استقبال گسترده جهانی از اخراج جمهوری اسلامی از کمیسیون مقام زن سازمان ملل

اخراج جمهوری اسلامی از کمیسیون مقام زن سازمان ملل با استقبال گسترده بین‌المللی همراه شده و مقامات ارشد کشورهای مختلف جهان بر پاسخگو کردن حکومت ایران در ارتباط با نقض جدی حقوق زنان تاکید کردند.

در پی انتشار این خبر، گروهی از ایرانیان برای ابراز شادمانی مقابل مقر سازمان ملل در وین تجمع کردند و فریاد «زن زندگی آزادی» سر دادند.

شاهزاده رضا پهلوی در واکنش به این خبر گفت: «زنان ایران از اولین قربانیان جمهوری اسلامی بودند و از همان روزهای نخست در خط مقدم مبارزه برای آزادی کشورمان از بند اسارت رژیم قرار داشتند. امروز، آنها موفق شدند تا جمهوری اسلامی را از جایی که به آن هرگز تعلق نداشت، یعنی کمیسیون مقام زن ملل متحد حذف کنند.»

کامالا هریس، معاون اول بایدن، نیز اخراج جمهوری اسلامی از این کمیسیون را «یک پیروزی برای معترضان در ایران و همه کسانی که در کنارشان ایستاده‌اند» خواند.

او افزود: «پیام غیرقابل انکار این است: جهان می‌شنود و اقدام می‌کند. صدای زنان و دختران ایران شنیده خواهد شد.»

جیک سالیوان،‌ مشاور امنیت ملی کاخ سفید، نیز اخراج جمهوری اسلامی از کمیسیون مقام زن را «رایی تاریخی» در پاسخ به سرکوب سیستماتیک زنان و دختران از سوی حکومت ایران خواند.

او گفت: «این رای یک نشانه دیگر از اجماع درحال رشد بین‌المللی علیه ایران و مطالبه پاسخگویی است.»

رابرت مالی، نماینده ویژه آمریکا در امور ایران، با اشاره به حذف جمهوری اسلامی از کمیسیون مقام زن سازمان ملل متحد گفت نحوه رفتار حکومت با زنان در ایران رسالت این ارگان را خدشه‌دار می‌کرد و افزود: «نقش فعالان حقوق زنان و حقوق بشر در رای‌گیری امروز حیاتی بود، و این پیامی روشن برای زنان و دختران ایران دارد.»

لیندا توماس گرینفیلد، سفیر آمریکا در سازمان ملل، به مریم رحمتی، خبرنگار ایران اینترنشنال، گفت: «قطعنامه اخراج ایران از کمیسیون مقام زن سازمان ملل این پیام را به حکومت ایران رساند که اقدامات آنها علیه زنان غیرقابل پذیرش است و تا زمانی‌که به این اقدامات ادامه می‌دهند، نمی‌توانند در این کمیسیون حضور داشته باشد.»

گرینفیلد گفت: «این پیام به وضوح به جمهوری اسلامی اعلام شده و امیدواریم سرکوب زنان و معترضان را متوقف کند.»

سفیر آمریکا در سازمان ملل خاطرنشان کرد از دیدن فهرست نام‌های زنان ایرانی کشته و بازداشت شده در نشست شورای اقتصادی و اجتماعی سازمان ملل متحد به گریه افتاده و شهامت این زنان را ستود.

او همچنین خواستار توقف فوری اعدام‌ها در ایران شد و بر ادامه فشارهای بین‌المللی و اعمال تحریم‌های حقوق بشری علیه جمهوری اسلامی تاکید کرد.

میشل تیلور، نماینده دائم آمریکا در شورای حقوق بشر سازمان ملل در توییتر نوشت: «رای مهم اخراج جمهوری اسلامی از کمیسیون مقام زن سازمان ملل و تاسیس کمیته حقیقت‌یاب شورای حقوق بشر در ماه گذشته، نشان‌دهنده همبستگی قوی جامعه بین‌المللی با مردم ایران است.»

