استعفای گروهی بیش از ۶۰ استاد دانشگاههای افغانستان در اعتراض به «آپارتاید جنسیتی»
در پی اعلام ممنوع شدن تحصیلات عالی برای دختران و زنان در افغانستان به دستور مقامهای طالبان، در دو روز گذشته بیش از ۶۰ استاد از دانشگاههای سراسر افغانستان در اعتراض به این «آپارتاید جنسیتی» از سمتهای خود استعفا دادهاند.
موج استعفای استادان دانشگاهها زمانی آغاز شد که طالبان، ورود به دانشگاهها را برای دانشجویان دختر در سرتاسر کشور ممنوع کردند.
این استادان دانشگاه با انتشار نامههای جداگانه استعفا، به تصمیم طالبان درباره ممنوعیت ورود دختران دانشجو به دانشگاهها اعتراض کردند و نوشتند تا زمان لغو فرمان رهبری طالبان، حاضر نیستند بر سر کار خود برگردند.
در همین حال شماری از استادان دانشگاهها اعلام کردند از سمتهای خود به عنوان استاد دانشگاه استعفا نمیدهند اما حاضر نیستند تا لغو تصمیم طالبان درباره ممنوعیت ورود دختران به دانشگاهها، در کلاسهای درس حاضر شوند.
اعلامیههایی هم از دانشجویان دانشگاههای مختلف کشور به دست «افغانستان اینترنشنال» رسیده که نشان میدهند دانشجویان کلاسهای درس خود را «تا بازگشت دختران به دانشگاهها» تحریم کردهاند.
پیشتر تصمیم وزارت آموزش عالی افغانستان در منع ورود دختران به دانشگاهها با محکومیت گسترده جهانی همراه شد و مقامهای مختلف این تصمیم را نقض آشکار حقوق زنان افغانستان و باعث دور شدن این کشور از مسیر توسعه خواندند.
آنتونیو گوترش، دبیر کل سازمان ملل، تصمیم طالبان در منع ورود دختران به دانشگاهها را «بسیار نگرانکننده» خواند و گفت: «تصورش هم بسیار سخت است که یک کشور چگونه میتواند بدون مشارکت زنان و تحصیلات آنها به توسعه دست یابد و چالشهای خود را برطرف کند.»
رابرت وود، معاون سفیر آمریکا در سازمان ملل نیز گفت: «تا طالبان به حقوق همه مردم افغانستان به ویژه زنان احترام نگذارد، نمیتواند عضوی مشروع از جامعه جهانی محسوب شود.»
ند پرایس، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا نیز گفت که دولت ایالات متحده راههای مختلف پاسخگو کردن طالبان را در ارتباط با نقض حقوق زنان بررسی خواهد کرد.
باربارا وودوارد، سفیر بریتانیا در سازمان ملل نیز این تصمیم طالبان را «محدودسازی فاحش حقوق زنان و یک ناامیدی عمیق و بزرگ برای تک تک دانشجویان دختر افغانستانی» خواند و گفت طالبان با این اقدام افغانستان را یک گام دیگر از استقلال و رفاه دور کرد.
طالبان با استناد به احکام شریعت اسلامی، علاوه بر منع تحصیلات دانشگاهی زنان، آنان را از حضور در بسیاری از مشاغل منع کرده است.
زنان افغانستان همچنین علاوه بر این که ملزم به پوشش اجباری از سر تا پا هستند، از رفتن به مکانهای عمومی مانند پارکها و سالنهای ورزشی نیز منع شدهاند.