بلومبرگ: چین برای دلجویی از ایران، یک مقام به حاشیه رانده شده را به تهران فرستاد
چینیها پس از زیر پا گذاشتن تمامیت ارضی ایران، یک مقام دون پایه را برای پاسخ دادن به ابراهیم رئیسی به ایران فرستادند. خبرگزاری بلومبرگ خبر داد که پکن به دنبال سفر رییسجمهوری چین به عربستان سعودی، مقامی به حاشیه رانده شده را برای دلجویی از مقامات جمهوری اسلامی به تهران فرستاد.
بر اساس این گزارش، هو چون هوآ، معاون نخستوزیر چین که پس از سفر رییسجمهوری چین به عربستان، به ایران سفر کرد، از ردههای بالای قدرت برکنار شده و در کنگره اخیر حزب کمونیست چین نتوانسته کرسی دفتر سیاسی را حفظ کند یا ارتقا پیدا کند.
سفر هو چون هوآ پس از سفر رییس جمهوری چین به عربستان سعودی و بیانیههای صادر شده در این سفر در اعتراض به دخالت جمهوری اسلامی در کشورهای منطقه انجام شد.
در همین حال ابراهیم رئیسی روز ۲۲ آذر در دیدار با او گفت: «برخی مواضع مطرح شده در سفر اخیر رییسجمهوری چین موجب گلایهمندی ملت و دولت ایران شد.»
محمد مخبر، معاون اول رئیسی نیز در دیدار با معاون نخستوزیر چین گفت: «حفظ و احترام به تمامیت ارضی جمهوری اسلامی موضعی حساس و مهم برای مسوولان و آحاد ملت ایران است.»
چین و کشورهای شورای همکاری خلیج فارس در پایان نشست سران خود در ریاض بر اهمیت گفتوگوی فراگیر و همهجانبه با مشارکت همه کشورهای منطقه برای حل مشکلات با تهران از جمله در زمینه «پرونده هستهای، موشکهای بالستیک و پهپادهای نظامی و پشتیبانی از گروههای تروریستی» تاکید کردند.
در این بیانیه همچنین بر ضرورت جلوگیری از اشاعه سلاحهای کشتار جمعی در منطقه تاکید و از جمهوری اسلامی خواسته شده است با آژانس بینالمللی انرژی اتمی همکاری کند.
در همین حال شی جین پینگ، رییسجمهوری چین، در نشست سران کشورهای عربی اعلام کرد این کشور با کشورهای عربی برای تحقق اصل عدم مداخله در امور سایر کشورها همکاری میکند.
در بیانیه پایانی نشست مشترک سران چین و شش کشور حوزه خلیج فارس نیز از «پرونده هستهای، موشکهای بالستیک، پهپادهای نظامی و حمایت از گروههای تروریستی» به عنوان مشکلات حوزه خلیج فارس در روابط با ایران نام برده شد.
روز شنبه یک مقام ارشد وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در دیدار با سفیر چین از بیانیه کشورهای عربی و چین درباره «موضوع تمامیت ارضی ایران» ابراز ناخرسندی شدید و تاکید کرد: «جزایر سهگانه ایرانی خلیج فارس جزو لاینفک تمامیت ارضی جمهوری اسلامی ایران است.»
وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی اما بر خلاف روال معمول، دیدار با سفیر چین در تهران را «احضار» توصیف نکرد.
تاکید بر «دیدار» سفیر چین با مقامهای وزارت امور خارجه در حالی است که در سه ماه اخیر، جمهوری اسلامی ۱۵ بار سفیران کشورهای غربی را به دلیل انتقاد از سرکوب معترضان ایرانی «احضار» کرده است.
جمهوری اسلامی به دلیل توافقهای پنهانی که با پکن و مسکو به امضا رسانده و امتیازات گستردهای که در سالهای اخیر به چین و روسیه اعطا کرده، مورد انتقادها و اعتراضهای گسترده مردمی قرار گرفته است.