی یک ماه خبر داد.
به گزارش رویترز، این تعداد کودک در ماه نوامبر سال ۲۰۲۲ به دلیل ابتلا به سینهپهلو، سرفه، آسم و دیگر بیماریهای تنفسی در بیمارستانهای افغانستان بستری شدند. این در حالی است که این رقم در نوامبر ۲۰۲۱ به سه هزار و ۷۰۰ کودک میرسید.
گزارش این خبرگزاری در ابتدای فصل زمستان در افغانستان منتشر شده و بر اساس آن، بسیاری از خانوادهها در افغانستان به دلیل فقر، ناگزیرند از بین غذا و مواد سوختی برای گرم کردن خانههایشان، یکی را انتخاب کنند.
رویترز به مریم، مادری ۲۲ ساله اشاره کرده که کودک ۱۰ ماههاش را به یک بیمارستان آورده که از خانهشان گرمتر است. این کودک برای چهارمین بار به سینهپهلو مبتلا شده است.
همچنین والدین رحمت، یک کودک افغان دیگر که دچار سرماخوردگی شده، میگویند با توسل به درآمد اندک خود، هر چه در توان دارند برای گرم کردن خانهای که گاهی هوایش در نیمه شب به زیر صفر میرسد، انجام میدهند.
این زوج افغان تاکید کردهاند تلاش آنان برای مقابله با سرما کافی نبوده و سرفههای شدید کودک، دوباره آنان را به بیمارستان کشانده است.
رویترز گزارش داد که بیمارستانهای کابل اکنون محل تردد خانوادههایی است که کودکانشان از سرما مریض شدهاند. خانوادههایی که در بیش از یک سال گذشته، با مشکلات شدید اقتصادی دستوپنجه نرم کردهاند و اکنون در آغاز زمستانی سخت و سرد قرار دارند
همچنین محمدعارف حسنزی، رییس یک بیمارستان کودکان در کابل به رویترز گفت تعداد بیماران این بیمارستان نسبت به پارسال افزایش یافته است و عامل اصلی آن، اقتصاد ضعیف مردم است.
پیش از این، کمیته بینالمللی صلیب سرخ گزارش داده بود موارد ابتلای کودکان زیر پنج سال به بیماری سینهپهلو، ۵۰ درصد نسبت به پارسال افزایش یافته است.
لوسین کریستن، سخنگوی کمیته بینالمللی صلیب سرخ در کابل نیز گفت که امسال شهروندان از جمله کودکان، در اثر سینهپهلو در افغانستان جان خود را از دست دادهاند.
نهادهای امدادرسان در افغانستان هشدار میدهند که احتمال میرود وضعیت بدتر از این شود. به گفته آنان، ممنوعیت زنان از کار در بیش از ۱۸۰ نهاد امدادرسان، در آستانه زمستان خطر افزایش آمار مبتلایان به این بیماریها را افزایش میدهد.
این نهادها تاکید میکنند که بدون مشارکت زنان قادر به فعالیت نیستند.
چندی پیش و پس از آنکه طالبان ورود دختران را به دانشگاهها ممنوع کرد، از منع فعالیت زنان در سازمانهای غیردولتی و نمایشهای تلویزیونی نیز خبر داد.
وزارت اقتصاد طالبان به موسسات غیردولتی داخلی و خارجی دستور داد که از حضور کارکنان زن در محل کار جلوگیری کنند. طالبان دلیل این اقدام را «پایبند نبودن زنان به پوشش تعیین شده» از سوی خود اعلام کرد.
طالبان همچنین در دستوری دیگر مواردی از جمله حضور زنان در نمایشهای تلویزیونی، پخش فیلمهای «خلاف اصول شریعت»، نمایش بدن مردان و پخش فیلمهای تبلیغکننده ارزشهای غربی را ممنوع کرد.
این گروه دلیل این اقدام را هم «پایبند نبودن زنان به پوشش تعیین شده» از سوی خود اعلام کرد.
هماهنگکننده سازمان ملل در امور افغانستان در واکنش به این اقدام طالبان گفت: «در تلاشیم یکشنبه با طالبان درباره محدودیتهای ایجاد شده برای کارکنان زن سازمانهای غیردولتی گفتوگو کنیم.»
او خاطرنشان کرد: «از آنجا که بسیاری از خدمات سازمان ملل که تحت تاثیر محدودیتهای طالبان علیه زنان قرار گرفته، از سوی کارکنان زن انجام میشود، با این تصمیم طالبان بسیاری از برنامههای سازمان ملل در افغانستان تحت تاثیر قرار خواهند گرفت.»
آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا نیز از اقدام طالبان در منع کار کردن زنان در سازمانهای غیردولتی به شدت ابراز نگرانی کرد و هشدار داد این اقدام کمکرسانی حیاتی را به میلیونها نفر در افغانستان مختل میکند.
او این تصمیم طالبان را برای مردم افغانستان «ویرانگر» خواند.