بازداشت ۴۰ هنرمند در جریان خیزش انقلابی؛ اعتراضات فردی و گروهی هنرمندان همچنان ادامه دارد
همزمان با تداوم حمایت هنرمندان از خیزش انقلابی علیه جمهوری اسلامی، مهدی کوهیان، عضو کمیته پیگیری هنرمندان بازداشتی، اعلام کرد حدود ۴۰ نفر از هنرمندان کشور در ارتباط با این خیزش بازداشت شدهاند.
کوهیان عضو کمیته پیگیری وضعیت هنرمندان بازداشتی روز شنبه ۱۲ آذر در گفتوگو با شبکه شرق گفت: «ما لیستی ۱۵۰ نفره متشکل از افرادی داریم که در طول وقایع اخیر احضار شدند، بازداشت شدند، تفهیم اتهام شدند، ممنوعالخروج شدند یا به شکلهای مختلف توسط نهادهای مربوطه با محدودیتهایی مواجه شدند.»
او افزود اکثر کسانی که بازداشت شدهاند «چهرههای گمنامی تشکیل میدهند که هنوز خانوادههایشان اسامیشان را اعلام نکردهاند.»
این عضو کمیته پیگیری وضعیت هنرمندان بازداشتی تاکید کرد: «ما برای حفظ حریم شخصی آنان [هنرمندان بازداشتشده] تا زمانی که خانوادههایشان اسامی بازداشتشدگان را اعلام نکنند، از رسانهای کردن اسامی افراد خودداری میکنیم.»
به گفته کوهیان، اعضای این کمیته روز چهارشنبه گذشته با «یکی از مسئولان قوه قضاییه» برای آزادی هنرمندان بازداشتی دیدار کردند و این مسئول نیز «بسیار خوشبین بود که این فضا تغییر کند»، اما «دیدیم که چند روز بعد یک نفر دیگر هم بازداشت شد.»
اشاره این عضو کمیته پیگیری وضعیت هنرمندان بازداشتی، به احضار و بازداشت چند ساعته میترا حجار، بازیگر سرشناس بود.
پیشتر کتایون ریاحی و هنگامه قاضیانی دو بازیگر زن دیگر نیز که در حمایت از خیزش انقلابی تصاویری بدون حجاب اجباری از خود منتشر کرده بودند، بازداشت و سپس با قرار وثیقه آزاد شدند.
در جریان خیزش سراسری علیه جمهوری اسلامی بسیاری از چهرههای معروف هنری و ورزشی و افراد شناختهشده در فضای مجازی در حمایت از مردم و به ویژه علیه کشتار مردم موضع گرفتند.
اما علی خامنهای رهبر جمهوری اسلامی در یک سخنرانی موضعگیری این افراد را «بیارزش» خواند و از قوه قضاییه خواست که در این زمینه اقدام کند.
توماج صالحی خواننده رپ و آتفه چهارمحالیان شاعر و عضو کانون نویسندگان ایران، از جمله هنرمندان و نویسندگان شناختهشده هستند که در جریان خیزش انقلابی در ایران بازداشت شدند و همچنان در بازداشت به سر میبرند.
سهیلا گلستانی بازیگر و کارگردان و حمید پورآذری کارگردان تئاتر نیز که به تازگی ویدیویی منتشر کرده بودند که در آن جمعی از زنان فعال در عرصه تئاتر بدون حجاب اجباری ظاهر شده بودند، هفته گذشته بازداشت شدند.
عماد قویدل، خواننده رپ، نیز که در رشت بازداشت شده بود، اواسط آبان در پستی اینستاگرامی از آزادی خود با قید وثیقه خبر داد و گفت در بازداشت مورد ضرب و شتم قرار گرفته است.
برخی از هنرمندان نظیر محمد رسولاف و جعفر پناهی نیز پیش از آغاز خیزش انقلابی در ایران بازداشت و زندانی شدهاند.
پیشتر کمیته پیگیری وضعیت هنرمندان بازداشتی اعلام کرده بود که لیستی ۱۰۰ نفره از هنرمندان ممنوعالخروج و بازداشتی تهیه کرده و اکثر بازیگران مشهور و کارگردانها نیز از کار هنری منع شدهاند.
همچنین گروهی از فعالان اهل قلم فهرستی را در اختیار ایران اینترنشنال قرار دادهاند که نامهای ۱۲۰ نویسنده، هنرمند و روزنامهنگاری را که در خیزش سراسری ایران بازداشت شده،آسیب دیده یا مورد تهدید و ارعاب قرار گرفتهاند، شامل میشود.
در میان افراد این فهرست میتوان به نامهای سعید هلیچی، امیرحسین بریمانی، آتفه چهارمحالیان، محمود طراوتروی، محمد شعبانی، محمود میرزایی و نیک یوسفی اشاره کرد.
تداوم اعتراضات علیه جمهوری اسلامی و حمایت از هنرمندان زندانی
با وجود تداوم بازداشت و زندانی شدن هنرمندان، حمایت جامعه هنری از آنان نیز ادامه دارد.
علی رفیعی کارگردان مطرح تئاتر اعلام کرد که روز شنبه دوازده آذر «برای حمایت از سهیلا گلستانی، حمید پورآذری و همه زندانیان بیگناه» همراه جمعی از همکارانش مقابل زندان اوین حاضر و خواستار «آزادی فوری و بدون قید و شرط آنها» شد.
همزمان هیات مدیره انجمن منتقدان و نویسندگان سینمایی ایران در اطلاعیهای به «روشهای مسبوق به سابقه مدیریت سینما در قبال انجمن و جامعه منتقدان سینمایی و همچنین با اشاره به اتفاقات دو ماه اخیر و شرایط حاکم به جامعه و رفتار با جامعه سینمایی» اعتراض کرد.
در این اطلاعیه آمده است: «در ماههای آتی در هیچیک از جشنوارههای پیشِرو هیچ حضوری نداشته و نخواهیم داشت و هیچ مسئولیتی را هم نمیپذیریم.»
پیشتر اعضای هیات مدیره و بازرسان کانون نمایشنامهنویسان و مترجمان تئاتر ایران نیز با اشاره به خیزش انقلابی مردم ایران، اعلام کردند در اعتراض به مدیریت کلان فرهنگی و هنری کشور و در همراهی با مردم ایران به صورت دستهجمعی استعفا میکنند.
همزمان جمعی از فعالان حوزه تئاتر در ایران با انتشار متنی در اینستاگرام اعلام کردند: «زین پس در ساخت و تماشای هیچ اثری که زن را مقید به حجاب اجباری نماید، مشارکت نمیکنیم.»
در مهرماه نیز تعدادی از هنرمندان و فیلمسازان که قرار بود فیلمهایشان در جشنواره فیلم کوتاه تهران نمایش داده شود یا در نشستهای این رویداد هنری همکاری کنند، در پی سرکوب خیزش سراسری اعلام کردند «به دلیل حال بد این روزها و شرایط اجتماعی موجود» در این جشنواره شرکت نمیکنند.