حمله به مواضع سپاه در سوریه؛ پذیرش حمله به کامیون تسلیحات جمهوری اسلامی از سوی اسرائیل

هم‌زمان با حمله هوایی به مواضع سپاه پاسداران در شرق سوریه و کشته شدن سه عضو آن، ارتش اسرائیل در اقدامی کم‌سابقه، مسوولیت حمله ماه گذشته به کامیونی تسلیحاتی در کاروان کامیون‌های جمهوری اسلامی در مرز سوریه و عراق را بر عهده گرفت.

بر اساس گزارش رسانه‌های عربی و عبری، در نتیجه حمله هوایی روز چهارشنبه ۲۳ آذر به مواضع نیروهای سپاه و شبه‌نظامیان مرتبط با جمهوری اسلامی در نزدیکی شهر دیر‌الزور در شرق سوریه، دست‌کم سه عضو سپاه پاسداران کشته شده‌اند.

رسانه‌های عربی و اسرائیلی «ائتلاف ضد داعش» را عامل این حمله معرفی کردند.

ساعاتی پیش از آن اما آویو کوخاوی، رییس ستاد کل ارتش اسرائیل، در سخنانی کم‌سابقه مسوولیت حمله ماه گذشته به کامیونی در کاروانی از کامیون‌های جمهوری اسلامی در مرز سوریه و عراق را بر عهده گرفت.

کوخاوی که در نشستی در دانشگاه رایخمن در هرتزلیا صحبت می‌کرد، گفت اطلاعات دقیق اسرائیل نشان داد کامیون شماره هشت در میان کاروانی از ۲۵ کامیون، حامل جنگ‌افزارهای ایرانی است.

به گفته او، جنگنده‌های اسرائیلی با استفاده از فن‌آوری‌های پیشرفته، موفق شدند فقط این کامیون را هدف قرار دهند و سالم به اسرائیل بازگردند.

کوخاوی گفت که اسرائیل نیاز داشت جنگنده‌هایی را برای این حمله به نقطه مورد نظر بفرستد و خلبانان این جنگنده‌ها می‌بایست از موشک‌های ضدهوایی که به سوی آنها شلیک می‌شد، فرار می‌کردند.

به گفته رییس ستاد کل ارتش اسرائیل، خلبانان بایستی کامیون مورد نظر را با دقت هدف قرار می‌دادند و بدون کشتن افراد غیر دخیل، به سلامت به اسرائیل باز می‌گشتند.

کاروان «تانکرهای سوخت ارسالی جمهوری اسلامی» در مرز عراق و سوریه شامگاه ۱۷ آبان هدف حمله قرار گرفت و آن زمان، رسانه‌های مختلف گزارش دادند که حدود ۱۰ تن، از جمله شماری ایرانی، در این حمله کشته شدند.

یک روز پس از این حمله، روزنامه وال‌استریت ژورنال در مطلبی به نقل از منابع آگاه، رسما اسرائیل را عامل حمله به کاروان جمهوری اسلامی معرفی کرد؛ در حالی که پیشتر، ایالات متحده نیز رسما اعلام کرده بود این کشور یا دیگر کشورهای ائتلاف ضد داعش، عامل این حمله نبوده‌اند.

وال‌استریت ژورنال در گزارش خود یادآور شد که این محموله تسلیحات قاچاقی، احتمالا شامل موشک‌های قدرتمند نیز بوده است.

کانال ۱۱ تلویزیون اسرائیل علت این موضع‌گیری آمریکا را نگرانی واشینگتن از حمله انتقام‌جویانه ایران به پایگاه‌های آمریکایی در سوریه دانست.

این شبکه تلویزیونی همچنین اعلام کرد این حمله نشان داد پس از چندین ماه که انتقال تسلیحات از ایران برای شبه‌نظامیان نزدیک به جمهوری اسلامی تنها از راه هوایی انجام می‌شد، تهران بار دیگر کوشیده است مسیر زمینی میان ایران، عراق، سوریه و نهایتا لبنان را بازگشایی کند.

یک ماه پس از این واکنش‌ها، رییس ستاد کل ارتش اسرائیل رفتاری متفاوت از سیاست کلی اسرائیل نشان داد و مسوولیت این حمله را بر عهده گرفت.

هر چند که همان زمان، رام بن باراک، رییس کمیته دفاع و روابط خارجی کنست، در پاسخ به سوالی درباره این حمله، بدون اشاره مستقیم به آن، گفته بود اورشلیم مصمم است از امنیت خود دفاع کند و هر کاری لازم باشد به منظور جلوگیری از دست‌یابی حزب‌الله لبنان به تسلیحات پیشرفته، انجام خواهد داد.

به گفته کارشناسان اسرائیلی، کوخاوی با پذیرفتن مسوولیت این حمله، قصد دارد از سویی اشراف اطلاعاتی اسرائیل را به رخ جمهوری اسلامی بکشد و به سپاه پاسداران هشدار دهد که اسرائیل از همه اقداماتش آگاه است و از سوی دیگر، به مردم اسرائیل نیز درباره امنیت و توان نظامی کشورشان اطمینان خاطر دهد.

آبان ماه امسال همچنین کانال ۱۱ تلویزیون اسرائیل برای نخستین بار گزارشی از واحد کنترل پهپادهای تهاجمی اسرائیل منتشر کرد.

اسرائیل تا چند ماه پیش از آن هیچ گزارشی را درباره داشتن پهپادهای تهاجمی، رد یا تکذیب نمی‌کرد اما از چند ماه قبل، با تغییر این سیاست، برای نخستین بار پذیرفت که پهپادهای تهاجمی در اختیار داشته و از آن‌ها استفاده می‌کند.