خشم گسترده بینالمللی از «اعدام نفرتانگیز و جنونآمیز» محسن شکاری
وزیران امور خارجه بریتانیا، آلمان، استرالیا، نایب رییس پارلمان اروپا و تعدادی از سیاستمداران غربی، اعدام محسن شکاری را «نفرتانگیز و جنونآمیز» خواندند.
پینیا پیسیرنو، نایب رییس پارلمان اروپا، در توییتی نوشت که «این اولین حکم اعدام جنونآمیز برای یک معترض در ایران است».
جیمز کلورلی، وزیر امور خارجه بریتانیا هم گفت که از خبر اعدام محسن شکاری به دست حکومت ایران در اعتراضات اخیر «خشمگین» است.
او در حساب توییتر خود نوشت: «جهان نمیتواند چشم خود را بر خشونت نفرتانگیزی که رژیم ایران علیه مردم خود مرتکب شده، ببندد.»
آلنالنا بربوک، وزیر امور خارجه آلمان نیز در واکنش به اعدام محسن شکاری نوشت: «غیرانسانی بودن رژیم ایران حد و مرزی ندارد.»
او تاکید کرد: «محسن شکاری به علت مخالفت با رژیم در یک محاکمه خائنانه اجمالی محاکمه و اعدام شد. با این حال تهدید به اعدام مانع از آزادیخواهی مردم نخواهد شد.»
تعدادی از دیگر مقامات آلمانی نیز به اعدام محسن شکاری شدیدا واکنش نشان دادند.
از جمله کاترین گورینگ اکهارد، معاون رییس پارلمان فدرال آلمان، نوشت که محسن شکاری فقط ۲۳ سال داشت و «رژیم ایران او را به خاطر حضور در خیابان ها برای ایران آزاد اعدام کرد».
او تاکید کرد: «رژیم ایران با تمام وحشیگری (غیر) قابل تصور به اعتراضات واکنش نشان می دهد. مجازات اعدام هر جایی که باشد مغایر با حقوق بشر است.»
سازمان عفو بینالملل نیز در توییتی اعلام کرد که از اعدام محسن شکاری کمتر از سه هفته پس از محکومیت او در یک دادگاه ساختگی و به شدت ناعادلانه وحشتزده است.
این سازمان تاکید کرد که اعدام شکاری «غیرانسانی بودن سیستم به اصطلاح قضایی ایران را آشکار میکند زیرا دهها نفر دیگر نیز با همین سرنوشت روبهرو هستند.»
عفو بینالملل اعلام کرد جامعه جهانی باید فورا از مقامهای ایران و علی خامنهای بخواهد تمام اعدامهای برنامهریزی شده را متوقف کنند و از به کار گرفتن مجازات اعدام به عنوان ابزار سرکوب سیاسی علیه معترضان در تلاش مذبوحانه خود برای پایان دادن به خیزش مردمی دست بردارند.
در همین حال پنی وانگ، وزیر امور خارجه استرالیا نیز از جمهوری اسلامی خواست فورا اعدامها را متوقف کند.
او تاکید کرد: «از طریق سیستم چندجانبه و با شرکای خود برای پاسخگو کردن جمهوری اسلامی به کار خود ادامه خواهیم داد.»
پس از اعدام محسن شکاری، شماری از فعالان سیاسی آلمانی و خارجی در این کشور طی یک برنامه از پیش اعلام نشده، مقابل سفارت جمهوری اسلامی در برلین تجمع کرده و ضمن اعلام حمایت از خیزش سراسری در ایران و محکومیت اعدام محسن شکاری، در سفارت جمهوری اسلامی را قفل کردند.
پلیس آلمان ساعتی بعد با حضور در این محل، قفل در سفارت جمهوری اسلامی در برلین را باز کرد.
در آمریکا نیز اعدام محسن شکاری با واکنشهایی گسترده روبهرو شده است و مطبوعات و رسانههای این کشور خواهان واکنش جدیتر جامعه جهانی به اجرای این حکم اعدام شدهاند.
محسن شکاری که روز ۲۹ آبان ماه حکم اعدامش صادر شده بود، صبح روز پنجشنبه ۱۷ آذر اعدام شد. اجرای این حکم با واکنش گسترده شهروندان در شبکههای اجتماعی روبهرو شد.
اولین دادگاه محسن شکاری ۱۰ آبان برگزار و ۲۹ آبان ماه حکم اعدام او به دلیل «بستن خیابان ستارخان تهران» صادر شد.
نخستین حکم اعدام برای معترضان خیزش انقلابی ایران، با وجود هشدارهای بینالمللی در شرایطی اجرا شد که فاصله صدور حکم و تاییدش در دیوان عالی کشور و اجرای آن، تنها ۱۸روز بود.
پیش از این جاوید رحمان، گزارشگر ویژه حقوق بشر سازمان ملل در امور ایران، از تشدید سرکوب اعتراضات ابراز نگرانی کرد و گفت مقامهای جمهوری اسلامی کارزار صدور حکم اعدام برای معترضان به راه انداختهاند.