جاسيندا آردرن، نخست وزير نيوزيلند، در بیانیه‌ای با استقبال از اخراج جمهوری اسلامی از کمیسیون مقام زن گفت: «اين اقدام نتيجه درستى است و با توجه به تنزل وضعيت حقوق بشر در ايران و خشونت‌هاى مداوم عليه زنان و دختران، ديگر ادامه عضويت جمهورى اسلامى مناسب نبود.»

ملانی جولی، وزیر خارجه کانادا، گفت: «ای مردم ایران، اگر رژیم صدای شما را نمی‌شنود، ما می‌‌شنویم. ما با شرکای خود به اخراج ایران از کمیسیون مقام زن سازمان ملل رای دادیم. کانادا به پاسخگو کردن این رژیم ادامه خواهد داد. ما به این رژیم اجازه نخواهیم داد حقوق زنان را پایمال کند.»

پنى وانگ، وزير خارجه استراليا، با استقبال از حذف جمهورى اسلامى از این كميسيون «به دلیل نقض شدید حقوق بشر و سرکوب زنان و دختران» گفت: «ما از این قطعنامه و اقدام بی‌سابقه حمایت کردیم و خوشحالیم که اين قطعنامه تصويب شد. استرالیا در کنار مردم ایران ایستاده است.»

باب منندز، سناتور دموکرات آمریکایی، از همه کشورهایی که به همراه آمریکا به اخراج جمهوری اسلامی از کمیسیون مقام زن سازمان ملل «به دلیل نقض جدی حقوق زنان و حقوق بشر» رای دادند، قدردانی کرد.

کلودیا تنی، عضو جمهوری‌خواه مجلس نمایندگان آمریکا، اخراج جمهوری اسلامی از کمیسیون مقام زن سازمان ملل را یک پیروزی «کوچک» اما «مهم» خواند و گفت: «زنان ایران گفتند و بالاخره دنیا شروع به شنیدن کرد. آن‌ها را آزاد و ملاها را پاسخگو کنید.»

مورگان اورتگاس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در دولت ترامپ، نیز اخراج جمهوری اسلامی را از این کمیسیون «پیروزی» خواند و نوشت «در نهایت یک اقدام کوچک اما مهم برای پاسخگویی علیه جمهوری اسلامی به خاطر آپارتاید جنسیتی و جنایات علیه زنان» بوده است.

یائیر لاپید، نخست‌وزیر اسرائیل، ضمن استقبال از تصمیم به اخراج جمهوری اسلامی از کمیسیون مقام زن سازمان ملل متحد گفت: «این رای‌گیری نشان داد که جامعه جهانی شروع به شناخت بیشتر و بیشتر طبیعت خطرناک رژیم ایران کرده است.»

توکل کرمان، کنشگر یمنی و برنده جایزه نوبل، به ایران اینترنشنال گفت: «ای زنان ایران، شما دارید کار مهمی برای همه جهان انجام می‌دهید. شما دارید جهان را از دیکتاتورهایی که کشور ما و شما را ویران کرده‌اند، نجات می‌دهید. مطمئنم در این نبرد بزرگ پیروز خواهید شد.»

این قطعنامه‌ با هدف اخراج جمهوری اسلامی از کمیسیون مقام زن سازمان ملل متحد به دلیل سرکوب سیستماتیک زنان در ایران از جمله در جریان خیزش سراسری، به رای گذاشته شد و با اکثریت آرا در این نشست رای آورد.

در نشست روز چهارشنبه ۲۳ آذر شورای اقتصادی و اجتماعی سازمان ملل، ۲۹ کشور به این قطعنامه رای مثبت دادند، هشت کشور رای مخالف و ۱۶ کشور رای ممتنع و به این ترتیب این قطعنامه تصویب شد.

در همین حال، علی بهادری جهرمی، سخنگوی دولت، در واکنش به اخراج جمهوری اسلامی از این کمیسیون توییتی منتشر کرد و در بخشی از آن نوشت: «آمریکا بانی تعلیق عضویت ایران از کمیسیون مقام زن شد.»