سقفشکنیهای پیاپی قیمت دلار در مقابل ریال، رییس کل بانک مرکزی را جابهجا کرد
رییس کل بانک مرکزی پس از سقفشکنیهای پی در پی قیمت دلار و بیثباتی در بازار ارز ایران طی هفتههای اخیر، تغییر کرد. رسانههای ایران در شرایطی از پذیرفته شدن استعفای علی صالحآبادی خبر دادند که او در روزهای گذشته بارها برکناری و قهر خود را تکذیب کرده بود.
روز پنجشنبه هشتم دی، هیات دولت جمهوری اسلامی به ریاست ابراهیم رئیسی، محمدرضا فرزین را که پیش از این رییس بانک ملی بود، بهعنوان رییس کل جدید بانک مرکزی انتخاب کرد و به او دستور داد تا نرخ ارز را «مدیریت» کند.
هنگامی که صالحآبادی در مهر ماه سال گذشته ریاست بانک مرکزی را بر عهده گرفت، دلار آمریکا حدود ۲۷ هزار تومان بود اما او امروز بانک مرکزی را با دلار ۴۳ هزار تومانی به جانشین خود تحویل داد.
در روزهای پایانی آذر ماه، معاون ارزی بانک مرکزی نیز با هدف کنترل نوسانات بازار ارز برکنار شده بود اما از زمان روی کار آمدن معاون جدید، دلاری که در کانال ۳۸ هزار تومان بود، پنج هزار تومان هم گرانتر شد.
با آغاز خیزش انقلابی ایرانیان علیه جمهوری اسلامی و اعمال تحریمهای جدید بینالمللی، از اوایل سال جاری، ریال ایران حدود نیمی از ارزش خود را در برابر دلار آمریکا از دست داد.
این در حالی است که مقامات جمهوری اسلامی در روزهای گذشته واکنشی انفعالی نسبت به افزایش روزبهروز قیمت ارز نشان داده و دلیل آن را جو روانی، فضای رسانهای و التهابات کشور دانستند.
ابراهیم رئیسی، رییس دولت هم امروز در جلسه هیات دولت، تقصیر گرانی، تورم و افزایش قیمت ارز را بر گردن «دشمن و تلاش همهجانبه آن برای ایجاد بیثباتی در کشور» انداخت.
همزمان با رکوردهای جدید دلار و طلا در بازارهای ایران اما مرکز آمار از ثبت رکورد تورم حدود ۶۷ درصدی برای گروه «خوراکیها، آشامیدنیها و دخانیات» خبر داد.
نرخ کلی تورم هم در ۱۲ ماه منتهی به آذر ماه سال ۱۴۰۱، برای کل کشور عدد ۴۵ درصد است.
رضا فاطمی امین، وزیر صنعت، معدن و تجارت (صمت) نیز از افزایش قیمت خودرو به دلیل افزایش قیمت دلار خبر داد.
پیش از این، صندوق بینالمللی پول پیشبینی کرده بود اگر کسری بودجه و کاهش ارزش پول ملی در اقتصاد ایران ادامهدار باشد، رشد تورم برای دو سال آینده تداوم خواهد یافت.