حمید فرخنژاد خامنهای را دیکتاتور خواند؛ اظهارات قطبالدین صادقی علیه وزیر ارشاد
در ادامه اعتراضات هنرمندان به جمهوری اسلامی، حمید فرخنژاد، بازیگر، در اینستاگرام خود نوشت دیکتاتورها، از استالین تا خامنهای، دچار توهم خود خداانگاری میشوند. قطبالدین صادقی، کارگردان تئاتر نیز اعلام کرد با دستور نمیتوان شرایط جامعه را عادی نشان داد.
حمید فرخنژاد، بازیگر سرشناس سینما، با تاکید بر این که «دیکتاتورهای بیشخصیت» که حاضر نیستند کنار بروند، «کثیف میمیرند - بد»، خطاب به رهبری جمهوری اسلامی نوشت: «علی خامنهای، تو برای ما دیکتاتور خوبی نبودی، لااقل به خاطر خودت دیکتاتور باشخصیتی باش.»
فرحنژاد روز پنجشنبه ۲۴ آذر در یک پست اینستاگرامی خامنهای را با بقیه دیکتاتورهای تاریخ جهان مقایسه کرد و نوشت: «دیکتاتورها فارغ از این که در کجای دنیا یا در کدام مقطع از تاریخ ظهور میکنند، خصوصیات اخلاقی مشترک زیادی دارند. فرقی نمیکند ایدی امین باشی یا فرانکو یا مائو یا موسولینی یا پل پوت یا استالین یا چایشسکو یا فرعون یا علی خامنهای.»
فرخنژاد با توصیف اشتراکات و زوالپذیری دیکتاتورها ادامه داد: «با همه مشترکاتی که برشمردم، [آنها] یک تفاوت عمده با هم دارند: دیکتاتورها یا باشخصیت هستند یا بیشخصیت.»
او در بخش دیگری از این پست نوشت: «دسته اول وقتی به پایان نزدیک میشوند سرنوشت را میپذیرند و کنار میروند و دسته دوم راه پرهزینه را انتخاب میکنند که منجر به بالا رفتن تلفات از هر دو طرف یعنی هم مردم و هم خودشان میشوند، به گونهای که در پایان داستان تکراری همه آنها، لایههای دوم و سوم منتسبان و منصوبان و نیروهاشان نیز به دلیل خشم مردمی که تلفات زیاد دادند، مورد انتقام قرار میگیرند.»
این پست اینستاگرامی فرخنژاد بازتاب گستردهای در شبکههای اجتماعی داشته است و برخی از نیروهای هوادار حکومت هم او را متهم کردهاند که پیشتر «مامور وزارت اطلاعات» بوده؛ به این معنی که در آثاری با این مضامین ایفای نقش کرده است.
همچنین قسمتی از یک گفتوگوی قدیمی با این بازیگر را بازنشر کرده و او را متهم کردهاند که سرنوشت ایرانیان برایش مهم نیست.
اما فرخنژاد در یک نوشته دیگر که در استوری اینستاگرام خود منتشر کرد، خطاب به مردم نوشت: «امروز دشمن وامانده در مقابل مقاومت شما از طریق لباسشخصیهای فضای مجازی سعی در ایجاد شکاف و فاصله بین شما را دارند و ... آنگاه که با زور و تهدید و زندان کارشان راه نیفتد، به تخریب و بیآبرویی افراد متوسل میشوند.»
فرخنژاد اما پیش از این هم موضعگیریهایی علیه جمهوری اسلامی کرده است.
او به تازگی درباره بیانیه مشترک انتقادی چین و عربستان سعودی هم در یک پست در اینستاگرام خطاب به حکومت ایران نوشت: «پشت کردن ارباب چینی به شما یک پیام مهم دارد: آنها دیگر روی اسب بازنده شرطبندی نمیکنند. به زودی منتظر انگشت شست ارباب پوتین هم باشید.»
با آغاز خیزش انقلابی در ایران، هنرمندان بسیاری علیه حکومت موضع گرفتند. در یکی از تازهترین این موضعگیریها، قطبالدین صادقی، کارگردان مشهور تئاتر، گفته است: «یک مسوول شفاف حرف نمیزند و به حرف این جوانها گوش نمیکند؛ حتی یک نفر. معلوم است این روزها فراموش نمیشود.»
صادقی شرایط این روزهای تئاتر ایران را نیز فاجعهبار خواند و ادامه داد: «همه تئاتریها بیکار هستند. تئاترهای روی صحنه مخاطب ندارند. کسانی که این روزها تئاتر اجرا میکنند، به زور دعوت تعداد محدودی مخاطب به سالن آوردند.»
صادقی که سالها پیش سالن خصوصی شانو را راهاندازی کرده بود، درباره شرایط این روزهای سالنهای خصوصی تئاتر نیز گفت: «حدود سه ماه است که سالن تعطیل است. کمر من بابت تامین اجاره و هزینه کارکنان بابت بیمه و حقوق بدون یک ریال درآمد شکسته است. ما تئاتریها به خاک سیاه نشستهایم. این تاوان چه چیزی است که ما پس میدهیم؟ چه کسی جواب ما را میدهد؟ چه کسی این ضرر مادی و معنوی را برای ما جبران خواهد کرد؟»
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی به تازگی از هنرمندان خواست به کار خود ادامه دهند اما صادقی حرفهای محمدمهدی اسماعیلی را تلاش برای عادیسازی فضا خواند و گفت: «آنها دوست دارند عادیسازی کنند. چرا قبلا از این شرایط صحبت نکردهاند؟ شرایط عادی نیست. با دستور و فرمان نمیشود عادیسازی کرد. زمینههای اجتماعی ریشههایی دارند که باید حل شوند. باید به مردم شور زندگی بدهند. باید امید به آینده به مردم بدهند.»